İçinde yüksek miktarda kükürt bulunan Şırnak kömürünün sağlık açısından büyük tehlike yarattığı bilinirken, Zonguldaklı kömürcülerin Şırnak'tan her gün bin tona yakın kömür getirdikleri öğrenildi.
Tırlarla Zonguldak'a taşınan kükürt oranı yüksek Şırnak kömürü, kalorisi düşük kömürle karıştırılarak bölgedeki termik santrallere satılıyor.
Denetimsiz bir şekilde Zonguldak'a her gün 50-60 tırla getirilen Şırnak kömürü tuğla fabrikalarında bile özel izinle kullanılabiliyor.
Zonguldak'ta bir çok firmanın Şırnak Kömür getirdiği, bu durumun Vergi Dairesi'ne gider olarak sunulan faturalardan tespit edilebileceği belirtiliyor.
Termik santrallerin hava kirliliğine neden olduğu bilinirken, kükürt oranı çok yüksek olan Şırnak kömürünün kullanılması cinayet olarak yorumlanıyor.
Şırnak kömürünün analiz sonucuna bakıldığında, yüksek miktarda kükürt oranı göze çarpıyor. Bu oranın sağlık açısından büyük tehlikeler yarattığını dile getiriliyor. Bebeklerin, gelişme çağındaki çocukların, gebelerin, emzikli kadınların, yaşlıların, kronik solunum ve dolaşım sistemi hastalığı olanların, endüstriyel işletmelerde çalışanların, sigara kullananların ve düşük sosyo-ekonomik grup içinde yer alanların, hava kirliliğinde risk grupları arasında yer alıyor.
Kükürdün, havada gaz halinde kükürtdioksit şeklinde bulunduğu ve kirlenmiş havanın solunduğu zaman kükürtdioksitin, burun, geniz ve boğazdaki nemle reaksiyona girerek solunum sistemindeki sinirleri tahrip ettiği bildiren uzmanlar, "Özellikle astım, kronik akciğer hastalığı bulunan kişilerde, solunum yollarının daralmasına ve kronik solunum hastalığına neden olur. Kükürtdioksit konsantrasyonu sınır değerinin üzerinde olduğu zaman özellikle astımlı, bronşitli, kalp ve akciğer hastalarının sağlığını olumsuz etkiler. Atmosferdeki SO2 konsantrasyonu pik değere ulaştığında özellikle astımlı kişilerde geçici solunum zorluğu görülür. Kalp ve solunum hastası kişiler uzun süre SO2 ve partikül madde kirliliğine maruz kaldıklarında sağlıkları kötüleşir. Havadaki SO2'ye 10 dakika maruz kalındığında astımlı kişilerin solunum sistemi mukavemetinde önemli zararlar meydana geldiği ve soluk alma kapasitesinde önemli düşüşler olduğu tespit edilmiş. Havadaki kükürtdioksit konsantrasyonu 357 mg/m3 değer üzerine çıktığında astımlı kişilerde göğüs daralması, öksürme ve akciğer fonksiyonunda değişme dahil semptomlar görülür" diyor.