Zonguldak'ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı Beldesi Belediye Başkanı Adnan Akgün, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKKA)
Projesi ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Başkan Akgün, toplantıyı TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Lokali'nde Zonguldak sevdalısı Erhan Akman birlikte yaptı. Başkan Akgün kömürle var olan Zonguldak'ın bundan sonra ormandaki zenginlikleriyle farklı bir yöne gideceğini belirterek "Karaelmas'tan yeşilelmas'a geçiş yapacağız" yorumunda bulundu.

Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Ülkenin değişik yerlerinde Zonguldak mahalleleri olmuştu. Halbuki biz buraya dışarıdan göç alan bir şehirdik maalesef. Bir gün Bursa'da İstanbul'da Çorlu'da Zonguldak mahalleleri oluştu, insanlarımız dışarıya göç eder konuma geldi. Madenden daha evvel Zonguldak'ta bir tarımsal kültür vardı, tarımsal üretim kültürü vardı. Yani maden kömüründen önce ekin biçen insanlar tarımla bir şekilde haşır neşirdi. Ne zaman ki maden ön plana çıktı kömür madeni ön plana çıktı. Türkiye Cumhuriyet'in Sanayi değişmesinde kömürün çok güzel rol oynaması gerekiyordu. Temel aktiviteyi kömürün üretilip Demir Çelik elektrik üretilmesi o anlamda Türkiye'nin lokomotif idi. Zonguldak küçüldü ve çareler aramaya başladık. Geldiğimiz noktada şöyle bir orman memleketinde yaşıyoruz. Defne bizim Çatalağzı'nda bayağı potansiyeli yüksek bir ürün olarak biz bunu nasıl değerlendiririz diye bir kooperatif girişimimiz oldu.
Geçen yıl insanlarımız bu kooperatifin sayesinde üyeler ürün toplayıp pazarlamasını yaptılar. Kendi kendilerine değer kattılar. Biz bunu daha ileriye getirip sadece toplayıcılık düzeyinde kalmayıp profilimizi de geliştirerek çünkü ormanda odun dışı Orman Ürünleri İşte bu kozmetikte olsun, ilaç sanayinde olsun kullanılabilecek çok bitki türü var.
Yaptığımız görüşmelerimizde olumlu sonuçlar aldık. Sayın Vali Bey ile Orman Bölge Müdürlüğümüz ve bankayla da görüşmelerimiz oldu. İlk planda proje babında olayı oluşturup adım adım hedefimize doğru gideceğiz. Temel amacımız Zonguldak'ta farklı bir üretim kültürü de olabileceği, bunu toplu halde kooperatif bilincinde, toplumda ekonomik anlamda insanlarımıza faydalı olmak bu amaçla yola çıktık. Çünkü şu anda ekonomik sıkıntı içerisindeyiz, onun için çıkış yolları aramak zorundaydık. Potansiyel olarak elimizde orman vardı ormanda odun dışı orman ürünleri vardı. Bunları değerlendirip bunlara toplayıcı düzeyde değil de bunlara katma değer katıp sürdürülebilir bir ekonomik katkı sunacağız.