Fabrikanın çevreye ve insana bir çok zararı olacağını ifade eden Köktürk şunları söyledi; "Filyos Vadisi Projesi'nde "3Y; Yerli, Yenilikçi, Yeşil" teknoloji kullanılmasına yönelik ilgili Bakanların, Zonguldak Valisinin, Cumhurbaşkanlığı yatırım ofisi ile strateji ve bütçe başkanlığının imzası bulunması ve hangi yatırımların yapılacağı tek tek açıklanmış olmasına rağmen, oldu bitti ye getirip, halkın bilgilendirilmesine bile gerek görülmeden kapalı kapılar ardında iş koparmaya çalışmak ne Türkiye Cumhuriyetinin kurumlarına nede ülkemizde ve yurtdışında işletmeleri bulunan holding vasfına sahip bir zincirin halkası olan Tosyalı Gübre Sanayi A.Ş. ye yakışmamaktadır.

Yapılması düşünülen Gübre fabrikasının Filyos Nehir yatağına açacağı keson kuyulardan çekeceği yüksek miktardaki su, yeraltı sularımızın daha da derinlere inmesine neden olacak yeraltı sularının dibe çekilmesi sonucunda deniz suyunun vadinin iç kesimlerine ulaşması sonucu tuzlu su ile tarım yapılması olanaksız hale gelecektir. Su ihtiyacını Filyos Nehrinden karşılayan köyler dip suyuna ulaşmak için yeni keson kuyuları yapmak zorunda kalacaktır.

Yapılması düşünülen gübre fabrikasından çıkan atık su denize deşarj edilecek kirlenen deniz suyu nedeniyle bölgedeki birçok koy ve sahilde denize girmek tehlikeli olabilecektir. Üretim sırasında ortaya çıkacak olan 2 milyon 420 bin ton endüstriyel katı atığın hangi alanda depolanacağı meçhuldür.

Bu kirli sanayiyi Filyos Vadisine getirmeye çalışanlar akıllarını peynir ekmekle mi yemişlerdir? Bölgenin en verimli tarım ve hayvancılık alanlarını yok etmeye yönelik böyle bir çaba hoş görülebilir mi?

İktidarın il ve ilçe Başkanları bölgemizde yaşanacak bu olumsuzluğu görmemeye, duymamaya, söylememeye yemin mi etmişlerdir? Başka Çaycuma yok, tüm siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarını bu bilinçle birlikte hareket etmeye davet ediyorum. Yarın çok geç olabilir, nefes alamadığınız bir Vadi ile karşılaşabiliriz. Kamuoyuna ve konunun muhataplarına saygı ile duyurulur".

ŞEREF KÖKTÜRK