Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, kentte yaşanan halk otobüsleri ve ulaşım sıkıntısı ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dolmuşçuların şu an halk otobüslerinin yerine geçmeye hazır olmadıklarını belirten Başkan Alan "Kimseyi zorlayamayız. İşin içinden çıkamazsak yapılacak iş belli, ihaleye çıkacağız" dedi.

Başkan Alan, halk otobüsleri ile ilgili şöyle konuştu:

"Yüklenici firma şartları yerine getiremediği için ihaleyi fesh etmek zorunda kaldık. Dolmuşçu arkadaşlarla beraber toplu taşıma işini yürütmeye çalışıyoruz. Önümüzde 3 seçenek var. Birincisi yeniden ihaleye çıkacağız, ikincisi bunu belediye eliyle yapabiliriz. Üçüncüsü ise bana göre en mantıklısı ise dolmuşçu arkadaşlarımızı dönüştürerek 16 artı 1 kişilik 19 mahallemize hizmet vermek için çalışıyoruz. Vatandaşlarımız hemen ertesi gün birşey yapılsın istiyor. Bugün ihaleye çıkıyoruz dersek bu süreç 3-4 ay sürer. Zonguldak'ta kronikleşmiş bir sorun var. Çarşının merkezinde 500 metrekarelik alanda 6 bölgede duraklar var. Çarşının en güzel yerindeler. Daha önce ki dönemde Oda Başkanımız, durak başkanlarımız ve şoför esnaflarımızla toplantılar yaptık. Arkadaşlarımız şu an hazır olmadıklarını söylediler, kimseyi zorlayamayız. Bu yaşananlardan sonra tekrar ihaleye çıktık. Pandemi dönemi, zaten büyük sıkıntı var. Herkes şimdi kendi açısından bakıyoruz. Bizde hizmetin sağlıklı şekilde yürümesini ve bunu işi yapan arkadaşların devamının arz etmesi niyetindeyiz. Mazot fiyatlarının yükselişi, maliyetlerin aşını yükselişi nedeniyle firma ister istemez işi bıraktı. Şu anda ihaleye çıksak talipli olur olmaz onu da Allah bilir! En sağlıklısı dolmuşçu arkadaşlarla da görüştük onlarda bu işi daha sıcak bakıyorlar. Yavaş yavaş hem bir dönüşüm yapmak istiyoruz. Zonguldak'ta 252 dolmuşumuz var, 27 halk otobüsümüz vardı. Bütün ekiplerimiz çalışmalarına başladılar ama ne yazık ki hemen sorun çözülecek durumda değil. Biraz zamana ihtiyacımız var. Radikal bir karar almak istiyoruz. Kalıcı çözüm istiyoruz. Hemen sorunu çözecek gücümüz, kudretimiz yok. Bunun bir de yasal tarafı var bir de sahada yansımaları var. Topyekün değerlendirip sonra son noktayı koymak istiyoruz. İşin içinden çıkamazsak yapılacak iş belli, ihaleye çıkacağız. Biz göreve geldiğimiz günden beri belki bu konuyu 153 kez konuştuk! Halk otobüslerinin belediyeye ait otobüslere dönüştürülerek 16 artı 1 yada 17 artı 1 olarak hepsinin yasal mevzuata uygun bir şekilde olması için çalışmalar yapıyoruz. Diğer şehirler bunu çok uzun süre aşmış! Ama yıllardır bu işin kolayına kaçanlar, çıkmışlar şimdi Zonguldak Belediyesini eleştirmeye kalkıyorlar. Onların konuşmalarına tebessüm ediyorum. Siyasetimiz, konuşmamız, eylemimiz Zonguldak'a zarar vermemeli. Bu güne kadar Zonguldak'ın tek bir sorunu için dertlenmemiş olanlar çıkıp konuşmasın. Kendilerini gülünç duruma düşürüyorlar. Bizim niyetimiz toplu taşıma ile ilgili radikal bir model koyalım, sorunsuz şekilde işlesin istiyoruz. Biz de biraz sabır istiyoruz. Aklı selim ve bu işi bilinler bu işin bu kadar çabuk olmayacağını biliyor. Ne yazık ki huzursuzluk yaratmak isteyen bazı kesimlerin polemik yapmak için eleştirdiğini biliyoruz. Ben o kişilere gülüyorum, yazık!"