Her yıl onlarca vatandaşımız, karbon monoksit (CO) gazı zehirlenmesi ve ezilme yaralanmalarına bağlı olarak çeşitli sağlık kuruluşlarına başvururken, Zonguldak'ta acil durumlarda hayat kurtaran, Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT) merkezinin bulunmaması bir kez daha gündeme geldi.

Basına yansıyan haberlere göre, 2022 yılının sadece ilk üç ayında 17 kişinin CO zehirlenmesi tanısıyla sağlık kuruluşlarına başvurduğunu söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, "Aynı zamanda madenci kenti olan Zonguldak'ta Oksijen Tedavi merkezinin olmaması kabul edilemez" dedi.

Konuyu daha öncesinde Meclis gündemine taşıdığını ve ilgili bütün Bakanlıkları uyardığını söyleyen Yavuzyılmaz, Sağlık Bakanlığının konuya duyarsız kaldığını ve verilen önergelerini yanıtlamadığını, madencilerin can güvenliğinden sorumlu olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ise ilgili Bakanlıklar nezdinde gerekli girişimleri yapmadığını belirtti.

Enerji Bakanlığından alınan yanıta göre, 2013-2022 yılları arasında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Özel Sektöre ait maden ocaklarında, 15 işçinin çeşitli gazlardan zehirlenerek, 44 işçinin ise göçük/ezilme sonucu hayatını kaybettiğinin altını çizen Milletvekili, hem gaz zehirlemeleri hem de ezilme vakalarının tedavisinde kullanılabilecek HBOT merkezimiz olmadığı için canlarımızı kaybediyoruz, diyerek şunları söyledi:

' Zonguldak'ta HBOT merkezinin kurulması zaruridir'

"Hiperbarik oksijen tedavisi kanda ve dokularda oksijen seviyelerini yükselterek birçok hastalığın tedavisinde başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlayan, uzun yıllardır Tıp Literatüründe yer alan önemli bir tedavi yöntemidir.

HBOT tedavisinin madencilikte sıklıkla meydana gelen karbonmonoksit-siyanid zehirlenmesi, duman inhalasyonu ve crush (ezilme) gibi vakalarda da hayat kurtardığı bilinmektedir.

Ancak Zonguldak'ta Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi olmaması nedeniyle, zehirlenme ve ezilme gibi acil müdahale gerektiren vakalar çevre illere gitmek zorunda kalmakta, kaybedilen zaman nedeniyle vefatla sonuçlanan üzücü hadiseler yaşanabilmektedir.

Ayrıca bilindiği üzere ilimizde TTK maden ocakları başta olmak üzere, kamunun ve özel işletmelerin faaliyet gösterdiği birçok maden ocağının yanında, 7 adet termik santral ünitesi bulunmaktadır.

Nüfusunun önemli bir kısmı madencilik ile uğraşmış ve uğraşmakta olan Zonguldak, solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere sağlık hassasiyetleri nedeniyle pandemi döneminde bile 30 Büyükşehir ve Zonguldak denilerek ayrı konumlandırılmıştır.

HBOT merkezinin varlığı hem solumun yolu hastalıklarının tedavisinde hem de kanserli hasta sayısı ve kanser çeşitliliği nedeniyle ülke ortalamasının çok üzerinde olan ilimizdeki kanser hastalarının radyoterapiler sonrası gelişen yaralarının tedavisine de katkı sağlayabilecektir. Tüm bu nedenlerle Zonguldak'ta HBOT merkezinin kurulması zaruridir.

'Son 10 yılda 59 madenci hayatını kaybetti'

Konuyu daha öncesinde Meclis gündemine taşımış ve ilgili Bakanlıkları bu hayati eksikliğin giderilmesi hususunda uyarmıştık.

TBMM Başkanlığına sunduğumuz soru önergelerimize Sağlık Bakanlığı kulak tıkarken, madencilerin can güvenliğinden sorumlu olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ilgili Bakanlıklar nezdinde gerekli girişimleri yapmamaktadır.

Soru önergemizi yanıtlayan, Enerji ve Tabii Kıymetler Bakanlığı, son 10 yılda, TTK ve Özel maden ocaklarında, 15'i gaz zehirlenmesi, 44'ü ezilme yaralanması sonucu olmak üzere toplan 59 maden işçimiz hayatını kaybettiğini açıklamıştır.

'Bu hayati eksikliğin giderilmesi için mücadele edeceğiz'

Maden ocaklarında sıklıkla meydana gelen karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri ve göçük yaralanmaları nedeniyle Hiperbarik Oksijen tedavi merkezinin Zonguldak'ta olmaması kabul edilemez bir durumdur.

Yine ayrıca basına yansıyan haberlere göre, 2022 yılının sadece ilk üç ayında Zonguldak'ta 17 kişinin CO zehirlenmesi sonucu sağlık kuruluşlarına başvurduğunu, başvuranların içinde ölümle sonuçlanan vakaların da olduğunu tespit etmiş bulunmaktayız.

İlimizde bulunan hastanelerde, Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi kurulması başta zehirlenmelere maruz kalan vakalar olmak üzere birçok hastamızın çevre illere gitmesine gerek kalmadan kendi ilimizde tedavi edilebilmesine katkı sağlayabilecektir. Bu hayati eksikliğin giderilmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz."