Yaşamını Japonya'da sürdüren Zonguldaklı Murat Enşici, Türk-Japon dostluğunun gelişimi için ilginç bir projeye imza atıyor. Yaşadığı Fukuoka kentinin yaklaşık 200 kilometre uzağındaki Hitoyoshi kentinde yaşanan sel felaketi sonrası, kente kişisel olarak 4 defa gidip, çok miktarda yardım malzemesiyle nakit para yardımında bulunan Enşici, orada geliştirdiği ilişkileri daha ilerilere taşımak istiyor. 1998'de Zonguldak bölgesinde de aynı felaketin yaşandığını dile getiren Enşici, Türkiye'de ve Japonya'da her iki selden kurtulan eşyalardan oluşan bir sergi açmak için çalışmalarının sürdürüyor. Bu yılın ağustos ya da eylül ayında Japonya'nın Fukuoka kentinde açılacak serginin pandemi sonrasında 1998'de, selden en çok etkilenen yerlerden biri olan Çaycuma'da da açılması planlanıyor.

SERGİDE, SELDEN KURTULAN ÖZELLİKLE GELENEKSEL KIYAFETLER YER ALACAK

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan, Murat Enşici, "Önümüzdeki günlerde müze yetkilileri ile yapacağım toplantıda sergi tarihleri ve içeriğini belirleyeceğiz. Muhtemelen bu yılın ağustos veya eylül ayında açılacak sergide, sel felaketinden kurtarılan eşyalar, özellikle geleneksel kıyafetler yer alacak. Bu konuda bana büyük destek verenFukuoka Fahri Başkonsolosumuz İshiharaSusumu'ya teşekkür ediyorum. Amacım Hitoyoshi şehrinde yaşanan sel felaketinin yaralarının sarılmasına katkı sunmayı sürdürmek. 2020 yılında, kişisel olarak sel felaketi bölgesine ciddi miktarda temizlik malzemesi,gıda,yatak yorgan takımları gibi eşyalarla maddi desteğimi birebir yetkililere teslim ettim.200 km uzağımdakiafet bölgesine dört defa giderek bölgedeki sıkıntıları birebir gördüm" dedi.

DOĞAL AFETLER KONUSUNDA, FARKINDALIK YARATMAK İSTİYORUZ

Oluşturduğu sergi fikrini Türkiye'ye de taşımaya karar verdiğini söyleyen Enşici, "Konuyu Çaycuma Belediye Başkanımız Bülent Kantarcı'ya açtım. Yaptığımız görüşmeler neticesinde pandemi koşullarına göre,aynı sergiyi Çaycuma'yataşımaya da karar verdik. Çaycuma ve Fukuoka'da açılacak sergilerleher iki kentinhalkında, doğal afetler konusunda, farkındalık yaratmak istiyoruz. Bu tip aktivitelerle toplumun ilgisini artırarak afetlerden korunmak için yapılması gerekenler hakkında bilinçlenme sağlayabiliriz" dedi.

SERGİ TÜRK-JAPON DOSTLUĞUNU GELİŞİMİNE DE HİZMET EDECEK

Serginin her iki kentin belediyesinin afet deneyimlerini paylaşarak işbirliğine gidilmesini de sağlayacağını söyleyen Enşici, açıklamalarını, "Çok güzel bir kültür etkinliği de olacak sergi her iki kentin arasında bir ilişki başlatacak. Bu çalışmalar, Çaycuma ile Hitoyoshi kentleri arasında kardeş kent ilişkisi sağlanması hedefiyle sürdürülerek,Türk-Japon dostluğunun gelişimine de hizmet edecek. Bu hedefler beni çok heyecanlandırıyor. Aynı heyecanı paylaşarak projemin hayata geçirilmesi konusunda koşulsuz destek veren Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı'ya çok teşekkür ediyorum" şeklinde ifadelerle sürdürdü.

ELİNDE 98 SELİNDEN KURTULAN MALZEME OLAN HEMŞERİLERİM BENLE İRTİBATA GEÇSİN

Zonguldaklı hemşerilerinden bir de ricası olduğunu söyleyen Enşici, sözlerini, "Sergide, iki kentin aynı acıları ortak şekilde yaşadığı vurgusunu çok güçlü bir şekilde yapmak için, 1998 selinden kurtulup da, hala saklanan özellikle kıyafet ve küçük eşya türü eşyaların da yer almasını istiyorum. Elinde böyle malzemesi olan hemşerim benle, ya da Çaycuma Belediyesi ile irtibata geçsin. Bana sosyal medya üzerinden kolaylıkla ulaşmaları mümkün. Ben katkı sunan, ilgi gösteren herkese şimdiden teşekkür ediyorum. Pandemi nedeniyle iki yıldır gelemediğim memleketime saygılarımı, sevgilerimi yolluyorum" diyerek tamamladı.