Bartın'da geçen Temmuz ayında tarlada köpeğe cinsel istismarda bulunan M.D. bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Görüntüleri çeken kişi, köpeğin sahibine haber verdi. Köpeğin sahibinin şikayetçi olması üzerine M.D. gözaltina alınırken, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. 7 gün tutuklu kalan M.D.'ye daha sonra ev hapsi cezası verildi. M.D.'nin bugün Bartın 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlandı. Duruşmaya köpeğin sahibi A.Y, dernek avukatları ile davaya müdahil olma talepleri kabul edilen Bartır

Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği, Bartın Çevre ve Kültür ve Doğa Varlıkları Derneği, Hayvan Hakları ve Etiği Derneği ile Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği temsilcileri katıldı. Duruşmada hakiminin üzerine atılı suçu sorması üzerine M.D, "Ben bahçede çalışıyordum. Biraz uzanayım yatayım dedim, köpek gelmiş oraya yatmış. Bende onun üzerine düşmüşüm, orada köpeğin canı yandığı için oradan bağıra bağıra gitti." dedi. Hakimin, "Hayvanın üzerinde ileri gidip geliyorsun, o görüntüleri ne diyorsun?" sorusuna M.D, "Hayır efendim o dediklerini kabul etmiyorum. Zaten görüntüleri çekenler benim hasmımdır. Bana tuzak kurulduğu belli oluyor. Zaten hakim bey ben iktidarsızım. Böyle bir şey yapamam" diyerek cevap verdi.

M.D'nin avukatı ise sanığın olay tarihinde fındık bahçesinde yorulduğu için yattığını bu sırada köpeğin üzerine devrildiğini belirterek, köpeğe herhangi bir saldıri olmadığını, sanığın ev hapsinin kaldırılmasını ve görüntüleri çeken kişilerin dinlenmesini talep etti.

Köpeğin sahibi A.Y, ise komşularının kendisine videoyu attığını sonrasında şikayetçi olduğunu ifade ederek, "Burada her şey apaçık ortadadır. Görüntüyü çekenleri sanık M.D ile husumetli olduğunu düşünmüyorum. Ben şikayetçiyim." dedi.

Duruşmada davaya müdahil olan derneklerin avukatları ise, Türkiye'de hayvanlara yönelik şiddetin önlenmesi için çıkartılan yasanın yürürlüğe girdikten sonra ilk olayın Bartın'da yaşandığını o yüzden davadan çıkacak kararın emsal bir karar olacağını belirterek, M.D'ye en üst dereceden ceza verilmesini talep etti.

Duruşma bittikten sonra dernek üyeleri adliye binası önünde basın açıklaması yaptı. Bartın Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Özge Öztekin, "25 Temmuz 2021 günü, M.D. isimli şahıs, Bartın'da bir köyde bir vatandaşın sorumluluğu altındaki bir köpeğe tecavüz etmiş, vatandaşın şikayeti üzerine şahıs önce gözaltına alınmış, daha sonra ise tutuklanmıştır. Sanık, 7 gün boyunca tutuklu kalmış, ardından her nedense serbest bırakılmıştır. Yıllardır yetkililere ilettiğimiz talep ise nettir. Hayvana yönelik cinsel istismar ve saldırı fillerini gerçekleştirenler hapis cezası ile cezalandırmalı, para cezasına çevrilmemesi ve cezada ertelemeye gidilememesi için cezanın alt limiti 3 yıl olarak gidilememesi için, cezanın alt limiti 3 yıl olarak belirlenmelidir. Tecavüzü ve tecavüzcüyü her defasında aklama eğiliminde olan bu şiddet ve cinnet sarmalında yaşamaya mecbur değiliz." dedi.