
EKi Kozlu Özel Kılıç İlkokulu: 1947 → 2012 → 2017?...
11 Eylül 2017 22:00:00
“Yıkmak, insanlara yapmak gibi kıymet mi verir?
Emin ol, onu en çolpa herifler de becerir.
Sade sen gösteriver “işte budur kubbe” diye,
İki ırgatla iner şimdi Süleymaniye…
Ama “gel kaldıralım” dendi mi, heyhât, o zaman,
Bir Süleyman daha lazım, yeniden bir de Sinan…”
Mehmet Akif Ersoy: 1873-1936
Mahdut Mesuliyetli Ereğli Kömür İşletmeleri Müessesesi Umum Müdürlüğü (EKİ) yönetimi 1940’lı yıllarda çalışanlarının bireysel (lojman, hizmet evi), toplumsal (park, çocuk oyun bahçesi, plaj), tecimsel (ekonoma), kültürel (sinema salonu) ve sportif (spor alanları/spor tesisleri) amaçlı gereksinimlerini karşılayan projeleri uygularken; çalışanlarının ilköğretim çağındaki çocuklarını da unutmamıştır…
“EKİ Zonguldak Yayla Özel İlkokulu”, “EKİ Üzülmez Özel İlkokulu”, “EKİ Kilimli Özel İlkokulu”, “EKİ Gelik Özel İlkokulu”, “EKİ Kozlu Kılıç Özel İlkokulu”, “EKİ Kandilli Özel İlkokulu” adlı yapıların her biri dönemim mimari özelliklerini taşımasına karşın; bunlar arasında, sadece biri “EKİ Kozlu Kılıç Özel İlkokulu” adlı yapı, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Zonguldak Temsilcisi mimar Turhan Demirtaş’ın 16.07.2010/2010-045 Tarih/Sayılı “Tescil Talebi” konulu yazısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı (KTB) Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 15.02.2012/211 Tarih/Sayılı Kararlarıyla “Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescil edilmiştir.
Projeleriyle Zonguldak coğrafyasına imzasını atan mimar Seyfi Arkan’ın(1) ayakta kalabilen yapıtlarından biri olan ve 1947 yılında hizmete sunulan yapının bir mimari değer olduğu ancak 63 yıl(!) sonra anlaşılmış (2010); yapı, 65 yaşında taşınmaz kültür varlığı olarak hukuksal statü kazanmış (2012); ama, kazandığı statünün gereği bugüne dek yapılmamıştır…
Ülkemizde konuyla ilgili yasal prosedüre göre, taşınmaz kültür varlığı olarak tescil e-dilen mimari değerlerin kültür mirası olarak korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının olmazsa olmaz koşulu “rölöve, restorasyon, restitüsyon, statik, mekanik, elektrik” projelerinin hazırlanıp, ilgili koruma kurulunun onayı alındıktan sonra adı geçen teknik projelerin uygulanmasıdır.
KTB Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 15.02.2012/211 Tarih/Sayılı Kararlarıyla “Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescil edilen bu mimari değer için arada geçen beş yıllık sürede ilgili kurum ve kuruluşlarca gerekli çalışmaların yapılmaması yanında;
- Arazinin yapısından kaynaklanan “heyelan” ve yeraltı maden üretimiyle ortaya çıkan “tasman” gibi yer hareketlerinin doğurduğu ve doğuracağı olumsuzluklar karşısında gerekli önlemlerin alınmaması;
- Kozlu Belediyesi’nce yaptırılan 2000 ve 2004 yıllarına ait imar planlarında “heyelan” ve “tasman” tehdidi altında bulunan alanların geniş tutulması aşağıda belirtiğim senaryonun oluşmasına yol açtığı gibi tescil kararının kaldırılması için uydurulan bir “bahane” olmuştur.
Bu fırsatı(!) değerlendiren Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 10.04.2017/4860780 Tarih/Sayılı yazılarıyla KTB Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na yaptığı başvuruda “tescilli Kılıç İlkokulu binasının mevcut durumunu değerlendirilmesi ve tescil kararının kaldırılması” talebinde bulunurken;
Zonguldak İl Genel Meclisi’ne gönderdiği 13.07.2017/10745829 Tarih/Sayılı yazısında yer alan “Kozlu İlçesi Kılıç İlkokulu’nun zeminindeki hareketlilik nedeni ile eğitim öğretim yapılamadığı, okulun yan tarafında bulunan mülkiyeti TTK' ya ait ‘296’ ada, ‘3’ parselde kayıtlı ‘1.316,39’ metrekare yüzölçümlü alana beş derslik prefabrik okul yapılması” konulu maddi temeli tartışmaya açık önerisi de, sözünü ettiğim bahanenin somut kanıtı olup; adı geçen mimari değerin, varlık olarak sonlandırılacağının işaretidir.
Akıbetin bu biçimde noktalanmaması için yapı hakkında KTB Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca alınan taşınmaz kültür varlığıyla ilgili 15.02.2012/211 Tarih/Sayılı tescil kararının kaldırılmaması doğrultusunda girişimlerde bulunulmalıdır.
Çünkü “Kozlu Kılıç Mahallesi EKİ Hizmet Evleri Sitesi”, mimar Seyfi ARKAN imzasını taşıyan teknik projelerle Cumhuriyet Dönemi’nde kurulmuş özel ve özelliği olan örnek bir yerleşim bölgesidir.
AÇIKLAMALAR:
Bahane: Bir şeyin gerçek sebebi gizlenerek ileri sürülen sözde sebep.
Bahane Aramak: Bir şey yapmamak içim sebep aramak.
Bahane Bulmak/Bahane Etmek: Her hangi bir şeyi sebep olarak ileri sürmek.
Çolpa: Beceriksiz, eli işe yakışmayan, acemi, bön, beceriksiz, âciz, zavallı.
Ekonoma: Kentlerden uzaktaki işyerlerinde açılan, İşçilere veya bunların ailelerine ekonomik anlamda yiyecek, içecek, giyecek ve yakacak gibi zorunlu gereksinim maddeleri satan satış yerleri olup; EKİ Genel Müdürlüğü’ne ait Kozlu Kılıç, Kozlu Domuzini, Zonguldak Fener gibi sitelerde bu tür satış yerleri vardı.
Heyhat: Kaybedilen bir şeye acınma, yazıklanmayı bildiren ünlem (seslenme), yazık, ne yazık!
Mahdut Mesuliyetli Ereğli Kömür İşletmeleri Müessesesi Umum Müdürlüğü: Sınırlı Sorumlu Ereğli Kömür İşletmeleri (EKİ) Kurumu Genel Müdürlüğü. 23.10.1943 tarihinde kurulan Zonguldak ve yöresindeki kömür üretiminden sorumlu kamu kurumu.
Tasman: Madencilik faaliyetleri sebebiyle yeraltında oluşan boşluklardan dolayı, üst formasyonların oturması sonucu yeryüzünde meydana gelen çöküntü. Bu çöküntünün tesir sahası üzerinde bulunan yapılarda hasarlar meydana gelebilir. Bina, kanal, karayolu ve demiryollarında kendini belli eden bu tür hasarlara “tasman zararı” denir. İnhidam (yıkılma)
→Kaynak: :Madencilik Terimleri Sözlüğü, www.etimaden.gov.tr.
Tecim: Ticaret. Tecimsel: Ticari
DİPNOTLAR
(1) Seyfi ARKAN (1903-15.07.1966): ATATÜRK’ün özel mimarı olarak anılan Seyfi ARKAN’nın Zonguldak’ta yaptığı çalışmalar.
Zonguldak Kent Merkezi: “1935 Kömür İşleri (TÜRKİŞ) Müdürlüğü Büro Binası”,
Kozlu: “1936 Kozlu: Kömür İşleri (KÖMÜRİŞ) İdare Binası ve İşçi Evleri Sitesi”, “85 Evlik Kozlu-Kılıç Kömür Havzasına Ait Mevzii İmar Planının Tanzim ve Tatbiki”, “1936 Kozlu İncir Harmanı Sitesi'nin Mevzii İmar Planının Tanzim ve Tatbiki ve İşçi Evlerinin Yapımı”, “1937 Kozlu-Kılıç İşçi Sitesinde 85 Evin Yapımı”,
Üzülmez: “936 Üzülmez sitesi (30 Mühendis Evi, 60 Evli İşçi Evi, 65 Memur Evi, 8 Bekar İşçi Blok Evleri)”, “450 Evlik Üzülmez Kömür Havzasına Ait Mevzii İmar Planının Tanzim ve Tatbik İşleri”
Kdz.Ereğli: 1939 Karadeniz Ereğlisi İmar Planı
→Kaynak: Modernist Açıdan Bir Öncü Seyfi ARKAN - A ve N.M.CENGİZKAN, N.D. İNAN, TMMOB İstanbul Şubesi,.2012
FOTOĞRAF
Kömür İşçileri, EKİ, Cemaleddin BİLDİK, İstanbul.1950, s:35 (Fotoğraf altı yazısı: İşletme bölgelerinden birinde bir ilk okul)
---------------------------------------------------------------------------------------
(*) Raif TOKEL – ÇEKÜL Vakfı Temsilcisi, Telefon: 0 533 749 81 49, e-ileti: raiftokel@yahoo.com
Kentler tarihi yapılarıyla değer ve önem kazanırlar.Pekçok kişinin okuyup bi dolu anılarının olduğu Kılıç İlkokulu tasman gerekçe gösterilerek yıkılıp yerine prefabrik okul yapılamaz.Böyle bir karar almayı düşünen Milli Eğitim Yöneticilerinin öğrenim gördüğü ilk okul yıkılsa nasıl bir duygu içinde olacaklar merak ediyorum doğrusu.Ben Zonguldak Mithatpaşa ilk okulundan mezun oldum,yanından her geçiçte içinde pozitif duygular oluşur.Başta Kılıç İlkokulu mezunları olmak üzere tüm Kozlu da ve Zonguldak ta yaşayanlar Kılıç İlkokuluna sahip çıkmalıdırlar.Raif Tokel beyefendiye yok edeilmek üzere olan bir değeri,yıkılmaması için k ... DEVAMI
Yazılarınızı ilgi, beğeni ve heyecanla okuyorum. Yine müthiş bir noktaya değindiniz. Annem dahil pek çok tanıdığım o okulda okudu. Umarım Kılıçlılar ve yeni Kılıç halkı, kamuoyu yaratıp, okullarına sahip çıkarlar...
Çok güzel bir makale, Zonguldak ın sorunlarını çok güzel anlatmış. Güzel kentimiz maalesef korumasız kalmış durumda kültür varlıklarının acilen kayıt altına alınıp korunması gerekiyor, bizlere Zonguldak çocuklarına da görev düşüyor bu konuda yapılması gerekenler için çaba göstermeliyiz. Yıllar önce Birmingham a bir iş gezisi yapmıştım, kent bir sanayi kenti bütün yapılarını korumuşlar, restore etmişler ve kullanıyorlar o kadar şık ve güzel ki, Zonguldak neden öyle olmasın. Cumhuriyetin ilk kenti, emeğin başkenti bunu fazlası ile hak ediyor. Hep beraber çalışalım, görüş farkı olmadan Zonguldak için elele.
biz beş kardeşte kılıç ilk okulundan mezunuz şu an 66 yaşındayım E.K.İ Evinde büyüdük değerlerimizi yıkıyorlar yazıklar olsun kılıçlılar elele
Doğup büyüdüğüm, ilk okulu Kılıç İlk Okulunda okuduğum, saygıyı,sevgiyi, görgüyü öğrendiğimiz, her Zonguldak a gittiğimde mutlaka ziyaret ettiğim Kılıç Mahallesi, İlk okulu, Ekonoması, evleri ve doğası ile muhteşem bir yerdir, buranın dokusuna yapılacak (ki müdür evi ve diğer evlerin yıkılması) müdahele hoş görülemez.
Kılıç mahallesinin ve ilk okulunun korunması için sadece yorum yaparak değil, maddi ve manevi destek vermeye hazır olduğumu belirtmek isterim.
E.K.İ. Kılıç Özel İlk Okulumuz ülkemizin sayılı tarihi okullarından biridir. 1947 yılında eğitim ve öğretime başlamış binlerce öğrenci yetiştirmiş kalbur üstü bir okul olmasının yanında Fiziki yapı olarak Binası çok önemli bir proje ile (Seyfi ARKAN (1903-15.07.1966): ATATÜRK’ün özel mimarı ) göz doldurmaktadır. Bu ihtişamlı eğitim binasının günümüzde değerinin pek olmadığını Sayın Raif TOKEL Beyin Makalesinden öğrenmiş bulunuyoruz. Zonguldak'ın Sayın İlgili yetkililerinden ricada bulunuyoruz lütfen binamızı bize TARİH olarak bıraksınlar ki Torunlarımız Dedelerimizde bu okulda okumuştu desinler. Sayın Raif TOKEL Beye teşe ... DEVAMI
Dogup buyudugum semtimin okudugum ilkokulumun ileride bir ranta cevrilecegi icin uzgunum.doga harikasi mh lem sen yanliz degilsin. Haydi kiliclilar elele
AKP IKTIDARI GELDĞİNDE BU YANA BU IKJTIDAR VE YANDAŞLARININ VE BU IKTIDAR SAYESINDE PARA KAZANANLARIN Kİ BUNA ÇOK BÜYÜK İNŞAAT ŞİRKETLERİDER DAHİLDİR,TEK HEDEFLERI DAHA FAZLA INSAAT DAHA IMARLASMA ÇÜNKÜ NE FAZLA VE KONTROLSÜZ KAZANÇ BU ALANDA YAPILAN YATIRIMLARDA. ZAONGULDAK BU TIP OZEL BUNALAR ACISINDA ŞANSLI BİR İL.BUNUN MAHVOLMASINA MUTLAKA MANİ OLMAK LAZIM.FENER MAHELELSI NGIBI HER GÖRMÜŞ OLANIN TURKIYEDE BOYLE BIR MAHALLE YOK DEDIGI BIR YERDE TOKI BUNLARINI DUSUNMEKI BILE HAKIKATEN KORKUNÇ.PEKI AMA BU SEKILDE YORUMLAR DISINDA NE YAPMAK LAZIM ASIL BUNU TESPİT EDEREKI BUNUN ORGANIZASYONUNUN YAPILMASI LAZIM.YOKSA KÖRLER SAĞIRLA BİRBİRİNİ AĞIRLAR YAZA ... DEVAMI
1978_1983 yillarinda okudugum okulumdan babam da mezun olmustur. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Cocuk Bayramlari nin Kozlu da torenlerle kutlanmasinin ardindan, Kilic Lokali nde yapilan Balolar o gunlerden aklimda kalan guzel anilardan sadece biridir. Türkiye tenis turnuvalarinin yapildigi Mahallemde, ülkeme nice basarili insanlar kazandiran Okulumuz korunarak cocuklarimiza hizmet etmeye devam etmelidir. Kilic Mahallesi de Fener Mahallesi gibi Sit Alani olmali ve hatta Çıtalı ve Amerikan evleri ile bir Müze Mahalle ilan edilmelidir.
KILIÇ İlk okulu,Tenis Kortu,Ve spor Kompleksi,KILIÇ Klubü,Klıç Evleri Aşağı mahalleden yukarı mahalleye kadar bütün evler ,Apartman,TTK Ekonaması,(Bölge müdürünün evinin yıkılması büyük şanssızlık..) ve çınar ağaçları korunmalı ..Örnek bir mahallenin dokusu bozulmamalı..Yazık olur...
Teşekkürler Sayın Raif Tokel..
- s.
- 1
