Artık kullanılamaz hale gelen ya da atıl halde olan ürünler için geri dönüşüm fikirleri üretilmekte ve bu fikirler sayesinde kullanılamaz halde olan ürünler yeniden kullanılabilir hale getirilmektedir. Hatta pek çok kişi bu ürünler yeniden dönüştürdükten sonra satışını dahi gerçekleştirmektedir.

Geri Dönüşüm Fikirleri

Geri dönüşüm fikirleri arasında pek çok farklı proje bulunmaktadır. Eski tişörtlerden kavanozlara, çoraplardan kasalara kadar pek çok ürünü yepyeni bir hale getirebilmek de mümkün olmaktadır. Hatta ev hanımları bu konuda farklı projelere imza atmaktadır. Sanata yatkınlığı olan kişiler ise çok daha farklı işlemlerden geçirerek bu ürünleri eşsiz bir hale getirebilmektedir. Geri dönüşüm fikirleri konusunda arayışta olan ve farklı projeler ile evlerindeki ürünleri farklı bir hale getirmek isteyen kişiler için alternatifler de oldukça fazladır. Hatta kişiler kendi hayal gücünü kullanarak ihtiyaçları doğrultusunda çok daha farklı geri dönüşüm fikirleri de ortaya koyabilmektedir.

Yaratıcı Geri Dönüşüm Fikirleri

Geri dönüşüm fikirleri arasında belli projeler kişileri hayrete düşürmekte ve ürünün eskiden ne olduğuna dair kafa karışıklıkları ortaya çıkmaktadır. Özellikle yabancı ülkelerde bu anlamda farklı projelere daha çok imza atılmaktadır. Çünkü bu tarz ülkelerde eski olan eşyalar son derece kıymetlidir. Türkiye'de ise geri dönüşüm fikirleri son dönemlerde yeni yeni ilgi görmeye başlamış ve pek çok kişi tarafından da daha yeni uygulanmaya başlamıştır.

Gündüz kuşağında yayınlanan kadın programlarında ise farklı geri dönüşüm projelerine rastlamak mümkün olmaktadır. Sosyal medya platformlarında da yine geri dönüşüm projeleri yayınlanmakta ve kişiler de evlerinde bulunan eski ürünleri yenileyerek çok daha kullanışlı bir hale getirmektedir.

Evde Geri Dönüşüm Projeleri

Geri dönüşüm fikirleri hem kadınlar hem de erkekler tarafından uygulanmaktadır. Özellikle eskiyen veya atıl duruma gelen eşyaların geri dönüştürülebilmesi için de pek çok kişi fikir aramaktadır. Son dönemlerde pek çok kişi tarafından popüler hale gelmiş ve uygulanmaya başlanmış olan inovasyon örnekleri ise aşağıda detayları ile birlikte yer almaktadır.

Araba Lastiğinden Puf Yapımı

Patlamış araç lastikleri, pek çok geri dönüşüm projesinde kullanılmaktadır. Özelikle arabalara ait olan lastiklerden farklı ev eşyaları da yapılmaktadır. En çok ilgi gören ürün ise halatlar ile süslenmiş olan puflardır. Bu ürünün yapımı için kişiler kullanılmaz halde olan bir araç lastiğine ihtiyaç duymaktadır. Geniş bir alanda yapılması gereken bu işlemde kalın ve istenen renkte halatlar temin edilmelidir. Hatta ince olan halat çeşitleri ile de bu işlemi yapabilmek mümkün olmaktadır. Atıl halde olan araç lastiğinin ortasındaki boşluğa oturacak şekilde bir tahta kesilmekte ve yerleştirilmektedir.

Geri dönüşüm fikirleri arasında son derece popüler olan puf yapımında bu kısım pufun oturma alanını oluşturmaktadır. Oturma alanı yapıldıktan sonra ise tekerleğin etrafına silikon tabancası yardımı ile halat çevrelenmekte ve yapıştırılmaktadır. Lastiğin siyah olan kısımları bu halat yardımı ile kapatıldığında ortaya son derece farklı bir ürün çıkmaktadır. Modern görünüme sahip olan bu ürün bahçelerde ya da balkonlarda hem sehpa hem de puf olarak kullanılabilmektedir.

Bavuldan Sehpa Yapımı

Geri dönüşüm fikirleri arasında yine çok popüler olanlardan biri de bavuldan sehpa yapımıdır. Retro tarza özgü olan eski model ve kullanılamayacak halde olan sert bavullar geri dönüştürülerek çok şık bir sehpa haline getirilebilmektedir. Bu projenin yapımında ayak olarak eski bir taburenin ayakları kullanılabileceği gibi yine pek kullanılmayan tahta parçaları da tercih edilebilmektedir. Su bazlı boyalar ile renklendirme işlemi bavula uygulandıktan sonra kemerleri kapatılmakta ve verniklenmektedir. Bu işlemin ardından ise hazır olan bavul tabure ya da tahta ayakların üzerine monte edilmektedir. Komodin, sehpa ya da çiçeklik olarak kullanılabilecek olan bu ürün, evlere çok farklı bir hava da katmaktadır.

Paletten Koltuk Yapımı

Geri dönüşüm fikirleri arasında yaygın olarak gerçekleştirilen projeler arasında paletten koltuk yapımı da yer almaktadır. Beyaz eşyaların alt kısmına taşıma esnasında yerleştirilen paletler, üzerine tasarlanan minderler ile çok şık koltuklar haline getirilebilmektedir. Kullanıcılar bunu yaparken paletleri farklı renklere boyayabilirken salonları ya da bahçeleri için uygun hale getirebilmektedir. Proje gerçekleştirilirken boyanan paletlerin altına kullanımın rahat olması için küçük tekerlekler monte edilmektedir. Bu tekerlekler temizlik açısından da avantaj sağlamaktadır. Elyaf ya da sünger ile paletlerin ölçüsüne göre hazırlanan minderler ise oturma alanlarına yerleştirilmektedir. Mükemmel bir geri dönüşüm projesi olan palet koltuklar evin balkonlarında, salonda ya da bahçelerde kullanılabilmektedir.

İpten Lamba Yapımı

Geri dönüşüm fikrileri arasında en yaygın olarak gerçekleştirilen fikirler arasında yer almaktadır. Farklı ipler ile yapılan bu projeden üretilen ürünler avize ya da gece lambası olarak kullanılabilmektedir. Atılmak için ayrılmış ve kullanılabilir olmayan ipler bir kabın içinde bulunan ağaç tutkalına batırılmakta ve istenilen ölçülerde şişirilmiş olan balonların üzerine sarılmaktadır. İp ile sarılan bu balonlar 1 gece kurumaya bırakılmakta ve kuruyan iplerin arasında bulunan balon patlatılarak çıkarılmaktadır. İpler balon formunda bir top şeklinde görünmektedir. Lamba olarak kullanılabilecek olan bu ürünler sim ile de süslenebilmektedir. Kullanıcılar lambaların üzerine geçirerek kullanabilecekleri bu ürünleri evlerinin herhangi bir odasında kullanabilmektedir.

Kot pantolondan Çanta Yapımı

Geri dönüşüm fikirleri arasında uzun yıllardan beri gerçekleştirilen projeler arasında yer almaktadır. Eskimiş kot pantolonları pek çok kadın tarafından çanta haline getirilebilmektedir. Üstelik bu tarz bir ürün yapabilmek için kişilerin dikiş makinesinden başka bir ürüne de ihtiyacı bulunmamaktadır. İstenilen formda ve boyutta kesilen eski kot pantolonlar sırt çantası, abiye çanta ya da kol çantası olacak şekilde dikilmektedir. Kişiler farklı ürünler ile ortaya çıkan kot çantaları süsleyebilmekte ya da işleyebilmektedir. İster günlük hayatta ister farklı alanlarda ortaya çıkan bu kot çantalar rahatlıkla kullanılabilmektedir. Hatta bu kumaşlardan cüzdan, plaj çantası ya da torba da yapılabilmektedir.

Meyve Kasalarından Kitaplık

Geri dönüşüm fikirleri arasında yine yaygın olarak gerçekleştirilen fikirler arasında meyve kasalarından kitaplık da yer almaktadır. Manavlardan ya da bakkallardan kalan bu kasalar kullanılmaz hale gelmekte ve çöpe atılmaktadır. Fakat bu ürünler çok daha farklı bir hale getirilerek kitaplık ya da komodin olarak kullanılabilmektedir. Bu projeyi yapabilmek için istenilen renkte boya, tutkal, vernik ve fırçaya ihtiyaç bulunmaktadır. Kasalar renkli renkli boyanabileceği gibi hepsi tek bir renge de boyanabilmektedir. Kasaların boyama işlemi yapıldıktan sonra kurumaya bırakılmakta ve verniklenmektedir. Vernik işlemi de tamamlandıktan sonra kasalar tutkal ile birbirine yapıştırılmakta ve kitaplık haline getirilmektedir. Nasıl bir kitaplık şekli verileceği ise kullanıcıların zevkine kalmıştır. Sonrasında ise duvara monte edilebilmekte ya da evin uygun bir köşesinde kullanılabilmektedir.

Kavanozdan Mumluk Yapımı

Kavanozdan mumluk yapımı da geri dönüşüm fikirleri arasında yaygın olarak uygulanmaktadır. Mumları ve mumlukları kullanmayı seven kişiler atılmak üzere olan kavanozlardan mumluk yapabilmektedir. Bu proje için ise boya, fırça, atıl durumda kavanoz ve muma ihtiyaç duyulmaktadır. Kavanozlar istenilen renklerde ve şekillerde boyandıktan sonra dip kısımlarına mumlar yerleştirilmekte ve kullanılmaktadır. Evinin banyosunda, mutfağında, yatak odasında ya da salonda bu tarz ürünler kullanmayı seven kişiler ise mumluk yaparak evlerini çok daha zarif bir hale getirebilmektedir.

Şişeden Vazo Yapımı

Geri dönüşüm fikirleri arasında yaygın olarak hayata geçirilen projeler arasında şişeden vazo ya da biblo yapımı da yer almaktadır. Vazo yapımı için şeffaf ve boş olan şişelere, renkli boyalara ve süs malzemelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Su bazlı ve kolay tutunan boyalar şişenin içine dökülmekte ve şişeler çalkalanmaktadır. Böylece içten boyama tekniği ile şişelerin boyama işlemi tamamlanmaktadır. Farklı boyutlarda yan yana kullanılabilecek şekilde boyanan şişeler ise kişiler tarafından daha çok tercih edilmektedir. Kolay silinebilen ve farklı ürünler ile süslenebilen bu şişeler evin her köşesinde rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Kot pantolondan Saksı Yapımı

Geri dönüşüm fikirleri ile ilgilenen kişiler için bir diğer alternatif ise bahçelerin vazgeçilmezlerinden olan kot pantolon saksıları yer almaktadır. Atılmak üzere olan yırtık ya da defolu kot pantolonlar bahçelerde dekorasyon amaçlı kullanılabilmektedir. Hatta pek çok kişi bu saksıların içine çiçek ekmekte ve bahçelerini çok daha farklı bir hale getirmektedir. Bunun için ise kişilerin evdeki herhangi bir kot pantolonları toprak ile doldurup bahçelerine yerleştirmeleri yeterli olmaktadır. İçine çiçek ekilebilen ve son derece farklı bir hava katan bu ürünler, en çok uygulanan gri dönüşüm fikirleri arasında yer almaktadır.

Okuyunuz: Evde Sabun Yapımı

Eski Çoraplardan Bez Bebek Yapımı

Çocuk sahibi olan kadınlar tarafından sıklıkla tercih edilen geri dönüşüm fikirleri arasında yer alan bu proje, çocukları eğlendirmekte ve eski eşyaların değerlendirilmesini sağlamaktadır. Kullanılmaz halde olan çorapların içi pamuk ya da elyaf ile doldurulmakta ve düğme ya da boncuk gibi ürünler ile ağız ya da göz yapılmaktadır. Çocuklara küçük hediyeler olarak sunulan bu ürünlere artık kumaşlardan kıyafet de dikilmektedir. Dikiş makinesine dahi ihtiyaç olmadan gerçekleştirilen bu geri dönüşüm fikri sayesinde çok farklı ürünler de ortaya çıkarabilmek mümkün olmaktadır.

Eski Mobilyaları Yenileme

Geri dönüşüm fikirleri arasında en revaçta olan projelerden biri de ahşap mobilyaların yenilenmesidir. Zamanla yıpranan, soyulan ya da kulpları kırılan bu ürünleri yepyeni bir hale getirmek mümkün olmaktadır. Bu işlemin yapılması için ise zımpara, vernik, su bazlı boya, fırça ve eldiven gibi ürünlere ihtiyaç duyulmaktadır. Gardırop, sehpa, masa ya da dolap gibi pek çok mobilyanın yenileme işlemi yapılabilmektedir.

Projeye başlanırken mobilyaların üzerindeki eski boya ve vernik zımpara yardımı ile çıkarılmakta ve kuru bir bez yardımı ile ortaya çıkan toz arındırılmaktadır. Sonrasında fırça ya da rulo yardımı ile dalgalanma kalmayacak şekilde 2 defa su bazlı boya ile boyama işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu işlem de tamamlandıktan sonra mobilya kurumaya bırakılmaktadır. Kurumaya bırakılan mobilyaların boyalarının kalkmaması için ise 2 kat vernik uygulaması gerçekleştirilmektedir. Mobilyaların kulplarında herhangi bir kırık ya da çizik var ise ölçüsüne uygun yeni kulplar takılarak mobilyalar yepyeni bir hale getirilebilmektedir.

Geri dönüşüm fikirleri hemen hemen herkes tarafından evde uygulanan fikirler arasında yer almaktadır. Aslında bu fikirler geliştirilebilmekte ve çeşitlendirilebilmektedir. Bu noktada kişilerin yapması gereken ise farklı ürünleri ne şekilde değerlendirebileceklerini düşünmeleri ve hayal güçlerini zorlamalarıdır. Farklı düşünceler ile ortaya çıkacak fikirler aracılığı ile tüm eski eşyaları yenilemek ya da bu eşyalardan çok daha farklı ürünler elde etmek de mümkün olmaktadır.