Samsun’un turistik olarak gastronomi, lokasyon gezileri, konaklamalı tatil ve birçok açıdan turizmde oldukça ilerlediğini belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, “Samsun geçiş güzergahı üzerinde olması sebebiyle burada konaklama yapmasa bile şehrimizin önemli lokasyonlarını gezip, yemekler yiyerek yoluna devam eden önemli bir kitle var. Aslında Samsun iline girip çıkan yerli-yabancı turist sayısı hiçbir zaman 1,5 milyonun altına düşmüyor. Geceleme sayısı ise yaklaşık 1 milyona denk geliyor” diye konuştu.
‘SAMSUN KARADENİZ’İN İNCİSİDİR’
Samsun’da turizmin etkilerinden bahseden Kültür ve Turizm Müdürü Almaz, “Samsun’da güzel bir turizm sezonu geçiriyoruz. Doğasıyla, iklimiyle, milli mücadeledeki altın sayfasıyla, kültürel ve gastronomik özellikleriyle Karadeniz’in incisidir. Samsun tam bir festival şehrine dönüştü. Sık sık sanatsal etkinlikler, Kültür Yolu Festivali, yerel yönetimlerimizin gerçekleştirdiği festivaller ile yazı dolu dolu geçiriyoruz. 19 Mayıs tarihinde şehrimize yaklaşık 1 milyon insan girip çıktı. 1 milyon kişi etkinliklere katıldı ve yaklaşık 10-15 gün sürdü. Hemen ardından Kültür Yolu Festivali yaptık. Bizim tespitlerimize göre bu festivale 1,5 milyon insan katıldı. Festivale gelen bu insanlar şehrimizi gezdiler, oturdular, yediler, içtiler ve konakladılar. Samsun geçiş güzergahı üzerinde olması sebebiyle burada konaklama yapmasa bile şehrimizin önemli lokasyonlarını gezip, yemekler yiyerek yoluna devam eden önemli bir kitle var. Aslında Samsun iline girip çıkan yerli-yabancı turist sayısı hiçbir zaman 1,5 milyonun altına düşmüyor. Geceleme sayısı ise yaklaşık 1 milyona denk geliyor. Geçen yıla göre bu yönde çok ciddi bir çıkış yakaladık. Pandemide 150 binlere düşen bu rakam pandemi sonrasında 300-500 ve şimdi de 1 milyonları gördü. Bizim hedefimiz gecelemeyi, yani insanların konaklayarak şehri gezme durumunu 2 milyonda tutmak. Şehrimize giren yerli ve yabancı turist sayısını hiçbir zaman 3 milyonun altına indirmemek de bir diğer hedefimizdir” ifadelerini kullandı.
‘GENELDE TÜRK TURİZMİ, ÖZELDE SAMSUN TURİZMİ ÇOK CİDDİ BİR İVME KAZANACAK’
Almaz, “Türk turizmi, bölge turizmi çok hızlı gelişiyor. Karadeniz bölge turizmi olarak Türkiye turizmine çok büyük katkılarda bulunuyor. Karadeniz mutfağı son yıllarda adeta yeni keşfedilen bir mutfak oldu. Samsun mutfağı da burada bir şahika, zirve noktasında. Kahvaltılıklardan hamura, ana yemeklerden tatlıya kadar Türkiye’nin birçok yerinde bulamadığınız çok özel lezzetler Samsun’da yer alıyor. Biz bunu birkaç yerde işledik ve birdenbire dikkat çekti. Türkiye çapında güzel karşılıklar aldık ve bunu gittikçe arttıracağız. Turizm Bakanlığında yapısal çok ciddi reformlar yer alıyor. Ruhsatlandırma, belgelendirme, turizmde güvenli sertifika gibi olaylar son birkaç yılda çıkan adeta devrim niteliğindeki yeniliklerdir. Kabul edelim ki eskiden kontrolsüz turizm vardı. Ama şimdi artık her şey belge ve kontrol altında. Bu halde bile çıkış trendini yakaladık. Birkaç yıl sonra genelde Türk turizmi, özelde Samsun turizmi çok ciddi bir ivme kazanacak” dedi.