Bu ödemelerin emanet paralar listesinde yer aldığını ifade eden Erkin Avcı "Emanet paralar alınmadığı için ciddi miktarda yekunlar birikti. Bunun 5 yıllık bir zaman aşımı var ve milyon TL değerinde paralar birikti" dedi.


SGK İl Müdürü Erkin Avcı yaptığı bilgilendirmede şu ifadelere yer verdi:
"Kurumumuzun sigortalılarımızdan aldığı prim karşılığında; raporlu olduğu dönemlerde ödemiş olduğu 'İş Göremezlik Ödemeleri' var. İş Göremezlik ödemelerinin mevzuatı; şayet bir işçi rapor alır ise raporunun ilk iki gününü ödemiyoruz. İki sonrasını aşan kısmında da; yatarak veya ayakta kısmına göre hesaplanan tutar doğrultusunda işçiye brüt maaş tutarı üzerinden 'İş Göremezlik Ödemesi' yapıyoruz.
Burada şayet işçilerimizin adına sistemimize iban veya banka hesap bilgileri girişmişse, yapmış olduğumuz ödeme direkt hesap bilgilerine gidiyor. Şayet bu bilgiler bizlere bildirilmemişse; biz kişi adına Ziraat Bankası'na ödeme gönderiyoruz. Çalışanlarımız T.C. numaralarıyla 'İş Göremezlik Ödemeleri' diye talepte bulunması halinde Ziraat Bankası'ndan ödemelerini alabiliyor.

Bizim emanet listelerimizde bu şekilde gönderdiğimiz emanet paralar alınmadığı için ciddi miktarda yekunlar birikti. Bunun 5 yıllık bir zaman aşımı var. 5 yıl içerisinde müracaat edilerek alınabilir. Burada kolaylığımız şudur; elektronik ortamda e-devlet üzerinden girerek emanetlerinde paralarının olup-olmadığını görebilirler yine tek bir işlem yaparak emanetteki paralarının tekrar bankaya gönderilmesini sağlayabilirler, yine e-devlet üzerinden kendi banka hesap numaralarını kurum sisteminde tanımlayabilirler, bundan sonraki süreçte işlem yapıldığı zaman paraları otomatik olarak banka hesaplarına direkt gideceği için unutulma gibi bir problemleri de kalmamış olur.
Tüm işçilerimizi bu bağlamda yılsonu yaklaşmışken uyarmış olalım. 5 yıllık zaman aşımı var. 5 yıllık süreçte alınmayan tutarlar hazineye irat olarak tevdi edilmiş olur.

Zonguldak genelinde 'İş Görmezlik Ödemeleri' miktarının milyonlu rakamların üzerinde olduğunu söyleyebilirim. Net tutarı görebilmek için ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor. Dönem dönem bu konuda kamuoyunu bilgilendirme gereği duyuyoruz çünkü almaları gereken paralar zaman aşımına uğrayıp, hazineye irat kaydedilmemiş olsun" uyarısında bulundu.

SGK İl Müdürü Erkin Avcı işverenlere de seslenerek, "Diğer bir konusu ise, işverenlerimizle iletişimizi tebligat yöntemiyle yapıyoruz. e-tebligat düzenlememiz yapıldı. 31.12.2021 tarihine kadar işverenlerimizin e-tebligat adreslerini sisteme tanımlamaları gerekiyordu. Düzenlemeyle bu süre 31 Ocak 2022 tarihine kadar uzatıldı. İşverenlerimiz tebligat tanımlarını yaparak aramızdaki bağlantıyı sağlayabilirler.