Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz, Uzun Mehmet'i anma töreninde adına önemli çağrılarda bulunarak üretimin artırılması gerektiğini belirtti.

TTK'nın şarj etmesi ve ülke ekonomisine katkıda bulunması geçen herkese sorumluluk düştüğünü belirten Kiraz "Bunun için işçimizden memurumıza, mühendisimizden biz yöneticilere ve hatta kurumda çalışmayan ancak bizlere önemli olanda destekler sunan yerel dinamiklere kadar hepimize önemli görevler düşüyor" dedi.

Muharrem Kiraz'ın konuşması şöyle;

"Ülkemizdeki Karaelmas serüveni bahriye erlerinden Uzun Mehmet'in 8 Kasım 1829 yılında Ereğlinin Köseağzı köyünün Neyren Deresi yatağı'nda taş kömürünü bulmasıyla başladı 1848 yılında ilk üretimin yapıldığı andan günümüze 173 yıl boyunca Taşkömürü hem ülkenin hem de bölgenin kaderini etkiledi.
Zonguldak havzası'nda ki Taşkömürü üretim faaliyetleri önemli bir istihdam kaynağı ve demir çelik üretiminin de girdisi olmuş ve ülkenin kalkınmasında, sanayileşmesinde yıllarca önemli bir lokomotif görevi üstlendi. Bilinen kömür rezervi 1 trilyon ton üzerindedir. Ülkemizde ise 21 milyar ton civarında kömür rezervi mevcuttur. Bunun yaklaşık 1,5 milyar tonu bölgemizde bulunan Taşkömürü rezervidir. Havza'da kurumumuzun üretimi yanında yaklaşık 1,5 milyar ton olan havza rezervinin önemli bir kısmı rezervasyonuyla özel sektör işletmeciliğini açıldı.
Ayrıca 32 13 sayılı maden kanunu nda yapılan değişiklik sonrası ruhsat verilmesi ve yatırımcılara devredilmesinin önü açıldı. Bu çerçevede 2018 yılından günümüze kadar kurumumuz tarafından işletilmeyen alanlarda altı sahanın ruhsat verilmesi yapıldı ve yapılan ihale ile yatırımcılara devredildi. Devredilen bu sahalardan bir tanesinde hazırlık çalışmalarına başlandı, çalışmaların hız kazanması ile Havza'dan yapılan üretimin artırılmasının yanında bölgemizin istihdamına önemli bir oranda katkı sağlanacak. Kurumumuzun varlığını sürdürebilmesi ancak üretim artışının ve maliyetlerinin düşürülmesi ile mümkün olacak. Bunun için işçimizden memurumıza, mühendisimizden biz yöneticilere ve hatta kurumda çalışmayan ancak bizlere önemli olanda destekler sunan yerel dinamiklere kadar hepimize önemli görevler düşüyor. Bu konuda herkesin sorumluluk alması gerekiyor. Başarı ortak çabalarımızın ürünü olacak. Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha başta Uzun Mehmet olmak üzere havzayı bugünlere taşıyan bu uğurda canlarına feda eden tüm madencilerimize saygı ve minnetle anıyorum" dedi.