Pusula Gazetesi
  •  
    •  » FOTO GALERİ
    •  » WEB TV
    •  » HABER ARA
    •  » ARŞİV ARAMA
    •  » MAKALE ARA
    •  » BİR YIL ÖNCE
    •  » BEŞ YIL ÖNCE
    •  » ON YIL ÖNCE
    •  » KASTAMONU
    •  » KARABÜK
    •  » BARTIN
    •  » DÜZCE
    •  » BOLU
    •  » KOCAELİ
    •  » SAKARYA
    •  » TÜM HABERLER
    •  » ÜLKE GÜNDEMİ
    •  » YAZARLARIMIZ
    •  » GÜNCEL
    •  » MUTFAĞIMIZ
    •  » MANŞETLER
  • COVID-19
  • SPOR
  • ZONGULDAK
  • ALAPLI
  • ÇAYCUMA
  • DEVREK
  • GÖKÇEBEY
  • KDZ EREĞLİ
  • KİLİMLİ
  • KOZLU
Ereğli Çileği’nden Kdz. Ereğli Osmanlı Çileği’ne…

Ereğli Çileği’nden Kdz. Ereğli Osmanlı Çileği’ne…
02 Agustos 2021 22:00:42

Yazar : Raif Tokel

“Kdz. Ereğli adıyla birlikte anılan doğal değerlerin başında gelir ‘Ereğli Çileği’. İstanbul doğumlu Rum asıllı Aleksandros İspilantis tarafından 1798/1804 tarihinden itibaren Arnavutköy topraklarında yetiştirilen bu çilek, önce yetiştirildiği yerin adıyla ‘Arnavutköy Çileği’; daha sonra tat, koku, görünüş özellikleri nedeniyle Osmanlı sarayınca benimsenip aranmasıyla ‘Osmanlı Çileği’; 1866-1898 yıllarında Ereğli Maadin Nazırı Dilaver Paşa’nın girişimleri sonucu Ereğli’de de üretilmesiyle ‘Ereğli Çileği’ adıyla anılır. İlçede 1960’lı yıllara dek üretilen ve yöre halkının geçim kaynağı olan ‘Ereğli Çileği’ unutulmaya hatta kaybolmaya yüz tuttuğu süreçte, 1994 yılında Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Sayın Halil Posbıyık’ın girişimleri sonucu ücretsiz çilek fidesi dağıtılmasıyla yeniden üretilmeye başlandığı gibi Kdz. Ereğli Belediyesi’nce her yıl Kdz. Ereğli Osmanlı Çileği Kültür Ve Sanat Festivali adlı bir şenlik düzenlenmektedir.” Raif Tokel, Doğal, Tarihsel Ve Kültürel Değerleriyle Kdz. Ereğli (1), Kdz. Ereğli Belediyesi, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı - BAKKA, İstanbul.2012, s: 49”
* * * *
Yazıma bu alıntı ile başlamamın temel nedeni, kendine özgü tadı ve aroması olan bu meyvenin yetiştirildiği coğrafyayla ilgili aidiyeti olup; bu aidiyet, sadece tarımsal bir ürün olması değil; tecimsel ürün olarak pazarlanıp satılmasıyla getirisinin yöreye sağladığı ekonomik bir değer olması gibi “sosyoekonomik” ve üretiminden pazarlanıp tüketilmesine kadar geçen süreçte “sosyokültürel (2)” özellikler içermesidir.
EREĞLİ’DE ÇİLEK ÜRETİMİ
Yöredeki çilek üretimiyle ilgili ilk resmi bilgi, 1916 Tarihli Müstakil Bolu Sancağı Salnamesi”nde (3) “Ereğli Livası” başlığının “Ereğli Ahval-i Tabi’iyyesi (Ereğli’nin Doğal Durumu)” alt başlığındaki “Diğer yandan ılıman bölgeye özgü her çeşit bitki burada yetişir: Armut, elma, erik, badem, dut, incir, ceviz, fındık ve pek güzel ürün veren çilek, enginar, frenk üzümü, patates, kavun , karpuz yanında bol miktarda sebze ve diğer tarımsal ürün yetiştirilir” açıklaması olup; yörede yetiştirilen “çileğin” tek sözcükle belirtilmeyip; “pek güzel ürün veren çilek” sözüyle betimlenmesi; Ereğli Çileği’nin doğal yapısından kaynaklanan farklı özellikleriyle ilgilidir.
İkinci kaynak “Cumhuriyet’in Onuncu Yıldönümü” kutlamaları çerçevesinde “Zonguldak Ticaret Ve Sanayi Odası” tarafından hazırlanan “Cumhuriyet’in On Yılında Zonguldak ve Maden Kömürü Havzası” adlı yayın olup; bu yayının “Ereğli Mıntıkası’nın İhracatı” alt başlığında “Karadeniz Ereğli, ilimizde en iyi bir üretim bölgesidir” sözüyle başlayıp, yöreden satımı yapılan on dokuz tür tarımsal üründen birinin “çilek” olduğu vurgulanarak; “Özellikle bu ilçede yetiştirilen çilek, İstanbul çileklerine eşdeğerdir ve üretimin önemli bir bölümü yine İstanbul’a satılmaktadır. Altı, yedi yıl önce yıllık dokuz, on bin kilo satım yapılırken son yılda bu miktar yirmi beş bin kiloya erişmişti” açıklamasıdır; yani 1933 yılı itibariyle Ereğli’de 25 ton çilek satışı yapılmıştır (4).

VE ÇİLEKTEN ÇELİĞE GEÇİŞ SÜRECİ
Üretiminden pazarlanıp satılmasına kadar emek yoğun bir uğraşla ve yetiştirildiği yörenin adıyla anılan bu meyvenin 1960’lı yıllarda üretiminden vazgeçilip, yerini çeliğe bırakmaya başladığı süreç, Ereğli’nin “çilek” yerine, “çelikle” anıldığı yıllardır.
Ereğli’nin çilekle değil, çelikle anıldığı yıllarda taşıtlara da ad olan “Şirin Ereğli” sözü yerine “Erçelik (Ereğli Çelik) adının yaygınlaştığı bu dönem, Ana Britannica Ansiklopedisi’nde şu sözlerle özetlenmiştir (5):
“1960 yılı öncesinde ilçe dışına satılan başlıca iki ürün kereste ve çilekti. Bitkisel üretime elverişli alanların büyük bölümü çilek tarlalarına ayrılmıştı. Ereğli çileğinin en önemli pazarı İstanbul’du.1960’larda ilçede ağır sanayinin ve buna bağlı olarak kentleşmenin gelişimi, bitkisel üretimi olumsuz biçimde etkiledi. Çilek tarlalarında demir-çelik tesisleri ve apartmanlar yükselmeye başladı. İlçenin en önemli   tarımsal etkinliklerinden çilekçilik böylece yok oldu.”

KDZ. EREĞLİ BELEDİYESİ OSMANLI ÇİLEĞİ KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ.1994
1994 yılında Belediye Başkanı seçilen Sayın Halil Posbıyık’ın ilk icraatlarından biri, Ereğli ile özdeşleşerek “Ereğli Çileği” adıyla anılan; ama unutulmaya yüz tutan bu meyveyle ilgili olup; 1960’lı yıllardan sonra kaybolmaya ve giderek yok olmaya başlayan “Ereğli Çileği”ni sadece tekrar kazanmak değil; çoğaltıp yaygınlaştırarak gelecek kuşaklara aktarmaktı.
Çünkü “Ereğli Çileği”, sıradan bir meyve değil, üretildiği coğrafyayla anılan, kendine has rayihası ve lezzeti olan, doğal ve organik bir değer olduğu gibi korunup, gelecek kuşaklara aktarılması gereken bir kültür mirasıydı…
Bu nedenle önce kıyıda köşede, çeyiz sandıkları diplerinde poğlara (6) sarılmış gerçek “Ereğli Çileği” tohumları bulundu ve bu tohumlardan özgün fideler üretildi. Yetiştirilen fideler, üreticilere ücretsiz dağıtılarak Ereğli coğrafyası, yaklaşık yüz yıl bağrında barındırdığı “Ereğli Çileği” ile tekrar buluştuğu gibi Sayın Posbıyık’ın 1994 yılından itibaren her yıl düzenlediği “Kdz. Ereğli Belediyesi Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Festivali” adlı şenliğin de adı oldu ve yılların “Ereğli Çileği” artık “Kdz. Ereğli Osmanlı Çileği” adıyla anılmaya başlandı…

OSMANLI ÇİLEĞİ ADI
Erişebildiğim basılı kaynaklarda Ereğli’de üretilen çilek tohumlarının, çilek fidelerinin İstanbul Arnavutköyü’nden geldiğine dair bilgiler (7) olup; Reşad Ekrem Koçu’nun hazırladığı İstanbul Ansiklopedisi adlı yayında da “Ancak 1804 senesinde meşhur İspilanti ailesinin ilk çilek fidanlarını getirmesinden sonradır ki, üzüm bağları çilek bahçelerine kalboluyor (dönüşüyor). O gün bugündür çilekçilik Arnavudköyü’nde gelişip gidiyor. Arnavudköyü’nde iki cins çilek yetişir. Frenk Çileği ve Osmanlı Çileği. Bilhassa Osmanlı Çileği kendine has kokusu ile bir nefise olup, elde edilen mahsul de çok değildir (7)” açıklaması vardır.
Genelinde yetiştirildiği coğrafya ile anılan bu ürüne, günümüzde olmayan bir coğrafyanın adının verilmesi yanlış olduğu gibi coğrafi işaret konusunda da istenen aidiyet (üretildiği yer/coğrafi yer) kuralına aykırı bir adlandırmadır düşüncesindeyim.

KDZ. EREĞLİ BELEDİYESİ’NCE BAŞLATILAN ÇALIŞMALAR: 1994 - 2013
1994 yılında atılan bu adımdan sonra, Kdz. Ereğli Belediyesi, kendisine ait Delihakkı yöresindeki alanın iki dekarlık (iki bin metrekare) bölümünü “Kdz. Ereğli Osmanlı Çileği” fidesinin yetiştirilmesine ayırıp; 2011 yılından itibaren Çilek Fidesi Üretimi, Sertifikasyonu Ve Pazarlaması Yönetmeliği (8) kapsamında çalışmalar başlatarak, “Kdz. Ereğli Osmanlı Çileği” fidelerinin kaybolmaması konusundaki çalışmalara öncülük etti ve adı geçen alanda üretilen Kdz. Ereğli Osmanlı Çileği fidelerinin ücretsiz dağıtımına başlandı.

30 MART 2014 - 31 MART 2019 DÖNEMİ
Ülkemizde “yerli tohum”, “hibrit tohum”, “GDO’lu tohum“, “organik ürün” kavramlarının sıkça dillendirildiği bu dönemde:
* “Kdz. Ereğli Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma Ve Üreticileri Koruma Derneği”nin 2014 yılında ısmarlama usulüyle hazırlattığı “Osmanlı Çileği Yetişiyor, Ereğli Kazanıyor Projesi”ne Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından hibe türü parasal destek verilmesin karşın, “yerli çilek fidesi üretim miktarında” ve “eğitilen üretici sayısında” olumlu bir gelişme sağlanamadığı gibi proje sahibi olan adı geçen dernek tarafından coğrafi işaret belgesi alma girişiminde de bulunulmadı…
* İlçe Tarım Ve Orman Müdürlüğü’nün verdiği destekle Kdz. Ereğli Osmanlı Çileği Fidesi’nin Tarım Ve Orman Bakanlığı kayıtlarına (9) girmesi sağlanarak, Kdz. Ereğli Belediyesi’ne de “Fide Üretici Belgesi (10) verildi; ama, fide yetiştirip ücretsiz dağıtmak ve örnek bahçe kurmak gibi çalışmalar istenilen düzeyde olmadı.

1 NİSAN 2019 SONRASI VE GÜNÜMÜZ
Başlı başına bir proje olan “coğrafi işaret” ve “markalaşma” kavramlarının gündem maddesi olduğu bu süreçte:
* Sayın Halil Posbıyık’ın yerel seçim programında da belirttiği coğrafi işaret konusunda Proje Koordinatörlüğü olarak “Kdz. Ereğli İle Özdeşleşen Yerel Değerimiz” başlığı adı altında bir çalışma başlattık ve Proje Koordinatörü olarak bizzat kaleme aldığım “Coğrafi İşaret Yolunda Kdz. Ereğli Osmanlı Çileği Projesi” başlıklı dosyamız (11) 23.10.2019/696 Tarih/Sayılı yazımız ekinde Türk Patent Ve Marka Kurumu’na sunulmuştur.
* Kdz. Ereğli Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma Ve Üreticileri Koruma Derneği’nin bir aracı firmaya yazdırıp 25.02.2019 tarihinde sunduğu başvuru, Türk Patent Marka Kurumu’nca “Eksik Bildirim” gerekçesiyle kabul edilmemesi üzerine, “C 101 Coğrafi İşaret Başvuru Formu” ile “C 102 Coğrafi İşaret Başvuru Eksiklik Tamamlama Formu” adlı “resmi başvuru belgeleri bizzat tarafımdan yazıldığı gibi, başvuru ile ilgili ekler yani başvuruyu destekleyen yazılı ve görsel dokümanlar da, tarafımdan sağlandı.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Belediye Başkanı Sayın Posbıyık’ın girişimleri sonucu çilek, Ereğli’de tekrar yerel gündem maddesi olunca, yapılanlara sahiplenmek adına ısmarlama projelerle peşrev çekenler, uzman geçinenler çoğaldı; hangi kaynaktan alındığı belirtilmeyen sözde bilgilerle olayın tarihi ve tarihçesi hakkında “Ereğli Osmanlı Çileği” konulu bir dizi kent efsanesi yaratıldı.

Botanikçi Tillius Palavrası, MS: 23 - MS: 79
Kendilerini araştırmacı olarak tanıtan kimi muhteremler, çilek konusu açıldığında söze “Çilek ile ilgili ilk bilgiler M.S: 23-79 yılları arasında yaşayan botanikçi Tillius tarafından aktarılır” tümcesiyle başlarlar. Oysaki sözü edilen botanikçi, “Tillius” değil “Yaşlı Plinius (12)” adıyla bilinen Romalı Gaius Secundus Plinius (M.S: 23-79) adlı doğa bilimcidir.
Çünkü çilek, bir bitki olarak ilk kez, botanikçi Yaşlı Plinius’un kaleme aldığı “Doğa Tarihi (Naturalis Historia)” adlı ansiklopedik bir yayında geçer.
Araştırma ve incelemeden nasibini almamış, duyduğunu araştırmadan yazan sözde araştırmacıların yarattığı “Tillius (Plinius > Tillius)” ismi, uydurmaya ve üfürmeye dayalı bir adlandırma olup; bu tür bir açıklama, bilimsel çalışmalarıyla anılan botanikçi Plinius’a saygısızlıktır!...
Ereğli’de çilek üretiminin tarihiyle ilgili olarak verilen kimi bilgiler kaynağı belirtilmemiş söylentilerdir. Örneğin çilek üretiminin, bir yayında “1900”, bir başka yayında “1920” olarak belirtilmesinin yanında; ülkemizin doğal, tarihsel ve kültürel değerlerini tanıtmak amacı gibi bir görevi olan kamu kökenli Türkiye Kültür Portalı’nda (13) da “İstanbul Arnavutköy'de yetişen (bugün hemen hemen ortadan kalkmış olan) bu çilek, çiçeği güzel olduğu için Halil Paşa'ya armağan edilmiş. Paşanın arabacısı Mustafa, çileği Ereğli'nin killi kestane toprağına ekmiş. Bu özel toprakla özel meyve isabetli bir biçimde buluşunca, Osmanlı Çileği Ereğli'yle özdeşleşmiş. Çileğin geniş çaplı üretimi ilk kez Kestaneci Köyü eteklerinde Kahyaoğlu Kadir ve Rum ortağı tarafından gerçekleştirilmiş” türü bilgi değeri olmayan açıklamalar, yukarıda belirttiğim saptamanın somut kanıtıdır.

SONUÇ
Şimdi Türk Patent Marka Kurumu yetkililerinin önünde “Kdz. Ereğli Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma Ve Üreticileri Koruma Derneği” ile “Kdz. Ereğli Belediyesi Proje Koordinatörü” olarak sunduğum coğrafi işaret başvuru dosyaları var.
Başvuru metinleri nitel (içerik) ve nicel (destekleyici belgelerin adedi) yönden incelenirken; umarım, başvuru sahiplerinin “konuyla ilgili olarak yaptıkları çalışmaları”, “kurumsal kimlikleri”, “yönetsel ve parasal yapısını içeren kurumsal kapasiteleri” dikkate alınır.
Dilerim, coğrafi işaret alacak başvuru sahibi de “Ereğli Çileği”ni gereği gibi tanıtır.

DİPNOTLAR
(1) Doğal, Tarihsel Ve Kültürel Değerleriyle Kdz. Ereğli - Raif Tokel, Belediye Başkanlık Danışmanı, Proje Koordinatörü, Kdz. Ereğli Belediyesi, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), İstanbul, 2015, s: 49
- Osmanlı Çileği’nin Ereğli’de üretilmesi konusundaki bilgi, 2000 yılında Türk Mutfak Kültürü hakkında araştırma yapan Tuğrul Şavkay’a aittir. Şavkay (1951-2003) mutfak kültürü konusunda kanaat önderi bir gurmedir.
(2) Kendine özgü geleneksel bir üretim tekniği olması yanında, babadan oğula geçen ve toplumun oldukça geniş bir kesimince üretilerek “çilekçilik” sözcüğüyle anılan bir uğraşının adı olması “sosyokültürel” bir olgudur.
- “Ereğli’nin çileği ve enginarı meşhurdur. 50 yıllık bir dönemden sonra gelişen çilekçilik bu kasabaya büyük kazanç sağlar, rengi, kokusu ve nefaseti bakımından iç piyasada çok tutulur; İstanbul’a, Ankara ve Zonguldak dışına ihraç edilir” Karadeniz Ereğlisi Tarihi. Tahsin Aygün, Ankara.1960, s: 8
(3) Ereğli Livası - Ereğli Ahval-i Tabi’iyyesi: “Menatık-ı mu’tedileye has her nevi nebatat burada yetişir: Armut, elma, erik, badem, dut, incir, ceviz ve fındık, pek güzel mahsül verdiği gibi çilek, enginar, frenk üzümü, patates, kavun ve karpuzla sebzevat da mebzul mahsulat verir.” Müstakil Bolu Sancağı Salnamesi (Hicri: 1334 / Miladi: 1916) Hazırlayan: Hamdi Birgören, Bolu Araştırmaları Merkezi (BAM) Bolu Belediyesi, Bolu. 2008, s: 614
- Liva (Sancak): Osmanlı kamu yönetiminde il (vilayet) ile ilçe (kaza) arasındaki bir yönetim birimi
(4) Cumhuriyet’in On Yılında Zonguldak ve Maden Kömürü Havzası, Zonguldak Ticaret Ve Sanayi Odası, Zonguldak, 29 Teşrinievvel (Ekim)1933, s: 2011, 221
(5) Ereğli - Ana Britannica, İstanbul. 1988, Cilt: 8 (Ede-Fle), s: 241
(6) Poğ : Başörtüsü > Halk Ağzından Derleme Sözlüğü, Türk Dil Kurumu, Ankara.1977, Cilt: IX (L / R)
- Poğ: Zonguldak yöresi kırsalında köy kadınlarının başlarını örtüp boyunlarına doladıkları beyaz renkli yerli dokuma. Bknz > Raif Tokel, Zonguldak’ta Giyim Kuşam, Zonguldak.2000
(7) Arnavudköy Çileği - İsmail Ersevim > İstanbul Ansiklopedisi - Reşad Ekrem Koçu, İstanbul.1959, Cilt: 2, s: 1044
- İstanbul Ansiklopedisi, Reşad Ekrem Koçu tarafından 1944-1973 yılları arasında yayımlanan; ama, tamamlanamayan genel kültür ansiklopedisi olup, Londra Ansiklopedisi’’nden sonra dünyanın ikinci “Kent Ansiklopedisi”dir.
(8) Çilek fidesinin, doğru, sağlıklı ve kaliteli üretilmesini sağlamak amacıyla, “üretim”, “sertifikasyon” ve “pazarlama” ile ilgili usul ve esaslar Tarım Ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanan ve 08.07.2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Çilek Fidesi Üretimi, Sertifikasyonu Ve Pazarlaması Yönetmeliği’’nce belirlenir.
(9) Meyve ve Asma Çeşitleri Listesi (Fruit/Vine) - Tescilli Çeşitler Listesi (Registered Varieties)” Adlı Alt Başlıklı Liste “Sıra No: 1393”, “Çeşit Adı (Variety name) : Osmanlı”, “ Çeşide Ait Bilgiler (Identification Of Variety): - - - - - - - - - - - - - - - - - - - “Başvuru Sahibi (Maintainer): Kdz. Ereğli Belediye Başkanlığı”, “Tescil Tarihi (Registration Date): 26.10.2018”, “Tür Adı: Çilek”, “İngilizce Tür Adı: Strawberry”, “Latince Tür Adı: Fragaria L.”
Bknz > T. C. Tarım Ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil Ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü Meyve ve Asma Çeşitleri Listesi
(10) Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü”nce verilen 22.03.2018/67-1 Tarih/Sayılı”Fide Üreticisi Belgesi”
(11) Projenin Adı: Kdz. Ereğli İle Özdeşleşen Yerel Değerimiz, Coğrafi İşaret Yolunda Kdz. Ereğli Osmanlı Çileği Projesi. Başvuru Sahibi: Halil Posbıyık, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı - Koordinatör: Raif Tokel, Başkanlık Danışmanı. Başvuru Formu: 10 sayfa, Ekler: 40 sayfa, Destekleyici Belgeler: 86 sayfa > Toplam: 136 sayfa
(12) Romalı Gaius Secundus Plinius (MS: 23-79) “Yaşlı Plinius” adıyla anılan bir doğa bilimcisidir. Toplam “37” kitaptan oluşan “Doğa Tarihi (Naturalis Historia)” adlı yapıtının 12’nci ve 19’uncu kitapları botanikle ilgili olup; “çilek (fragaria)”, bitki ve meyve olarak ilk kez bu yapıtta belirtilmiştir.
Bknz > Ana Britannica Plinius (Yaşlı), Cilt: 18, s: 35-36 > Naturalis Historia
- Tarihte “Tillius” adıyla anılan bir botanikçi, yoktur. “Tullius” adıyla bilinen Servius Tullius M.Ö: 578-535 yıllarında Roma kralı ile “MÖ:106-43” yıllarında yaşamış “Çiçero” adıyla bilinen Marcus Tullius Cicero adlı devlet adamı vardır. Bu kişilerin botanikle ilgisi olmadığı gibi, yaşam yılları da farklıdır.
(13) Türkiye Kültür Portalı: İllerden gelen bilgilerle illere ilişkin tarihsel, kültürel, turistik verilerle il özelinde devam eden, başlaması planlanan projeleri tanıtan Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan tanıtım portalı.

SEÇİLMİŞ KAYNAKÇA
- Ana Britannica - Ereğli, Cilt: 8, s: 241, İstanbul.1988
- Bazı Yerli Ve Ticari Çilek Çeşitlerinin Bitkisel Özelliklerinin UPOV Kriterlerine Göre Karşılaştırılması - S. Ö. Erdem, Doç. Dr. Ç. Çekiç, GOP Üni. Z. Fak. Bahçe Bitkileri Böl. Öğr. Üyeleri, Bahçe Dergisi, Sayı: 45 (Özel Sayı 2): 119/1027, Tokat.2016
- Bazı Tozlayıcı Çilek Çeşitlerinin Osmanlı Çileğinin Meyve Özellikleri Üzerine Etkisi - B. Çelebioğlu. GOPÜ, Tokat.2015
- Coğrafi İşaretler Ve Geleneksel Ürün Adları Başvuru Kılavuzu - Türk Patent Ve Marka Kurumu (TPMK), Ankara.2015
- Cumhuriyet’in On Yılında Zonguldak ve Maden Kömürü Havzası - Zonguldak Ticaret Ve Sanayi Odası, İstanbul.1933
- Çilek - Doç. Dr. Hüdai Yılmaz, İstanbul.2009
- Çilek Hastalıkları Ve Zararlıları İle Mücadele - Tarım Ve Orman Bakanlığı, Ankara.2013
- Doğal, Tarihsel Ve Kültürel Değerleriyle Kdz. Ereğli - R. Tokel, Kdz. Ereğli Belediyesi, BAKKA, İstanbul.2012
- Ereğli Ağır Sanayiden Önce Bir Sahil Kasabası - Prof. Dr. M. B. Kıray, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Ankara.1964
- İstanbul Ansiklopedisi - R. E. Koçu, İstanbul, 1944, 1973
- Kdz. Ereğli Osmanlı Çileği’nin Dünü, Bugünü - R. Tokel, ÇEKÜL Vakfı Temsilcisi, İstanbul.2018
- Karadeniz Ereğlisi Tarihi - T. Aygün, Ankara.1960
- Osmanlı, Camarosa ve ‘Seyhun Çilek Çeşitlerinin Aroma Maddeleri Bileşimlerinin Belirlenmesi - E. Sürücü, Adana.2010
- Osmanlı Çileği’nin Gastronomik Kimlik Unsuru Olarak Değerlendirilmesi - H. Köşker, F. Ercan, N. Albuz, BEÜN.2019
- Osmanlı Ve Ereğli Çilek Çeşitlerinde Meyve Kalite Bileşenleri - Prof. E. Kafkas, Prof. S. P Kargı, Çukurova Ün. Adana.2016

Bu Yazı Toplam 6753 Defa Okunmuştur
Yazdır
Yorumlar
Yorumlar, editörlerimiz tarafından onaylandıktan sonra yayınlanır. Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır.

 Yorumlar ( 16 )

Dip not
1 yıl önce

yediveren çileği ?

 Beğen (1)

Raif TOKEL, Kdz.Ereğli Belediyesi Başkanlık Danışmanı
1 yıl önce

“Beyçayır” adıyla yorum gönderen Muhterem Beyçayır Efendi,
Seni rahatsız eden uzun tümcemi yeniden yazıyorum ve yazdığımın arkasındayım.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından proje karşılığında alınan hibe türü parasal destek sonucu, Kdz.Ereğli Osmanlı Çileği üretiminde ve eğitilen üretici sayısında beklenen artış oldu mu? Alınan parasal destekle coğrafi işaret belgesi alma girişiminde bulunuldu mu? Ben bunu anlatmaya çalıştım; bu, bir.
Bir zamanlar Kdz.Ereğlide “çileğin adı” ve “damaklarda kalmış tadı” vardı; ama, çileğin kendisi yoktu; bu iki…
1994 yılında düzenlenecek festival için İl ... DEVAMI

 Beğen

Raif TOKEL, Kdz.Ereğli Belediyesi Başkanlık Danışmanı
1 yıl önce

“Beyçayır” adıyla yorum gönderen Muhterem Beyçayır Efendi,
Seni rahatsız eden uzun tümcemi yeniden yazıyorum ve yazdığımın arkasındayım.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından proje karşılığında alınan hibe türü parasal destek sonucu, Kdz.Ereğli Osmanlı Çileği üretiminde ve eğitilen üretici sayısında beklenen artış oldu mu? Alınan parasal destekle coğrafi işaret belgesi alma girişiminde bulunuldu mu? Ben bunu anlatmaya çalıştım; bu, bir.
Bir zamanlar Kdz.Ereğlide “çileğin adı” ve “damaklarda kalmış tadı” vardı; ama, çileğin kendisi yoktu; bu iki…
1994 yılında düzenlenecek festival için İl ... DEVAMI

 Beğen

Raif TOKEL, Kdz.Ereğli Belediyesi Başkanlık Danışmanı
1 yıl önce

Beyçayır” adıyla yorum gönderen Muhterem Beyçayır Efendi,
Ben yazılarımda başta yaptığım işler olmak üzere, taraf ve muhatap olduğum olaylarla tanık oldu-ğum olayları yazarım. Ayrıca birilerini aşağılamak diye bir düşüncem hiç olmadı, olmaz da… Yapılması gereken ;ama, hiç yapılmayan ya da gereği gibi yapılmayan işleri yazarım.
Ayrıca “Kdz. Ereğli Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma Ve Üreticileri Koruma Derneği’nin coğrafi işaret başvurusunu bir aracı firmaya yazdırıp, 25.02.2019 tarihinde sunduğu başvuru , Türk Patent Marka Kurumu’nca “Coğrafi İşaret Eksik Bildirim” gerekçesiyle kabul edilmemesi üzerine; ... DEVAMI

 Beğen

Beyçayır
1 yıl önce

İnsaf ! İnsaf et Raif Bey .'' O dönem Belediyede fide yetiştirip ücretsiz dağıtmak istenilen düzeyde olmadı '' diyorsunuz.. Toplam 15.000 fide dağıtılmış o dönem Belediyede .Halil Posbıyık döneminde olmadığı için mi aşağılıyorsunuz ? Halil Beyin mühendisleri kaç tane dağıttı ? 1000 tane mi ? Siz hiç 15.000 Osmanlı Çileği fidesini yan yana gördünüz mü Raif Beyyyy ? Osmanlı Çileği Derneğinin Erdemir ve Kaymakamlıkla beraber yaptığı projeyi de mi duymadınız ? Dernek bahçesinde 10 binlerce fide var Raif Bey. Odanızın penceresinden bakarak göremezsiniz.

 Beğen (2)

Turan Karagöz
1 yıl önce

Sayın Raif Tokel Beyefendinin Osmanlı Çileği hakıkndaki özgün çalışması ve bizlerle paylaşması nedeniyle çokça teşekkür ediyoruz.

 Beğen

eregli67
1 yıl önce

Öz67 sanıyorum ki kültür bakanlığı, "2005ten sonraydı galiba" sebze meyve bitki gibi isimlerin tanıtıcı fuar sempozyum karnaval festival tarzı etkinliklere isim olarak kullanılmayacağı ile ilgili bir genelge ya da kanun tarzı birşey çıkarmıştı. Altın portakal Altın koza gibi müzik ve film festivalleri de isimlerini değiştirmek zorunda kaldılar...

 Beğen

Raif TOKEL, Kdz.Ereğli Belediyesi Başkanlık Danışmanı
1 yıl önce

Sayın Prof. Dr. ŞenoL KUŞCU
Beğeni ve takdir içeren açıklamalarınız için teşekkür eder; esenlik dileklerimle saygılar sunarım.
Sayın Hocam, bu yazı bizzat kaleme aldığım “Kdz. Ereğli İle Özdeşleşen Yerel Değerimiz: Coğrafi İşaret Yolunda Kdz. Ereğli Osmanlı Çileği Projesi”, Başvuru Sahibi: Halil POSBIYIK, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı - Koordinatör: Raif TOKEL, Başkanlık Danışmanı” adlı toplam “136 sayfadan oluşan başvuru dosyamızdan derlenmiş olup; coğrafi işaret için baş vuran “Kdz. Ereğli Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma Ve Üreticileri Koruma Derneği”ne de, Kdz. Ereğli Belediyesi olarak yardım edip, or ... DEVAMI

 Beğen (1)

Raif TOKEL, Kdz.Ereğli Belediyesi Başkanlık Danışmanı
1 yıl önce

Sayın Prof. Dr. ŞenoL KUŞCU
Beğeni ve takdir içeren açıklamalarınız için teşekkür eder; esenlik dileklerimle saygılar sunarım.
Sayın Hocam, bu yazı bizzat kaleme aldığım “Kdz. Ereğli İle Özdeşleşen Yerel Değerimiz: Coğrafi İşaret Yolunda Kdz. Ereğli Osmanlı Çileği Projesi”, Başvuru Sahibi: Halil POSBIYIK, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı - Koordinatör: Raif TOKEL, Başkanlık Danışmanı” adlı toplam “136 sayfadan oluşan başvuru dosyamızdan derlenmiş olup; coğrafi işaret için baş vuran “Kdz. Ereğli Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma Ve Üreticileri Koruma Derneği”ne de, Kdz. Ereğli Belediyesi olarak yardım edip, or ... DEVAMI

 Beğen

Şenol Kuscu
1 yıl önce

Böyle bir çalışma yapan kişi tebrik ve takdiri fazlası ile hak ediyor. ANCAK GAZETE MAKALESI OLMASI!

 Beğen (2)

Köksal Türk
1 yıl önce

Peki neden yılların Ereğli çileği Osmanlı çileği oluyor onu anlamadım. Osmanlı ailesi ne yapmış da ismini veriyor yani bu ürüne. Kadim Ereğli çileğidir bu ürünün adı. Çünkü yetiştiği yerin adı Ereğlidir. Tıpkı Arnavutköy çileği gibi.

 Beğen

  • s.
  • 1
  • 2
gölgeler

Editörden


  • Sahilde kaybolan 6 yaşındaki çocuk 3 saatlik aramanın ardından bulundu
    Sahilde kaybolan 6 yaşındaki çocuk 3 saatlik aramanın ardından bulundu
  • Plajda şortunu indirdiği iddia edilen 2 şahsı vatandaşlar darp etti, o anlar kameralara yansıdı
  • Gece vakti keyifle yemek yiyen ayı fotokapana yakalandı
  • 95 yaşındaki kadın otobüste kalp krizi geçirip yaşamını yitirdi
  • İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gerede'de yağlı güreşleri izledi
  • Nişanlısı gözlerinin önünde boğuldu
  • Sınır anlaşmazlığı yüzünden akrabasını öldüren cinayet şüphelisi yakalandı
  • Domuzlar için tuzak kurdu, o tuzakta eşini kaybetti
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda görüşen 85 yaşındaki kadın mutluluğunu anlattı
  • Gelinle damat düğüne at üstünde şehir turu atarak gitti
  • İçtiği sigara evi yaktı, yanmaktan arkadaşı kurtardı
  • İki kolu ve bir bacağı olmayan adam yaptıklarıyla hayrete düşürüyor
  • Kolpa, 40 bin kişiyi coşturdu
  • Polisten kaçmak isterken canından oldu
  • Feci kazada yaralanan iki kişi hayatını kaybetti

Köşe Yazarlarımız


  • Ali Rıza Tığ
    Daha başkan olmadan ağlamaya başladı!
  • Bayram Tomakin
    Zamane çocukları
  • Öznur Güneş
    İstihdam mı, eğitim mi?
  • Cüneyt Özfidan
    Göçükteki ceket konuştu: ‘3 kişiyiz bizi alın!’
  • Prof. Dr. Şenol Kuşcu
    Hak ve halk rızası için…
  • Raif Tokel
    Çivisiz Ahşap Cami Örneği ( Çaycuma İlçesi Akçahatipler Köyü Camisi )

Çok okunan yazıları


  • Zonguldak’ta Sektörel Çeşitlilik ve Turizm…
    29-04-2019 | 22 : 00 00
  • Kültür Mirasını Koruma ve Tarihi Kentler Birliği Üzerine…
    25-11-2019 | 22 : 00 20
  • YAYLA MAHALLESİ’NİN DÜNÜ VE BUGÜNÜ - II
    02-02-2021 | 22 : 00 36
  • Kdz. Ereğli Ölüce Deniz Feneri
    16-03-2020 | 22 : 00 37
  • Yüzüncü Yılda Kazanılan Ödül: ‘Milli Mücadele Müzesi’ ödülü
    08-07-2020 | 22 : 00 48
  • Coğrafi İşaretli Ürünlerimiz Üzerine…DEVREK BEYAZ BAKLAVASI VE DEVREK CEVİZLİ KÖMECİ - I
    31-08-2020 | 22 : 00 26
  • İki Bin Yıllık Geçmişin Ayak İzleri Heraklius Sarayı ve Yakın Çevresi Çevre Düzenlemesi ..
    17-12-2020 | 22 : 00 42
  • Alemdar Gemisi Müzesi
    02-06-2020 | 22 : 00 41
  • EKi Kozlu Özel Kılıç İlkokulu: 1947 → 2012 → 2017?...
    11-09-2017 | 22 : 00 00
  • Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz (1)
    11-10-2020 | 22 : 00 06
  • Yayla Mahallesi ve Yayla Mahallesi’ndeki tüneller üzerine...
    14-01-2019 | 22 : 00 00
  • Zonguldak Mağaraları Hakkında - I
    28-08-2018 | 22 : 00 00
Tüm Yazıları

Çok Okunan Köşe Yazıları


  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY

» Henüz BUGÜN Yazı Görünmüyor
  • Ali Rıza Tığ
    Yeni para, yeni araba, yeni kadın...
  • Ali Rıza Tığ
    Kurtar bizi Köksal Baba! Ulu ulu pınarlar, dökülüyor boyalar!
  • Ali Rıza Tığ
    Gavur Ali olaya müdahale etti!
  • Ali Rıza Tığ
    AK Parti Zonguldak İl Başkanı nasıl belirlenecek?
  • Ali Rıza Tığ
    Ne olacak bu kömürcülerin hali?
  • Ali Rıza Tığ
    Yeni para, yeni araba, yeni kadın...
  • Ali Rıza Tığ
    Zeki Tosun ne dedi? / Başka kimler gider?/ İl Başkanı kim olmalı?
  • Ali Rıza Tığ
    Gitti gidiyor! Yeni İl Başkanı ne zaman atanacak?
  • Ali Rıza Tığ
    Ne bilgi var, ne fikir / Emlakçı-Müteahhit kavgası / AK Parti İlçe Başkanı / Hizmetçi, ..
  • Ali Rıza Tığ
    Kurtar bizi Köksal Baba! Ulu ulu pınarlar, dökülüyor boyalar!
Logo
  • Ana Sayfa

  • Künye
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Reklam
  • Üye Girişi
  • Üye Kayıt
  • Bize Yazın
  • Zonguldak
  • Spor
  • Kdz.Ereğli
  • Alaplı
  • Çaycuma
  • Devrek
  • Gökçebey
  • Kilimli
  • Kozlu
  • Tüm Haberler
  • Facebook
  • Twitter
  • Arşiv
  • Gazete 1 nci Sayfalar
  • Videolu Haberler
  • Çok Okunanlar
  • Foto Galeri
  • imecemiz.com

ETİKET

              • Zonguldak  Kozlu Kilimli Alçakoca imecemiz
                Ereğli   Alaplı   Çaycuma   Devrek
                Gökçebey   ttk   Göçük   Erdemir
                çates   termik   santral   Akdemir   Tünel  Zonguldaksporchp mhp ak parti 
         

Mobil uygulamayı indirmek için tıklayınız

Copyright © Pusula Gazetesi Tüm hakları pusulagazetesi.com.tr'ye aittir.

Ereğli Haberleri

Zonguldak Haberleri

Günün Haberleri

Son Dakika

YUKARI