S.S. Zonguldak İli Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği Başkanlığının olağan genel kurulu Çaycuma Ziraat Odası Eğitim Salonu'nda gerçekleştirildi.

Genel Kurula, Zonguldak Tarım ve Orman Müdürü Cemalettin Çataklı, Çaycuma Tarım ve Orman Müdürü Coşkun Ulutaş, Çaycuma Ziraat Odası Başkanı Rıza Çapkın, birlik başkanları ve üyeler katıldı.

Divan Başkanlığını Mehmet Durguncu'nun yaptığı kongre saygı duruşu ile başladı. Gelir-gider ve faaliyet raporları okunduktan sonra mevcut Birlik Başkanı Bayram Cura birlik hizmetleri hakkında bilgi vererek kooperatifin zarar ettiğini ifade etti. Cura; " Dünyada ve ülkemizde yaşanan pandmei süreci tüm sektörlerde olduğu gibi içinde bulunduğumuz tarım ve hayvancılık sektörünü de olumsuz etkilemiştir. Faaliyetlerimiz ile ilgili ülkemizde meydana gelen değişimler takip edilerek bu değişimim ortaklarımıza aktarılması birliğimizin önceliği arasındadır. Sektörümüz ile ilgili ülke çapında gerçekleştirilen toplantı, eğitim çalıştayı ve fuarlara katılım sağlanarak birliğimiz temsil edilmiştir.

Kooperatifler nezdinde çalışmalar yapılmış, idari ve ekonomik sıkıntılar tarafımızca tespit edilmiş, yönetim kurullarına alınması gereken önlem ve çözüm görüşleri iletilmiştir.

Birlik 2020 yılında toplam geliri 53.881.007 lira, toplam gideri ise 70.853.41 liradır. 2019 yılını da birliğimiz olumsuz gelir gider farkı ile kapatmıştır. Birlik bünyesinde çalıştırdığımız personellere ait herhangi resmi bir kuruma borcumuz bulunmamaktadır. Önceki yıllarda birim kooperatiflerinin faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve finansal ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile şartlar dahilinde geri ödemek kaydı ile 32 bin lira nakdi destek bakiyesi 2020 yılında 26 bin lira olarak görülmektedir. Görev yaptığımız süre desteklerini gördüğümüz başta birim kooperatiflerimiz olmak üzere kişi ve kurumlara teşekkür ederiz"diye konuştu.

Zonguldak Tarım ve Orman Müdürü Cemalettin Çataklı ise konuşmasında gıda olmadan hayat olmayacağını ifade ederek; "Çiftçilerimiz gerçekten değerli . Pandemi döneminde Bakanlığımızı gerekli tedbirleri aldı. Bizde il müdürlüğü olarak özel izinle bir sıkıntı yaşamadık. Tarım Müdürlüğü ile çiftçilerimiz arasındaki sıcaklığı başka kurumlarda göremezsiniz. Kapımız size her zaman açık. Kooperatifler çok önemli. Birlik olduğunuz müddetçe daha güzel mesafeler alırız"dedi.

Tek adayla gidilen genel kurulda mevcut Başkan Bayram Cura güven tazelerken yönetim şu isimlerden oluştu; Bayram Cura, Dursun Öztürk, Pınar Aydoğan. Denetim Kurulu; Hidayet Şekerci, Kemal Ertan, Musa Uslu.