Kiracı tahliye davası ne kadar sürer sorusu kiracılarıyla problem yaşayan her ev sahibinin yasal süreçleri başlatmadan önce en çok merak ettiği sorudur. Kiracı tahliye davası, bir kiralık mülkte oturan kiracının, sahip olduğu haklı bir sebep olmadan veya kira sözleşmesine aykırı davranışları nedeniyle, mülkten tahliye edilmesi için başlatılan hukuki bir süreçtir. Kiracı tahliye davası, genellikle kira sözleşmesine uymayan kiracıların mülkten çıkarılması için ev sahibi veya mal sahibi tarafından başlatılır.
Kiracı tahliye davaları farklı nedenlere dayanabilir, örneğin kiracının kira ödemelerini düzenli olarak yapmaması, kiracının kira sözleşmesine uymaması, kira sözleşmesinin süresi dolması, kiracının kira sözleşmesini feshetmesine rağmen mülkü zamanında boşaltmaması durumlarında kiracı tahliye davası açılır. Kira tahliye davası ne kadar sürer sorusunun kesin bir cevabı olmayıp yasal düzenlemelere, mahkemelerin iş yüküne ve somut uyuşmazlığın özelliklerine göre spesifik olarak yanıtlanacaktır.
KİRACI TAHLİYE DAVASI SÜRESİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Kiracı tahliye davası ne kadar sürer meselesi tahliye davası başlatan her ev sahibinin merak ettiği bir sorudur. Kiracı tahliye davası ne kadar sürer sorusunun net bir cevabı olmasa da kiracı tahliye davası süresine etki eden pek çok faktör mevcuttur. Kiracı tahliye davası süresi yasal düzenlemeler ve ev sahibi ile kiracı arasında akdedilen kira sözleşmesi ile yakından ilgilidir.
Kiracı tahliye davası süresini etkileyen ilk faktör mahkemelerin iş yüküdür. İş yükü yoğunluğu olan mahkemelerde tahliye davası süresi de uzamaktadır. Bir diğer faktör ise yargılama ve itiraz süreçleridir. Kiracı ya da ev sahibinin mahkeme kararına itiraz hakkı doğabilir ve bu haklarını kullanmaları kiracı tahliye davası ne kadar sürer sorusunun cevabını önemli ölçüde etkileyen bir durumdur. Kararlara itiraz etmek tahliye davasının süresini uzatacaktır.
Kiracı tahliye davasını uzatan diğer etmenler ise yasal düzenlemeler gereği dava sürecinin uzamasıdır. Örneğin bilirkişi raporunun gecikmesi, keşif yapılması, taraf işlemlerinin eksil ya da hatalı yapılması gibi durumlar dava süresini doğrudan etkileyecektir. Tahliye davası süreci hukuki bir süreç olduğundan yargı sistemine ve ilgili yasal düzenlemelere uymak önemlidir. Taraflar hukuki danışmanlık alarak haklarını, yükümlülüklerini ve davayı etkileyen faktörleri daha iyi anlayarak süreci etkili bir şekilde yürütebilirler.
TAHLİYE DAVASI NASIL HIZLANDIRILABİLİR?
Kiracı tahliye davası ne kadar sürer sorusu tahliye davasını hızlandıran sebeplerle de ilgilidir. Bir hukuki sürecin en hızlı şekilde sonuçlanması dava sürecinin en doğru şekilde başlatmakla yakından ilgilidir. Kiracı tahliye davası dilekçesini eksiksiz şekilde hazırlamak, dayanılan hukuki dayanakları doğru saptamak ve kira sözleşmesi, banka dekontu, tanık gibi delilleri dosyaya eklemek, usul işlemlerine dair süreci doğru yürütmek davanın en hızlı şekilde açılması ve dava açma süresinin sekteye uğramaması için oldukça önemlidir.
KİRACIYI TAHLİYE ETMENİN EN KOLAY YOLU
Kiracı tahliye davası ne kadar sürer konusu ve kiracı ile ev sahibi anlaşmazlıkları günümüzde ciddi bir problem haline gelmiştir. Ev sahiplerinin taşınmazlarında kiracı olarak bulunan kişileri çeşitli sebeplerle tahliye etmek istediklerinde kiracı tarafından bir direnç ile karşılaşmaktadırlar. Konut ve çatılı işyerlerinde kiracı olarak bulunanları kiralanan taşınmazdan tahliye etmenin en kolay yolu, tahliyeye ilişkin hukuki süreci başlatmak ve yasal yollardan tahliyeyi gerçekleştirmektir.
TEMERRÜT NEDENİYLE KİRACININ TAHLİYESİ SÜRESİ
Temerrüt bir tarafın sözleşme şartlarına uymaması veya yükümlülüklerini yerine getirmemesi anlamına gelir. Kiracının temerrüt nedeniyle tahliyesi, kiracının kira sözleşmesine aykırı davranması veya belirli şartları yerine getirmemesi durumunda gerçekleşebilir. Kiracının temerrüdü durumunda ev sahibi kiracının temerrüdü nedeniyle tahliye davası açar.
Temerrüt nedeniyle kiracının tahliyesi Türk Borçlar Kanunu madde 352/2’de düzenlenmiştir. Kiracı tahliye davası ne kadar sürer sorusu temerrüt nedeniyle tahliyeye göre cevaplandığında ortalama altı ila on iki ay süreceğini söylemek mümkündür. Temerrüt nedeniyle kiracının tahliye edilebilmesi için, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde bir kira yılı içinde kira bedelini ödemeyen ya da bir yıldan uzun süreli kira sözleşmeleri içinde bir kira yılı boyunca ya da bunu aşan bir süre boyunca kira bedelini ödemeyen kiracıya ev sahibinin iki kere ihtar çekmesi gerekmektedir. İki haklı ihtar çekildikten sonra ev sahibi, ihtarların çekildiği kira yılı bitiminden itibaren bir ay içinde tahliyeye ilişkin kira davasını açmalıdır.