Zonguldak'ta faaliyet gösteren rödevanslı saha işletmecileri artan maliyetler nedeniyle kapanma noktasına geldiklerini söyledi. Enerji Bakanlığı, TTK, Zonguldak Milletvekilleri ve yetkililere seslenen işletmeciler "Üretimin düştüğü, maliyetlerin arttığı şu dönemde TTK, hiç olmazsa rödevans bedellerini almasın" çağrısında bulundular.
KURNAZ: "PANDEMİ VE MALİYETLER BELİMİZİ BÜKTÜ"
Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, özel sektör madenciliğinin son dönemde bitme noktasına geldiğine dikkat çekti. 20 yıldır TTK'ya ait 13 Nolu Saha'da üretim yapan Alaattin Kurnaz, "Allah'a şükürler olsun 20 yıldır işletmemizde bir tane bile ölümlü iş kazası meydana gelmedi. Bu güne kadar ne işçilerimizin maaşları geciktirildi, ne de rödevans kira borcumuz kaldı. Sektörde işimizi en düzgün şekilde yapmayı kendimize prensip edindik. TTK'dan sonra Türkiye'de özel sektörde bir ilki gerçekleştirerek yarı mekanize sisteme geçtik. Şirketimiz bu teknolojik gelişim için 800 bin dolar yatırım yaptı. Ancak son dönemde kömür piyasasında yaşanan sıkıntılar, ülkemizin ekonomik sıkıntıları ve pandemi kapsamında yaşanan sorunlar belimizi büktü. Aylardır işletmemiz aylık ortalama 400 bin TL ile 600 bin TL arasında zarar ile ilerliyor. Bu gün düzelir, yarın düzelir derken zarar giderek büyüyor. Sıkıntılarımız büyük... Bizim işletmemizde 250 çalışanımız var ve ödemeleri gününde yapılıyor. Hepsi bizim çocuklarımız ve ailemiz. Ancak son dönemde yaşanan sıkıntılar nedeniyle zor durumdayız" dedi.
"SEKTÖR BİTME NOKTASINA GELDİ"
Enerji Bakanlığı başta olmak üzere TTK yönetimine de seslenen Alaattin Kurnaz, rödevans kiralarının hiç olmazsa pandemi sürecinde ertelenmesini ya da alınmamasını talep ederek, "20 yıldır TTK'ya dolayısıyla Enerji Bakanlığımıza ödemelerimizi yaptık. Asla aksatmadık, devlete olan borcumuzu hep ödedik. Ancak artık sektör bitme noktasına gelmiştir. Çıkartılan kömür maliyetleri karşılamamaktadır. Hiç olmazsa şu pandemi sürecinde rödevans kiraları kaldırılsın. Bu büyük külliyet nedeniyle işçimizin maaşını veremez duruma geleceğiz. En büyük korkumuz budur. Üretmek, işçimizle ekmeğimizi bölüşmek, ülke ekonomisine can vermek istiyoruz. 20 yıldır alnımızın akıyla yaptığımız madenciliği en iyi şekilde devam ettirmemizin yolu bu destekten geçiyor. Pandemi sürecinde bir sürü kuruma destek verilirken madenlere bir destek verilmedi. Bari rödevans kiraları bu zor süreçte alınmasın" ifadelerini kullandı.
"ACİL OLARAK HAREKETE GEÇİLSİN!"
Başta Zonguldak Milletvekillerine ve yetkili kurum ve kuruluşlara seslenen Kurnaz, "Milletvekillerimiz, yetkililerimiz bu konuda bizlere destek olsun. Biz özel sektör maden işletmeleri onlardan gelecek müjdeli bir haberi bekliyoruz. 250 işçi ile günde 350 ton kömür üretimi gerçekleştiren bir işletmenin sahibi olarak sesimizi duymalarını, acil olarak harekete geçmelerini istiyoruz. Eğer rödevans kiraları bu süreçte alınmaz ise bir nebze olsun rahatlayıp bu dar boğazı geçebiliriz" ifadelerini kullandı.