Karavan araçları 2 farklı tipte bulunan araçlardır. Bir karavan aracını kullanmak için kaç kg'a kadar yük taşıma özelliği olduğuna ve aynı zamanda da hangi tipte bir karavan olduğuna dikkat edilmesi gerekmektedir. Karavan araçları çekme karavan ve motokaravan olarak 2 temel grupta oluşurlar. Bu 2 karavan kategorisinin de kaç kg yük taşıyabildiği değişim göstermektedir. Kaç k olduğuna ve hangi kategori içerisinde bir karavan olduğuna göre ehliyet sınıfı değişmekte olan bu karavanlar, geçerli bir ehliyet olmadığı sürece kullanılamaz. Motokaravanlar içerisinde yük ağırlığı 3500 kg'ı geçmediği takdirde B sınıfı bir ehliyet ile karavan kullanılabilir. Ancak durum çekme karavanlar için biraz daha farklı durumdadır. Çekme karavan araçlarında yüklü ağırlık eğer 750 kg'ı geçmiyor ise B, C ve D sınıfı ehliyetler kullanılabilir. Fakat bir çekme karavan aracı 750 kg yüklü ağrılığı geçmiş olduğu takdirde BE, CE ve DE ehliyetleri kullanılabilir. Bu ehliyet düzenlemeleri ise Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği tarafından yapılmaktadır. Karavan araçları gerekli belge ve ehliyetler bulundurulmuş olduğu takdirde istenilen her yerde ve istenilen her zaman kullanılabilen araçlardır. Kiralık karavan konusunda hangi sınıf ehliyet gerektirdiği konusuna dikkat edilmeli ve önem gösterilmelidir.

Karavanların Bulundurmakta Olduğu Avantajlar

Karavanlar taşınılabilir bir ev misali olan araçlardır. İçerisinde birçok insani faktöriyele ev sahipliği yapmakta olan karavanlar da birçok avantajlı duruma ev sahipliği yapmaktadır. Karavanlar ile belirli bir plan dahilinde seyahate ya da yola çıkıldığı zaman istenilen her yerde mola verilebilir ve istenilen her rota kullanılabilir. Otobüslerde olduğu gibi bir şoföre bağlı kalmadan her rota üzerinden gidilecek olan noktaya varış sağlanabilir. Rota üzerinde yer almakta olan her bir alan yolculuk esnasında gezilip, görülebilir. Karavan araçları istenilen yerlere park edilip, konaklanabilecek olan araçlardır. Herhangi bir yerde belirli bir zaman boyunca kalma zorunluluğu da taşımazlar. 6 ile 7 kişi aralığında beraber gidilebilecek olduğu gibi 1 veya 2 kişi ile de yapılabilen yolculuklardır. Aynı zamanda ekonomik açıdan da bir dost olan karavanlarda herhangi bir otel ya da pansiyon masrafına da gerek kalmayacaktır.

Karavan Araçlarında Kiralama İşlemi Nasıl Yapılır?

Karavanların kiralanabilmesi için belirli acente ve şirketler oluşturulmuştur. Bireyler bu acente ya da şirketlere başvurmaları halinde karavanları oldukça kolay bir şekilde kiralayabilirler. Günlük bazda ve mevsimden mevsime değişen karavan kiralama fiyatları da araştırılması gerekmektedir.