Doğu Karadeniz'in arıcılık bakımından gelişmiş olması, doğal bitki örtüsü, çiçek çeşitliliği Anzer'e değer katar. Şehrin İkizdere ilçesinden 35 kilometre güneybatıdaki yayla, iki bölüme sahiptir.

Çiçekliköy olarak bilinen Aşağı Anzer ve Ballıköy olarak bilinen Yukarı Anzer'de bal işleri yaygındır. Ürünlerimiz, bölgeye has çiçeklerden üretilir. Laboratuvar şartlarında analiz yapılarak, orijinallik tescillenir. Koruyucu, kıvam artırıcı, renklendirici, tatlandırıcı bulunmayan ürünler sağlıklıdır. Bal,yüzyıllardır Anadolu'nun vazgeçilmez gıdaları arasında bulunur. Hakiki balı ayırt eden özellikler vardır.

Hakiki Anzer Balı Nasıl Anlaşılır?

Gerçek bal tüketimi, sağlık açısından önemlidir. Akışkanlığı, rengi, tadı, ağızda seyrelme süresi önemlidir. Ürünü almadan önce orijinalliğini teyit etmek kolaydır. Firmaya ait laboratuvar tahlil belgesi, üretim izinleri, sertifikalar ve resmi onaylar belirleyicidir. Bal alışverişinde kurumsal firmalara yönelmek gerekir. Anzer balının gerçek olduğunu nasıl anlarız diyenler, ürünün akışkanlığını gözlemleyebilir.

Katkısız bal, duraksamadan ve sünmeden akar. Katkı maddesi içeren ürünlerin akışkanlığı azdır. Evde güvenli şartlar oluşturarak denenebilecek diğer yöntem, balı yakmaktır. Küçük bir kaşığa alınan bal, ilave şeker içeriyorsa ateşi tutabilir. Kısa süre de olsa ateşi tutan balların ilave madde içerdiği söylenebilir. Endemik bitkilerden üretilen ballarımız, rengi ve tadıyla doğaldır.

Anzer Balı Nasıl Tüketilir?

Anzer balı diğer yörelerin ballarından farklıdır. Ballıköy ve Çiçekliköy civarında yüzlerce endemik bitki bulunur. Arıların faaliyet alanında ağaç yoktur. Toplanan ballar, Anzer'e mahsus birçok çiçeğin aromasını taşır. Orijinalballarımız taklit edilemeyecek bir tada sahiptir. Dengeli şeker oranı ve acımsı tadıyla bilinir. Tüketim için kahvaltı öğünleri idealdir. Enerji verici olmasıyla, güne iyi başlangıç sağlar.

Tam buğdaylı ekmek dilimine manda kaymağı sürüp, üzerine bal dökülebilir. Ceviz, badem, fıstık, süt, muz dilimleri ve Anzer balını mikserde öğütüp sağlıklı bir içecek hazırlanabilir. Ürünlerimiz doğal olduğundan, saf şekeri dengeleyecek gıdalarla tüketim yapılması uygundur. Damak tadına göre, kontrollü olarak bal tek başına tüketilebilir.

Anzer Balı Nasıl Saklanır?

Bal, içinde bakteri üremeyen tek gıdadır. Uygun saklama koşullarında uzun süre taze kalır. Bozulma belirtisi olmayan şekerlenme, ortam sıcaklığıyla ilişkilidir. Ocak üstü dolaplar veya havasız kilerler bal için sıcaktır. Güneş ışığı görmeyen ve ocak üstünde bulunmayan serin dolaplar uygundur. Balın cam kavanozda saklanması önemlidir. Kalın cam yüzey, ani sıcaklık değişimlerinin etkisini azaltır. Şekerlenme, bazen balı karıştırarak giderilebilir.

Anzer Balının Faydaları Nelerdir?

Yoğun kıvamlı, katkısız ve lezzetli ballarımız karbonhidrat kaynağıdır. Vücudun temel enerji kaynağı olan karbonhidrat, dengeli bal tüketimiyle sağlanabilir. Baldaki antioksidanlar, serbest radikalleri baskılar. Enfeksiyon oluşumu kontrol altında tutulur. Sindirim sorunları, bal tüketimiyle çözülebilir. B1, B2, B3, B5 ve C vitaminleri bağışıklığı destekler. Anzer balı ne işe yarar sorusunun cevabı, lezzetli ve sağlıklı bir beslenme imkanı sunmasıdır. Doğal ürünlerimizi değerlendirip dilediğinizi hemen satın alabilirsiniz.

Kaynak: https://anzerbalikoperatifi.com/