Kan hücreleri normalde genetik kontrol yollarıyla organizmanın gereksinimlerine göre kemik iliğindeki kök hücreden dönüşme yoluyla meydana gelir. Fakat kan kanseri ile birlikte genetik anormalliklerin sonucunda kontrolsüz çoğalma eğiliminde, bir nevi ölümsüz hücrelerle çoğalır. Normaldeki gibi kontrollü çoğalmanın dışına çıkılarak bir hücre işlevi bittiğinde kaybolmaz ve varlığını sürdürür. Buna bağlı olarak da kansızlık, sık enfeksiyon kapma, kanama gibi durumlar ortaya çıkar.

Lösemi ve Çeşitleri

Lösemi en genel haliyle iki gruba ayrılmaktadır. Bunlardan ilki kronik kan kanseri, ikincisi akut kan kanseridir. Kronik kan kanseri yavaş seyirli olup hastaların önemli bir kısmı ilk dönemlerde herhangi bir şikayette bulunmaz. Fakat hastalık ilerledikçe ve anormal hücre sayısı arttıkça şikayetler kendini göstermeye başlar.

Akut kan kanseri hızlı seyirlidir. Her zaman ani başlar. Hücreler fonksiyonlarını tam manasıyla kaybeder. Beyaz kan hücrelerinin fonksiyonlarını yerine getirememesi infeksiyonlara, kırmızı kan hücrelerinin işlevlerini kaybetmeleriyle kansızlık olur. Trombosit fonksiyonlarının ve sayılarının azalması nedeniyle ise kanamalar ortaya çıkar. Bütün yaşam kalitesini son derece düşürür.

Kan kanseriyle alakalı en büyük sorunlardan birisi hastalığa neden olan faktörlerin tam olarak tespit edilememiş olmasıdır. Bu yüzden hastalığın kimlerde gelişip kimlerde gelişmeyeceğini kestirmek güçtür.

Uzman Lösemi Doktoru

Lösemi kimi zaman ilaç tedavisiyle kimi zaman da kök hücre nakliyle tedavi edilebilmektedir. En önemli mesele erken tanı ve doğru tedavidir. Bunun için hematoloji uzmanlarından yardım alınmalıdır ve Prof. Dr. Mustafa Çetiner bu alanda son derece deneyimlidir. https://www.mustafacetiner.com/losemi/ linkinden Çetiner'in sayfasına ulaşabilir, hastalığa dair detayları görebilir, iletişime geçebilirsiniz.