´ÇAĞDAŞ´

Zeynel Yıldırım (Zeynel Usta)

Zonguldak´ta üretilen yerli araç...




Günümüzün Zonguldak’ına bakınca bu tür haberlere şaşırıyor insan ama böyle bir şehirmiş Zonguldak.. Ağır sanayisiyle, sanatıyla, zanaatıyla, sanatçısıyla işte öyle bir şehir.

Daha önce paylaşımlarını yaptığımız, Türkiye’de yokken şehrimizde yaşanan ilklere bir de otomobil üretimini de ekliyoruz…Evet şaşırmayın gerçek, soluduğumuz hava kadar gerçek…Zeynel Yıldırım namı değer ‘Zeynel Usta’, Zonguldak sanayisi eski esnafları onu iyi tanır, 1952 yılında başladı ustalık serüveni, yaşadığı ve büyüdüğü İnağzı mahallesindeki küçük bir atölyede…Araba tamir-onarım işiyle başladı, yıllar geçtikçe çıtayı yükseltti ve 1965 yılında Ustalığının zirvesinde karar verdi otomobil üretmeye. İnağzı’ndaki atölyesinde kolları sıvadı, kendi yaptığı şase, karöser ve diğer bütün aksamları atölyesinde montajladı. Motor ve mekanik aksamını eski yeni malzemeleri teker teker sanayiden ve hurdacılardan toplayarak tamamiyle kendi el emeğiyle montajladı…Yaptığı minübüs’ün adınıda ‘Çağdaş’ koydu. 1969’da bitirdi ruhsat aldı ve aynı sene Acılık sanayi sitesine taşındı, bu araç 20 sene Kilimli dolmuş durağında yolcu taşıdı.. Zeynel usta daha sonra iki adet kamyonet montajladı kendi atölyesinde, 1 adet pres, onlarca damper kasa ve onlarca büyüklü küçüklü icatlara imza attı. 2009’da aramızdan ayrılmadan önce ilerlemiş yaşına rağmen, hiçbir elektronik altyapısı olmadığı halde bir yılda 2 adet plastik doğrama makinası imal etti, yılmadı ölümünden bir ay önce kendi bahçesi için ot biçme makinası yaptı. Son nefesini vermeden kısa bir zaman önce ‘’Ah yaşım genç olsaydı şu bilgisayarı öğrenebilseydim’’ kelimesi çıktı ağzından…


Zeynel Usta güzel eserler ve anılar bırakıp gitti aramızdan, dileriz çırakları ve günümüz ustaları bu bayrak yarışını devam ettirir ve şehrimizi eski günler anısına daha ileriye götürürler..Nurlar içinde yat Zeynel Usta, nurlar içinde yatın bu şehrin emekçileri.



Zonguldak Nostalji.