Heritage (Miras, Kalıt)
Süreç içerisinde kendine özgü dinamiklerle büyüyerek hizmet/ hizmetler sektöründe farklı bir kimlik kazanan "kültür", birbiriyle ilintisi ve ilişkisi olan bir dizi program ve pro-jeyle başlı başına bir sektör olmuştur. "Kültür Endüstrisi" adıyla anılan bu oluşumun maddi temeli "kültür mirası" ile ilgili konular olup; "Heritage İstanbul.2022(1)" adlı fuar da, sektö-rel paydaşların buluşup tanıştığı ulusal ve uluslararası kimliği olan bir organizasyondur.
2015 yılından itibaren "Heritage İstanbul" başlığıyla düzenlenen bu organizasyonda her yıl bir ana düşünce ve bu ana düşünceyi destekleyip tamamlayan bir dizi yardımcı dü-şünceyi içeren "Kültür-Kültür Mirası", "Koruma-Koruma Kültürü", "Restorasyon", "Arke-oloji", "Müzecilik", "Kütüphanecilik" konularında farkındalık yaratmak amaçlanır.

Geçmişimiz, Geleceğimizin Temelidir
İnsanın yaşamını sürdürdüğü fiziksel çevre ve bu çevre ortamında birlikte olduğu tüm doğal varlıklar ile yaşamı kolaylaştırmak için icat edilen araçlar ve bunların kullanım-larıyla ilgili olarak yaratılıp kazanılan bilgiler, geliştirilen
beceriler, yöntemler, teknikler de, geçmişimizin kalıtını oluşturan yapı taşlarıdır. Geçmişin emaneti olan bu yapı taşları, geçmişle geleceği buluşturarak "dün" ile "bugünün" karşılaştırılmasına yol açan, somut ve somut olmayan kültür mirası örnekleridir.
Organizasyona ad olan "Heritage (Heritij)" sözcüğünün sözlük anlamı "miras (ka-lıt)", geniş anlamı da "vaat (va'd) edilmiş kutsal toprak hakkı" olup, bir işi yerine getirmek için verilen söz anlamını içerdiğinden; sorumluluğumuz ve yükümlülüğümüz geçmişten e-manet aldığımız somut ve somut olmayan doğal, tarihsel ve ekinsel (kültürel) değerleri "koruma-kullanma dengesi" ilkeleri çerçevesinde korumak ve gelecek kuşaklara aktarmaktır.

Heritage Istanbul.2022
11-13 Mayıs 2022 tarihlerinde düzenlenen "Heritage Istanbul.2022", ülkemizde ko-ruma kültürüyle ilgili "ürün", "hizmet" ve "teknolojilerin" geliştirilmesini hedefleyen "koru-ma", "restorasyon", "arkeoloji", "müze", "kütüphanecilik" konularında "panel", "konferans" "söyleşi", "keynote (sunum programı uygulaması)", "atölye (işlik)", "sergi" gibi etkinliklerin yapıldığı "Kültür ve Turizm Bakanlığı (KTB)", "KTB Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü", "Vakıflar Genel Müdürlüğü", "PTT Genel Müdürlüğü", "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı", "Marmara Belediyeler Birliği", "ICOMOS", HABİTAT, "KÜMAD" "KÜMİD", "TÜRSAB", "Arkeologlar Derneği", "Aktüel Arkeoloji", "Arkeolojik Haber", "YEM Kitapevi", "Arkeoloji Ve Sanat Yayınları" gibi sektörün önemli kamu ve özel kökenli paydaşlarının desteklediği ulusal ve uluslararası kimliği olan bir fuardır.
Bu yıla gelinceye kadar beş kez kişisel olanaklarımla katıldığım "Heritage Istanbul" adlı fuarlara bu yıl, Belediye Başkanımız Sayın Halil POSBIYIK'ın bilgileri ve izinleri dahilinde belediyemiz şehir plancıları Gamze TATAR, Serkan BOZDAĞ ile birlikte giderek; sektörün üst düzey kurumu olan "Kültür ve Turizm Bakanlığı (KTB)", "KTB Kültür Var-lıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yetkileriyle görüşüp, proje koordinatörü olarak kaleme alıp "Kültür ve Turizm Bakanlığı", "Zonguldak Valiliği Katkı Payı Programı", "Batı Kara-deniz Kalkınma Ajansı (BAKKA)", "Türkiye Belediyeler Birliği-TBB(2)", "Tarihi Kentler Birliği-TKB(3)", "Çevre Ve Kültür Değerlerini Koruma Ve Tanıtma Vakfı-ÇEKÜL Vakfı" gibi kurum ve kuruluşlara sunduğum projeler hakkında bilgi verip, gerekli açıklamalar yapa-rak belediyemiz adına katkı ve desteklerini talep ettim.
Fuar süresince düzenlenen "panel", "konferans", "söyleşi", "keynote", "atölye(işlik) gibi eğitsel amaçlı etkinliklere(4) katılarak bilgilerimizi tazelediğimiz gibi yeni ve farklı bilgiler edindik; "kültür sektörü" ve "kültür turizmi amaçlı projeler yazan" bu tür projeleri / yatırımları uygulayan özel sektör kuruluşlarının stantlarını, reyonlarını ziyaret ederek uygulamalarda kullanılan nitelikli ve özel imalat türü malzemeleri yerinde gördük ve farklı teknolojik uygulamalar hakkında ilgililerden bilgi aldık.

Türkiye'deki Doğal, Kültürel Miras Alanları
Heritage Istanbul.2022'nin konferans programı, moderatörlüğünü Arkeoloji Ve Sanat Yayınları'nın sahibi arkeolog Sayın Nezih BAŞGELEN'in yaptığı "UNESCO Milli Komitesi Doğal Miras Alanları uzmanı Sayın Prof.Dr Nizamettin KAZANCI" ile "UNESCO Milli Komitesi Kültürel Miras Alanları uzmanı Sayın Doç.Dr. Zeynep AKTÜRE'nin bildiri sunduğu Türkiye'deki Doğal, Kültürel Miras Alanları Ve UNESCO" adlı panelle başladı.
Oturum öncesinde ve sonrasında UNESCO Milli Komitesi Doğal Miras Alanları uz-manı Sayın "Prof.Dr Nizamettin KAZANCI(5)", "UNESCO Milli Komitesi Kültürel Miras A-lanları uzmanı Sayın Doç.Dr. Zeynep AKTÜRE(6) ve arkeolog Sayın Nezih BAŞGELEN(7) ile görüşerek Kdz.Ereğli ile Kdz.Ereğli Belediyesi adına kaleme aldığım projeleri tanıttım.

Geçmişe Gelecek Sağla
"TG Expo Uluslararası Fuarcılık" adlı kuruluşun "Heritage" adıyla hayata geçirdiği platformda "Geçmişe Gelecek Sağla" mottosuyla kültürel derinliğimizi oluşturan varsıllık kaynaklarımızı ve insanlığa miras kalan değerleri yaşatarak bunların korunması ve sağlıklı bir şekilde gelecek kuşaklara aktarılması ele alınmıştır.
Geçmişle gelecek arasındaki mola noktası, yaşadığımız "gün" yani "bugün" olduğun-dan; "bugün" hem dünü sorgulayıp ders çıkarmanın, hem de geleceği kurgulamanın özcesi "geçmişe gelecek sağlamanın" yapılacağı, zaman dilimidir.
Bu nedenle sözünü ettiğim zaman diliminde Kdz.Ereğli İlçesi'ndeki sit alanları ile taşınmaz kültür varlıklarını içeren "Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri(8)" adlı yayını ka-leme aldıktan sonra Başkanımız Sayın Halil POSBIYIK ile birlikte "Kültür Amaçlı Yol Haritası(9)" belirleyerek; 2012'de Göztepe Nekropolisi'nde, 2013 yılında "Akheron Koyağı Nekroplisi'nde, 2019'da da belediyemiz sınırları dışında kalan Ormanlı Alacabük Köyü yakı-nındaki İn Önü Mağarası'nda başlatıp yürüttüğümüz arkeolojik çalışmalar(10) yanında;

İlçe sınırları içerisindeki toplam on beş adet arkeolojik sit alanı arasında öncelikli ola-rak ele alınması gereken "Cehennemağzı Mağaraları", "Kdz.Ereğli Kalesi", "Balı Mahallesi Roma Dönemi Su Kemerleri", "Heraklius Sarayı", "Akheron Koyağı Nekropolisi", "Göztepe(11)" adlı alanlar için proje koordinatörü olarak bizzat kaleme aldığım "Çevre Düzenlemesi" adlı proje önerileri "KTB Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü", "Zonguldak Valiliği Katkı Payı Programı", "Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreterliği(12)" "Tarihi Kentler Birliği Başkanlığı'na sunduğumuz ve yanıt bekleyen başvurularımızdır.
Genelinde "jeopark" özelinde "Zonguldak Kömür Jeoparkı" adlı projenin danışmanlı-ğını yapan Prof.Dr Nizamettin KAZANCI ile Zonguldak İl Turizm olarak bizzat kaleme aldığım "Mağara Turizminde Zonguldak ve Gökgöl Mağarası Projesi.1994", "İnanç Turizmi Projesi Kapsamında Kdz.Ereğli Cehennemağzı Mağaraları.1995", "Yaşayan Madencilik Müzesi Projesi.1998 adlı projeler ile "endüstri mirası" anlamında taşınmaz kültür varlığı olarak tescil ettirdiğim değerler konusunda açıklama yapıp;
Başkanlık Danışmanı olarak görev yaptığım Kdz.Ereğli Belediyesi'nde, Başkanım Sayın Halil POSBIYIK'ın izinleri ve bilgileri dahilinde bu projelere ait dokümanları "JE-MİRKO, Jeolojik Mirası Koruma Derneği"ne sunabileceğimi belirtip, Sayın Prof.Dr Niza-mettin KAZANCI, Sayın Doç.Dr. Zeynep AKTÜRE ve Sayın Nezih BAŞGELEN'i Kdz.E-reğli'ye davet ederek, proje formatında kaleme aldığım Kdz.Ereğli ve yakın çevresindeki do-ğal, kültürel miras alanları (13) konusunda bilimsel destek talep ettim.

Kdz.Ereğli Ve Çevresindeki Doğal, Kültürel Miras Alanları
Süreç içerisinde coğrafyasındaki doğal, tarihsel ve kültürel değerlerinin önemli bir bölümünü yitirmesine karşın; var olan, olumsuz doğa koşullarına ve her türlü tahribe karşı ayakta kalabilen, arkeolojik kazı yapılmayan toplam on beş adet arkeolojik sit alanı ile tescil edilmiş kırk altı adet taşınmaz kültür varlığının mevcudiyeti, Kdz.Ereğli'nin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması gereken çok önemli değerleridir.
Yukarıda adlarını belirttiğim kurum ve kuruluşlara sunduğum projelerle önümüzdeki süreçte Kdz.Ereğli Belediye Başkanlığı olarak hedefimiz, Kdz.Ereğli ve yakın çevresindeki doğal, tarihsel ve kültürel miras (ekinsel kalıt) alanlarını koruma kullanma dengesi kuralları çerçevesinde projelendirerek hizmete sunmaktır.

Jeolojik Miras, Zonguldak Kömür Jeoparkı Ve Heritage İstanbul.2022
Zonguldak Valiliği'nce 04.02.2018 tarihinde düzenlenen "Zonguldak Mağaraları" adlı sempozyumda UNESCO Türkiye Temsilcisi Sayın Prof. Dr. Nizamettin KAZANCI'nın, "Zonguldak dünya çapında jeopark olabilecek özelliklere sahip" içerikli sunumundan sonra, Zonguldak'ta kimi muhteremler (!) 2018 yılından itibaren "jeolojik miras" sözüyle değil, "jeopark" sözcüğüyle tümce kurarak, kişisel prestij peşinde koşmaya çalıştılar; ama hep pa-tinaj yaptılar...
2022'ye geldik. "Jeolojik Miras, Zonguldak Jeoparkı, Zonguldak Kömür Jeoparkı" konusunda ne yapıldığını sorgulamıyorum.
İlin bu konuyla ilgili gizilgücünü "Zonguldak Jeoparkı" sözüyle adlandırarak ortaya koyan Sayın Prof. Dr. Nizamettin KAZANCI'nın sunum yaptığı "Heritage Istanbul.2022" de, "Zonguldak Kömür Jeoparkı" konulu bir sunum(14) neden yapılmadı?
Zonguldak İl Özel İdaresi ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından finanse edi-lerek hazırlanan "Zonguldak İlinin UNESCO Jeopark Kriterlerine Uyumluluk Fizibilitesi Hazırlanması İşi, İş Bitirme Raporu. 2020 (14)" adlı bir doküman varken; "Zonguldak Jeo-parkı" konusunda ahkam kesip, kendini uzman(!), yerel tarihçi(!), araştırmacı yazar(!), da-nışman(!) olarak tanıtan bilumum münkirler" bu projenin neresindesiniz?

DİPNOTLAR
(1) http : / /expoheritage.com > Bknz: heritageistanbul [email protected]
(2) Türkiye Belediyeler Birliği'ne 28.05.2022 tarihinde "İnanç Turizmi Projesi Kapsamında Cehennemağzı Mağaraları Projesi"ni sunacağız.
(3). Proje Koordinatörü olarak kaleme aldığım "Zamanın Tanığı Balı Mahallesi Roma Dönemi Su Kemerleri" "Kdz.Ereğli'nin Göz Bebeği Göztepe", "2000 Yıllık Geçmişin Ayak İzleri Heraklius Sarayı" adlı sit alanlarını içeren çevre düzenlemesi projeleri ile "Klearkhos'un Herakleia Pontike Kütüphanesi'nden Kdz.Ereğli Belediyesi Bilim, Kültür , Sanat Ve Kültür Merkez'ne" başlıklı restorasyon projesi Tarihi Kentler Birliği' tarafından 2019 yılında "Başarılı Projeler" olarak değerlendirildi.
Klearkhos : "MÖ:364-MÖ:352" yılları Herakleia Pontike (Kdz.Ereğli) hükümdarı , tiranı
Tiran: Eski Yunan'da, siyasal gücü tek başına elinde tutan kişi, siyasal erki zorla ele geçiren kişi
(4)(. "Heritage Istanbul.2022", adlı fuarda toplam "19" adet panel , "67" adet sunum , "4" adet keynote, "44" ko- nuşmacının katıldığı "25" adet söyleşi yapıldı ve "8" atölye (işlik) açıldı.
(5) Prof.Dr.Nizamettin KAZANCI: Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi olarak çalıştıktan sonra 2017 yılında emekli olmuş; Jeolojik Mirası Koruma Derneği - JEMİRKO'nun kurucusu ve başkanı, "TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Bilim ve Teknik Kurulu" üyesi, "Kızılcahamam - Çamlıdere Jeoparkı Projesi" yürütücüsü ve "Zonguldak Kömür Jeoparkı" danışmanı
JEMİRKO: Jeolojik Mirası Koruma Derneği - https://www.jemirko.org.tr / iletisim - [email protected].
(6) Doç.Dr..Zeynep AKTÜRE: Mimar ve İYTE Mimarlık Bölümü ODTÜ Mimarlık Bölümü'nde öğretim üyesi / araş-tırma görevlisi olup; UNESCO Dünya Miras Programı; kültürel miras alan ve anıtlarının koruma tarihçeleri, kültürel miras koruma politikaları, arkeolojik alan yönetimi uzmanı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu (UTMK) üyesi
(7) Nezih BAŞGELEN: "Arkeolog, Arkeoloji Ve Sanat Yayınları" sahibi Türkiye ile ilgili eski seyahatname, resim, belge, kitap ve haritaları topladı. Yabancı ülke müzelerindeki ve arşivlerindeki Türkiye'den giden eserleri belgelemeye çalıştı.
Nezih BAŞGELEN Bir Zamanlar Zonguldak - Arkeoloji Sanat Yayınları, Kent Bank, Ss.24" adlı yayının editörü
(8) "Kdz.Ereğli Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri - Raif TOKEL, BAKKA.2011. SKMDP, Kdz.Ereğli Belediyesi
Not: "Zonguldak Kültür Envanteri, İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü, Kürşat COŞGUN - Seda BAŞAR. Ankara.2010, Ss:224" adlı yayın, bakanlık formatında belirtilen kültür envanteri niteliği taşımadığından "kaynak" olarak se-çilmemiştir
(9) Kdz.Ereğli Tarihi Kent Merkezi Kültür Yolu Rotası - I, Raif TOKEL, Kdz.Ereğli.2012, Ss:14
(10) Yöremizde başlattığımız arkeolojik çalışmaları BEÜN Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üye-leri Sayın Dr.Hamza EKMEN, Sayın Dr. F. Gülden Özkalalı EKMEN, Sayın Ali GÜNEY ile birlikte yürüttük, başlatacağımız çalışmaları da Sayın Dr.Tayyar GÜRDAL ile birlikte yürüteceğiz.
(11) "Göztepe" adlı doğal yükselti (Doğal Sit Alanı) , Bakanlık Makamı'nın 28.11.2017/ 14357 Tarih/Sayılı "OLUR"u ile "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ve "Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" ola-rak tescil edilmiştir.
(12) Proje Koordinatörü olarak kaleme alıp 2020 Yılı SOGEP kapsamında BAKKA'ya sunduğum "Yalı Caddesi Sokak Sağlıklaştırması ve Kentsel Tasarım Projesi" Projesi" ile " Heraklius Sarayı Ve Yakın Çevresi Çevre Dü-zenlemesi Projesi" Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı - BAKKA'nın SOGEP kapsamında desteklenecek alanlarla örtüşmediği (?) yargısıyla (!) değerlendirmeye alınmamıştır...
(13) Proje Koordinatörü olarak Kdz.Ereğli ve yakın çevresindeki doğal, tarihsel ve kültürel değerlerle ilgili olarak toplam "on yedi" adet "proje önerisi" ve "proje" kaleme alıp, Başkanımız Sayın Halil POSBIYIK ile Valimiz Sa-yın Mustafa TUTULMAZ'a sundum.
(14) "Zonguldak İlinin UNESCO Jeopark Kriterlerine Uyumluluk Fizibilitesi Hazırlanması İşi, İş Bitirme Raporu - Geolab Bilgi Teknolojileri Ltd. Şti. - Dr. Erdal GÜMÜŞ, Prof. Dr. Abdullah SOYKAN , Prof. Dr. Hüseyin TUROĞLU, İstanbul. 2020, Ss:412

Heritage İstanbul.2022 Anısı - İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı, 11.05. 2022 - 13.05 2022
Prof.Dr. Nizamettin KAZANCI, Nezih BAŞGELEN, Raif TOKEL, Doç.Dr. Zeynep TÜRE

Heritage İstanbul.2022 Anısı - İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı, 11.05. 2022 - 13.05 2022
Raif TOKEL - Kdz.Ereğli Belediyesi Başkanlık Danışmanı, ÇEKÜL Vakfı Temsilcisi