Zonguldak'ın İlçesi Kozlu'da 3 Mart 1992 yılında TTK Kozlu Müessesesi'nde grizu faciası sonucu hayatını kaybeden 263 madenci için anma töreni yapıldı.
Maden Şehitleri Anıtı'nda yapılan törene; Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS)
Genel Başkanı Hakan Yeşil ve yönetimi, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Çağlar Öztürk, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı.
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Çağlar Öztürk; " 3 Mart dünya madencilik tarihinde yaşanan en büyük facialardan biri olan ve grizu patlaması sonucu 263 madencinin yaşamını yitirdiği 1992 Kozlu faciasının yıldönümüdür. Facianın yıldönümünde Kozlu'da hayatını kaybeden maden emekçilerine bir kez daha saygıyla anıyoruz.3 Mart gerekli iş sağlığı güvenliği, önlemleri alınmadan oluşan ve adına kaza değil iş cinayeti dediğimiz olaylara dikkat çekebilmek, İşçi sağlığını ve güvenliğinin önemini vurgulamak için TMMOB tarafından 2012 yılında iş cinayetlerine karşı mücadele günü olarak ilan edildi.
Ülke tarihimiz iş kazalarının yanı sıra iş cinayeti ve işçi katliamı olarak tanımlanabilecek facialar ile doludur.
Kozlu'daki faciadan günümüze kadar yaşanan olumsuzluklardan gerekli dersler çıkarılmamış, atılması gereken adımlar atılmamıştır. Bu nedenle kazaların oluşması tamamen işverenlerin ihmallerine dayandığınızdan iş cinayeti artarak devam ediyor.
Bir iş yerinde daha fazla kar için işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadan işçiler çalışmaya zorlanıyorsa ve orada üretim zorlaması varsa o işkolunda oluşacak kazaya iş kazası demek mümkün değildir.
Ülkemizde son yıllarda işyerleri yeterli sayı ve seviyede denetlenmiyor bu durumun kamuoyunda ve bizlerde ülkeyi yönetenlerce bilinçli yapıldığı kanısı uyandırıyor.
Denetimsizlik ve yaptırımsızlık sürdükçe iş kazalarını ve iş cinayetlerini engellemek mümkün değildir.
İş kazaları ve cinayetlerinin sorumlularına yaptırım uygulanmalı işveren, ilgili kamu görevlileri ve Sorumlular hakkında yargı süreçleri bağımsız bir şekilde işletilmeli. Sorumluların aklanmasına son verilmeli adalet sağlanmalıdır.
TMMOB Olarak 3 Mart'ta iş kazalarının, iş cinayetlerinin son bulması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Artarak devam eden iş kazaları ve cinayetlerine son verecek adımlar Zaman kaybetmeden atılmalıdır" dedi.