Kentlerde yaptırım gücü olmayan, ancak, kent ve kentte yaşayanların yararına olan her konuda fikir ve projeler üreten, öneren; yerel yönetimlerce gerçekleştirilen hizmetlerin ve projelerin ilgili mevzuata uygunluklarını kent ve kentli adına izleyen, eleştiren bir yasal kuruluş bulunmaktadır.
Bu kuruluş, 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu'nun 76. maddesine dayanılarak hazırlanan yönetmeliğe göre oluşturulan ve faaliyet gösteren kent konseyleridir.
Bu konseylerin, bu yönetmelik hükümlerine göre, yerel yönetimlere, tarafsız bir yaklaşımla görüş, öneri, eleştiri ve projeler sunmaları öngörülmektedir.
Bu konseyin genel kurulu ve çalışma gurupları, o kentin, yöneticilerinden, merkezi yönetimlerin kentteki temsilcilerine ve STK'lara, siyasi partilerin temsilcilerine, muhtarlara kadar tüm kent bileşenlerini bünyelerinde barındırdıkları görülmektedir.
Bu yapısı ile, yaptırım gücü olmasa da, yerel yönetimlere ilettiği önerilerinin, eleştirilerinin, uyarı ve ikazlarının kaale alınma, değer verilme, destek bulma gücü fazla olmaktadır. (Bulmaz ise, kentlinin de, demokratik hakları kapsamında, gereğini yapması gerekmektedir.)
Son dönemlerde, il merkezimizde ve Çaycuma, Ereğli gibi ilçelerimizde faal kent konseylerinin olduğu görülmektedir.
Bu konseylere, birkaç ay önce oluşturulan, Kozlu ve Kilimli ilçelerimizin kent konseyleri de katılmıştır.
Bu arada, kısa bir süre önce, yöneticilerinin birçoğu öğrencilerim ve tanıklarım olan Kozlu Kent Konseyi Başkanı ve çalışma arkadaşları ile tanışma ve istişare amaçlı, yararlı bir birlikteliğimiz olmuştu.
Birer Zonguldak ve Kozlu tutkunu, idealist genç gönüllüler olarak gördüğüm bu arkadaşların Kozlu ve Kozlulular için çok yararlı plan ve projelerinin olduğunu görmekten, bir Kozlulu olarak, büyük mutluluk duydum.
Bu projelerden birisi de, Kozlu Kent Konseyi koordinatörlüğünde gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek olan "Okullara Eğitim Serası Kurma" projesidir.
Projenin tanıtım ve pilot uygulama olarak gerçekleştirilen ilk ikisi, Kozlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Kozlu Alpaslan Orta Okulu eğitim seralarıdır.
Bu seraların, tanıtım ve açılış töreni, Kozlu Kaymakamı Sayın Hüseyin Ergi, Belediye Başkan Vekili Sayın Hasan Bayram, Kozlu ilçe protokolü, Okul yöneticileri, öğretmen ve öğrencileri katılımı ile 9 Haziran 2022 günü yapılmıştır.
Bu seraların ve bundan sonra proje kapsamında kurulacak olan seraların, bu pilot uygulamalarda olduğu gibi, yine, Kozlu Kent Konseyi öncülüğünde kurulması ve Kozlu Belediyesi'nin, Kozlu İlçe Tarım ve Milli Eğitim Müdürlüklerinin, ilgili okul yönetimlerinin destekleri ile işletilmesi ve yaşatılması öngörülmektedir.
Bu projenin paydaşları, seraların kurulması, işletilmesi yaşatılması ile ilgili görev ve sorumlulukları, hazırlanan bir tip protokol ile belirlemişler.
Buradan, işletilme ve yaşatılma ile bilgili asıl yükün, İlçe Tarım ve Milli Eğitim Müdürlükleri ile ilgili okul yönetimlerinde (öğretmen ve öğrencilerinde) olduğu görülmektedir.
9 Haziran günü, Kozlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde yapılan açılışa, köyde keşkek dövenlere 'hıh-hıh' diyerek katkı sunmak isteyenler gibi, bu satırların yazarı da katılmıştır.
Burada, başta Sayın İlçe Tarım ve Milli Eğitim Müdürlerimiz olmak üzere, tüm paydaşların çok arzulu ve istekli olmalarını, projenin başarı şansının yüksek olduğunun bir göstergesi olarak gördüm.
İnşallah bu heyecan ve arzu sürekli olur.
Zira, her gerçekleştirilen projenin işletilmesinin ve yaşatılmasının çok daha önemli olduğu bilinmektedir.
Protokol metninde, projenin amacının;
[*] Kozlu'daki arzulu ve istekli okullara, imkanlar ölçüsünde, sponsorlar desteği ile, Kozlu Kent Konseyi öncülüğünde eğitim seraları kurularak; öğrencilere, İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından, tohum, fide, toprak hazırlığı, gübreleme, sulama ve ürün yetiştirme konularında eğitim verilerek, imkanlar sağlanarak, öğrencilerin toprakla buluşmalarının sağlanması,
[*] Yaptıkları uygulamalarla, öğrencilerin, üretim, birlikte çalışma, üretme alışkanlıkları kazandırılması; üretme mutluluğu yaşatılması olduğu ifade edilmektedir.
Projenin, kent konseylerinin üst kuruluşu olan Türkiye Kent Konseyleri Federasyonu tarafından örnek proje olarak görüldüğü ve diğer kent konseylerine önerildiği de öğrenilmiştir.
Bu arada, "Kent Konseyi bütün işlerini bitirmiş de eğitim serası kurmak mı kalmış!" diyenlere, internetten kolayca ulaşabilecekleri, 'Kent Konseyleri Yönetmeliği'ne bakmalarını öneririm.
Eğitim ordusunun üretim ordusuna dönüşmesi yolunda çok iyi bir başlangıç örneği olduğuna inandığım projenin her aşamasında emeği geçenlere, destek olanlara tebrik ve teşekkürlerimi arz ederim.
Hayırlı olmasını, artarak devamını ve yaşatacak olanlara başarılar dilerim.

[*] [*] [*] [*]

KOZLU'NUN BİR TEPESİNDE; MANZARALI, MODERN BİR OKUL VAR!

Kozlu'da çok manzaralı bir tepenin üstünde, etrafı yeşillikler içindeki gecekondularla dolu, pırıl pırıl, modern donanımlı; öğretmenleri ve yöneticileri öğretmenliğin gereğini yapma arzu ve heyecanı içinde olduklarını gördüğüm, öğrencilerinin de benim imkanları iyi olmayan yarım asır önceki eski mahallemin ve komşularımızın çocukları olduğunu bildiğim bir okul bulunmaktadır.
Bu okul, Kozlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'dir.
On kez de gitsem, üç-beş kişiye sormadan, kargacık-burgacık yanlış yollara sapmadan bu okula ulaşmam mümkün değildir.
Yollar sayısal haritalara işlenmediği ve yönlendirmeye uygun olmadığı için navigasyon sisteminden yararlanmanın da mümkün olamayacağını sanıyorum.
Eski bir karayolu mühendisi olarak, karda-kışta, zenginlerin dört çeker ciplerinin bile çıkıp inebileceğini de sanmıyorum.
Bir okul için, bu kadar uygun olmayan bir yeri bulmak için, yetkililer, (Üniversite Sağlık Kampüsü, yapılmakta olan yeni hastane gibi), her halde çok uğraşmışlardır.
Zira uğraşmadan, bu kadar uygun olmayan yerleri bulmak mümkün olmaz!
Okulun yeni ve donanımlı, çok manzaralı olmasının; bu okulun öğretmenleri ve öğrencileri, öğrenci velileri, okula ulaşmak isteyenler için bir öneminin olmadığını söylemeye gerek yoktur.
Bu ve benzeri okulların değerli öğretmenlerinin ve yöneticilerinin takdire, çoğu fakir fukara kesimden ailelerin çocukları olan sevgili öğrencilerinin de ilgi ve sevgiye çok daha fazla ihtiyaçları olduğuna inanıyorum.
Değerli yöneticilerimizin ve eğitimcilerimizin bunun nasıl sağlanacağını en iyi bilenler olduğundan da eminim.
Bu kapsamda yapılabileceklere, ulaşımının iyileştirilmesi ve yola yönlendirme levhaları konularak başlanılmasının uygun olacağını düşünüyorum.
Okulumuzun tüm sevgili öğrencilerine, bir teknik lisede okumuş olmanın, "İyi ki bir genel liseye gitmiyorum" diyerek mutlu olmalarını, okullarını sevmelerini, kendilerini değersiz görmemelerini tavsiye ederim.
Öğretmenlerine yöneticilerine, öğrencilerine başarılar; seralarının ürünlerinin bol olmasını, Yemek Bölümü'nün öğrencileri tarafından, sofralarına ulaşmasını dilerim.