Kim bu kadın?



''Zonguldak Nostalji'' köşesini bu hafta, sosyal medyada yer bulan, merak uyandıran, 'Zonguldak Nostalji' sayfasıyla simgeleşmiş fotoğraf ve fotoğraftaki bahse konu meçhul kadının kim olduğuna yer veriyoruz. Zonguldak nostalji sosyal medya sayfasının profil resmi olan bu fotoğraf hakkında herhangi net bir bilgi öğrenilememişti, aylar sonra Çin Halk Cumhuriyeti'nde yaşayan Yıldırım Özener adlı takipçimiz bizimle iletişime geçmiş ve merak uyandıran gizemi açıklığa kavuşturmuştu...

İşte...Çocukluğu ve yaşantısının büyük bir bölümü Zonguldak'ta geçen Yıldırım Özener beyle yapılan o yazışma...

Yıldırım Özener;
Merhaba ben Yıldırım Özener, uzun bir süreden beri yazmak istediğim bir konuyu ilk önce bir soruyla netleştirmek istiyorum. Zonguldak Nostalji de kullandığınız bayan resminin 1950 yılında çekildiğine emin misiniz? Her hangi bir araştırmanız oldu mu? Eğer emin değilseniz ve yalnızca bir tahmin ise, bu bayan hakkında 100% olmasa da, oldukça emin olduğum bazı bilgileri paylaşacağım ve umarım vereceğim bilgiler doğrultusunda, bu güzel bayanı hatırlayabilecek bazı arkadaşlar çıkabilir. Cevabınızı bekliyorum. Uzaklardan selam ve sevgiler.

Zonguldak Nostalji;
Bu fotoğraf hakkında fazla bilgi yok ancak müzayedeciler ve antikacılarda orijinal fotoğraf mevcut ve satışta bunun haricinde bilgimiz yok. Şayet bu konuda bilginiz var ise çok güzel bir nostalji olur. Bilgi sağlam ise sizin adınıza paylaşırız. Teşekkür ederiz.

Yıldırım Özener;
Ben 1954 Zonguldak doğumluyum, Hesaplarıma göre; bu resim 1959 veya 60 yıllarında olmalı. Onun Fener mahallesine geldiğinde daha yaz değildi. Fener Mahallesi Deniz kulübünde hanımlar eğlencesi tertip edilmişti. Bu güzel bayan o zamanlar deniz kulübünde başka şehirden bir günlüğüne getirtilen bir dansözdü (yani kendisi Zonguldaklı değil ) Yanılmıyorsam hatta ismi Şenol hanımdı.Rahmetli annem ertesi gün bu bayanı Fener mahallesinde bizim eve de davet etmiş,
Fener mahallesinden bazı annelerimiz bizim eve gelmişler bu bayan bizim evde de oynamıştı. O gün evimizde ellerinde zillerle oynadığı o anı çok net bir şekilde hatırlıyorum. Bu resimdeki bayanın, o bayan olduğuna oldukça eminim. Maalesef bilgiler hatıralardan öteye gidemiyor. Sayfanızın akışını büyük bir ilgi ve memnuniyetle takip ediyorum.

Zonguldak Nostalji;
Bilgiler için teşekkürler sizin için bir sakıncası yoksa bu konuyu haber yaparken sizinle yapılan bu yazışmayı da yayınlayacağım, cevabınızı bekliyorum evet derseniz bu konuyu sayfamızda başka katılımcılardan da yardım isteyip araştırırız.

Yıldırım Özener;
Memnuniyetle. Değerli "Zonguldak Nostalji " sayfası arkadaşlarım, dostlarım, hemşerilerim ve kardeşlerim. Yaşamımızda bazen saklı kalmış o kadar çok şey vardır ve bizleri meşgul eder ki; Ah keşke bir bilen olsa da anlatsa deriz. Bu bayan hakkında ki anımı sizlerle paylaşmak için uzun süredir bekledim. Belki bir kişi çıkabilir konuşabiliriz dedim, olmadı. Yüzde yüz doğrudur diyemiyorum,çünkü hepsi anılarda. Ne fotokopisi yapılabilir... ne de resim olarak tab edilebilir.. Zonguldak Nostalji yoluyla paylaşıyorum.

Bayanın Zonguldaklı ve Fener mahallesinin misafirlerinden olmadığı kesin. Şöyle ki: Eğer olsaydı şimdiye kadar kim olduğu çoktan belli olurdu. O yıllara geri dönelim. Her yaz Fener mahallemize, mahallemizde oturanların misafirleri gelirler ve yazı bizlerle beraber tatil yaparak geçirirlerdi. Fener mahallesi ( Deniz Kulübü ) bir sayfiye yeriydi. O zamanlar Fener'de kimin misafiri geldiğini hemen hemen hepimiz bilirdik. Deniz kulübü dolar taşardı. O yıllarda Deniz Kulübüne yalnızca üyeler girebilirdi. Fener'de oturup da dışarıdan gelenler, üyelerin eşliğinde misafir olarak veya misafir kartı çıkartılarak Deniz Kulübü'ne girebilirlerdi. Yoksa Deniz kulübünün kapısında görevli, Rasim abiden kaçak giriş yapmak imkansızdı. Bu bayanın Fener'e geldiğinde yaz çoktan bitmişti, yaz mevsimi değildi. Deniz kulübünde çekilen bu resimden de yaz sezonu olmadığı anlaşılıyor. Benim hatırımda kalan da Şenol Hanım diye çağrılan bayanın geldiğinde havanın soğuk ama daha güneşli olduğu zamanlarıydı. Deniz kulübünde geçen bayanlar matinesinin ardından ertesi günü, rahmetli annemin bizim evde, mahallemizdeki diğer bir kaç arkadaşıyla davet ettiği bu güzel ve sevecen bayan istek üzerine dansöz elbisesini tekrar arabadan alıp yarı çıplak, ellerinde zilleri, ağır esans kokusuyla dans ettiğidir. Hayatımda ilk kez karşılaştığım bu an çok açık ve net hala hafızamda.

Bu resme çok kereler uzun süredir bakıp hafızamı zorluyorum ve nihayetinde belki sizlerden de gelebilecek bazı detaylarla açıklığa kavuşturabileceğimizi ve çok büyük ihtimalle kendisinin çocukluğumda hayran kaldığım, Zonguldak dışından gelen o güzel dansöz bayan olduğunu düşünüyorum. Anılardaki yüz ve resimdeki bu yüz. Makyajlı yüzü hala gözlerimin önünde saçları çok uzundu. Tahmin ediyorum resimde saçları biraz arkadan toplanmış gibi. Herkes bilir; 5-6 yaşlarında olmama rağmen, çocuklukta bazı öyle anılar hafızalarda yer eder ki, ömür boyu silinmez ve net kalırlar. Konu hakkında yazışarak bilgi alış verişi yapmak isteyen ve soruları olan arkadaşlar yazabilirler , tenkit edebilirler her türlü yoruma açığım. Hepinize Himalaya'ların ardından selam ve sevgiler.



Zonguldak Nostalji.

zonguldaknostalji.com