CHP Zonguldak İl Başkanı Murat Pulat, 4 Eylül Sivas Kongresi'nin 102'nci yılı nedeniyle bir açıklama yaptı. Pulat, açıklamasında, "4 Eylül 2021 bugün Sivas Kongresinin 102. Yılındayız. 4 Eylül 1919 günü Sivas şehrinde toplanan kongre, Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktalarından birisidir. İstanbul Hükümeti ve İtilaf Devletleri kongreyi toplatmamak için her çeşit yola başvursa da; Mustafa Kemal'in Amasya Genelgesi'ni açıkladıktan sonra bir çağrı üzerine I. Dünya Savaşı'ndan sonra işgale uğrayan Türk topraklarını kurtarmak ve Türk milletinin bağımsızlığını sağlamak için çareler aramak amacıyla seçilmiş ulus temsilcilerinin Sivas'ta bir araya gelmesiyle, 4 Eylül 1919 ile 11 Eylül 1919 tarihleri arasında gerçekleşen ulusal nitelikte bir kongredir. Anadolu'da Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde oluşan ulusal irade ile İstanbul Hükümeti ve onun arkasında İngiliz - Fransız'lara karşı bir üstünlük ve Anadolu'nun otoritesinin kime ait olduğu mücadelesidir.

Sivas Kongresi mandacı ve himayeci anlayışı reddeden, emperyalizme boyun eğmeyen tam bağımsızlık mücadelemizin ateşleyicisi ve bugünün Türkiye Cumhuriyeti devletinin temelidir.

Kurtuluş Savaşı'nın esasları Sivas Kongresi ile belirlenmiştir.

Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlüğünden asla vazgeçmeyeceği, bu uğurda her zaman canını vermeye hazır olduğu, İstanbul Hükümeti'ne ve bütün dünyaya duyurulmuştur.

Bugünde bizim ruhumuz Sivas Kongresi'nde, Sivas'tadır.

Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ışığında sorumluluğumuzun farkındayız.

Türkiye'nin kurucu partisi Cumhuriyet Halk Partisi, Cumhuriyetimizin kuruluşundaki ruhla hareket ederek Türkiye'de demokrasiyi, hukuku, özgürlüğü egemen kılmak için bedeller ödeyerek mücadelesini sürdürmektedir.

Samsun`da başlayan; Erzurum ve Sivas Kongreleri ile şekillenen bağımsızlık mücadelesinin aziz kahramanları başta ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, vatan uğruna canlarını feda eden tüm şehit ve gazilerimize saygı ve minnet ile selamlıyorum" dedi.