'Kömürün Çocukları' ve 'Zonguldak, İnsan, Mekan, Zaman' kitaplarının yazarı Kozlulu Tarihçi Yazar Ekrem Murat Zaman, Kozlu Sanat Sokağı'nda okurlarıyla buluştu. Kent ile kömürün tarihçesini okurlarıyla paylaşan Tarihçi Yazar Ekrem Murat Zaman'ın kitapları okurlardan büyük ilgi gördü.

ZONGULDAK, İNSAN, MEKAN, ZAMAN'IN İÇERİĞİ

Her kitap, bir başka kitabın kapısını aralar. Bu kitap ise, özenle dokunmuş her satırı ile bir kentin ve o kente hayat veren kömürün tarihine çok sayıda kapı açmaktadır.

İnsan varlığını ve mekansal gelişimini uzun bir zaman içinde kömür temeli üzerinde oluşturmuş bir sahil kentidir Zonguldak.

Zonguldak`ı var eden kömürün endüstriyel bir ürün olmaktan, kent kültürünün bir parçasına dönüşümünün yolculuğunun, bilgi ve belgeye dayalı olarak anlatıldığı bu kitapta, kimi okur kitabın sayfaları arasında, kendi kişisel tarihinden anılarını bulurken, özellikle genç okurlar da Zonguldak`ın ve kara elmasın tarihsel gelişimini öğrenecekler.

EKREM MURAT ZAMAN KİMDİR?

Tüm yaşamının geçtiği Zonguldak'ta, 1956 yılında doğdu. Zonguldakspor'un futbolcusu olarak Ereğli Kömürleri İşletmesi'nin sporcu kadrosunda, 1976 yılında iş hayatına başladı. Zonguldak Meslek Yüksek Okulu Maden Bölümü'nün 1977 yılında verdiği ilk mezunlarındandır. Maden Teknikeri olarak 1983 yılında, Türkiye Taşkömürü Kurumu kuruluş sürecinde teknik kadroya geçti. 1991 yılında Hacettepe Üniversitesi Zonguldak Mühendislik Fakültesi Maden Bölümü'nde lisans eğitimini tamamlayarak Maden Mühendisi oldu. Yaşam boyu sürecek Zonguldak kent kültürü çalışmalarının bir ürünü olarak ortaya çıkardığı"Zonguldak Kömür Havzasının İki Yüzyılı" adlı kitabı 2004 yılında yayımlanmıştı. Bu kitabın geliştirilmiş şekli olan "Zonguldak İnsan Mekan Zaman" adlı kitabı ise 2012 yılında yine TMMOB Maden Mühendisleri Odası yayını olarak yayımlandı. "Kömürün Çocukları" adlı bu kitabında ise madencilik faaliyetlerinden başlayarak günümüze kadar geçen süreçte taşkömürü havzasının ülke kalkınmasındaki payını ve gelişimini, Zonguldak'ın madencilik okulunu ve o okulun madencilik tarihindeki önemini anlatıyor. Kitapları dışında, araştırmalarının ürünü olan; Zonguldak kömür havzasının işletmecilik tarihi ve Zonguldak kentinin tarihiyle ilgili TMMOB mühendislik mimarlık öyküleri kitaplarında ve Maden Mühendisleri Odası yayınlarında araştırma yazılarıyla yerel dergi ve gazetelerde makaleleri yayımlandı.