Gerçekte ise erkekler de HPV bulaşması sonrasında yüksek riskli sorunlar ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu konuda merak edilen soruların tüm cevapları ise Doç.Dr.Gökhan Boyraz'da.

Oldukça kolay bir şekilde bulaşmasından dolayı HPV nedir sorusu ile alakalı doğru bilgilere sahip olmak her zaman önemlidir. Çünkü bu virüs ile beraber yalnızca rahim ağzı kanseri ortaya çıkmamaktadır. Aynı zamanda vücudun farklı bölgelerinde ya da tek bir bölgede olacak şekilde siğiller kendini gösterebilmektedir. Siğiller genel olarak ağrısız ve kısmen de olsa sert bir yapıya sahiptir. Boyutları ise değişkenlik gösterebilir. Kimilerinde 3 - 4 cm çapında ortaya çıkabilirken kimilerinde ise toplu iğne başı kadar olabilecektir.

Son dönemlerde yapılacak olan HPV nedir araştırmaları esnasında görülebileceği üzere Türkiye'de de görülme sıklığı artış göstermektedir. Dolayısıyla bu konuda ne kadar fazla bilgi sahibi olunursa, virüsten korunmak ya da bulaşma sonrasında hangi adımların atılması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmak mümkün hale gelecektir.

HPV'nin Nasıl Bulaştığını Biliyor Musunuz?

Pek çok kişinin HPV nedir sorusuna cevap aradığı günümüzde, yanlış bilgilendirilmeler beraberinde ister istemez ciddi sonuçları getirebiliyor. Bunların meydana gelmesini engellemek adına var olan bilgi kirliliğine karşı araştırmaların dikkatlice yapılması gerekmektedir. Human Papilloma Virüs, hem erkeklerin hem de kadınların genital bölgelerine yerleşmeleri durumunda buralardaki mukoza bölgesinde enfeksiyon ortaya çıkmaktadır. Bu durum ile beraber ise ortaya siğiller çıkmaktadır. Virüsün vücuda girmesinden sonra ilk olarak hücrelere girmektedir. Sonrasında ise dönemsel şekilde kendini gösterecek enfeksiyonların oluşmasına sebebiyet vermektedir. Yani her ne kadar HPV nedir sorusu için cinsel beraberlik ile bulaşan bir hastalık tanımı yapılsa da kimi durumlarda başka sebeplerden dolayı da insanlara bulaşabilmektedir. Bulaşma durumunun olması adına HPV taşıyıcısı olan kişinin açık yarasına, ağız, makat ya da genital bölgesine deri veya mukoza teması olması gerekmektedir. Kadınlarda HPV rahim ağzı kanserine sebebiyet verirken erkeklerde ise penis kanserini ortaya çıkartabilmektedir.

HPV'nin Bilinen Bir Tedavisi Var Mı?

Farklı HPV tipleri bulunuyor olsa da bunların karşı tarafa bulaşmasından sonra 2 ile 6 aylık bir kuluçka süresi yer almaktadır. Kuluçka süresinin sona ermesinin ardından ise bağışıklık sisteminin güçlü olmaması ile beraber ortaya siğil ya da kanser hücreleri çıkmaktadır. Her ne kadar artık bu virüs ile alakalı ortaya çıkmaya başlayan bilgiler artıyor olsa da HPV tedavisi adına net bilgilere henüz ulaşılmamıştır. Bu aşamada HPV kaynaklı sorun yaşayan kişilerde, mevcuttaki sorunların giderilmesi hedeflenmektedir. Bu virüs ile beraber ilk olarak ön plana çıkan şey şüphesiz ki siğillerdir. Bu siğiller normal durumlarda kendi kendine geçme eğilimi göstermektedir. Ancak arzu edilmesi halinde siğillerin yayıldığı bölge ve boyutuna bağlı olarak Doç.Dr.Gökhan Boyraz tarafından farklı tedavi seçenekleri arasından seçimler yapılmaktadır.

Bunun yanı sıra HPV tedavisi ile beraber etkili sonuçların alınabilmesi adına bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi de gerekmektedir. Çünkü yalnızca siğillere yönelik bir tedavi, yalnızca görsel olarak sonuçları ortaya koyacaktır. Virüsün vücuttan atılmamasından dolayı ilerleyen zamanlarda tekrardan aynı sorun baş gösterebilecektir. Rahim ağzı kanseri, penis kanseri, anüs kanseri gibi durumların ortaya çıkması halinde ise atılacak adımlar kanserin o anki durumuna göre belirlenecektir. Yapılacak olan testlerin analizi sonrasında kanserinin ilerlemesinin durdurulması ve ortadan kaldırılması hedeflenecektir. Doğru zamanda doktor ile iletişime geçmek, sürecin daha hızlı sonuçlanmasına yardımcı olacaktır.