Otel faciasından sonra yangınlara karşı önlemler artırılıyor. Zonguldak Valiliği yangın önlemlerine karşı yeni bir çalışma başlattı. Resmi kurumlara konu hakkında genel emir gönderildi.

Bu genel emir şöyle: 'Zonguldak ili sınırları dahilinde yer alan; Zonguldak Belediye Başkanlığı, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü ve Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı, Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Il Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Organize Sanayi Müdürlükleri ve diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarının her birinin sorumluluk sahası içindeki binaların yangın risklerine karşı denetlenmesi, denetlenmesi tamamlandıktan sonra denetim raporlarının Valiliğimize gönderilmesi, ilerde ortaya çıkması muhtemel yangın felaketlerini önlemek, can ve mal kayıplarının önüne geçebilmek maksadıyla ilgili kamu tüzel kişilerince uygulanacak yasal tedbirler ile yapılacak iş ve işlemleri kapsar.

YASAL DAYANAK:

Bu genel emir;

5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu.

-7126 Sayılı Sivil Savunma Kanunu.

Ya herkesin valisi olun ya da istifa edin ve AK Parti'de siyaset yapın Ya herkesin valisi olun ya da istifa edin ve AK Parti'de siyaset yapın

- Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Ülkemizde son günlerde meydana gelen yangınlar nedeni ile can ve mal kayıpları yaşanmakta ve vatandaşlarımızın sosyal yaşantıları olumsuz etkilenmektedir. Bu bağlamda;

5442 Sayılı İl İdaresi Kanunun 9. maddesinin (d) bendi gereği, "Vali, dördüncü maddenin son fıkrasında belirtilen adli ve askeri teşkilat dışında kalan bütün Devlet daire, müessese ve işletmelerini, özel işyerlerini, özel idare, belediye köy idareleriyle bunlara bağlı tekmil müesseseleri denetler, teftiş eder. Bu denetleme ve teftişi Bakanlık veya genel müdürlük müfettişleriyle veya bu dairelerin amir ve memurları ile de yaptırabilir."

7126 Sayılı Sivil Savunma Kanunun EK-9. maddesi "Kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlar, yangınla mücadele için mevcut personelden ekiplerini kurmak, yangın önleme ve söndürme planlarını hazırlamak, kuruluşun özelliğine göre gerekli araç, gereç ve malzemeyi hazır bulundurmak zorundadır. Gerçek kişiler de yangınla mücadele için gerekli önlemleri alır."

Binaların Yangından Korunması Yönetmeliğinin 129. maddesi gereği, Genel Eğitim:

"Acil durum ekiplerinin personeli; bina sahibi, yöneticisi veya amirinin sorumluluğunda yangından korunma, yangının söndürülmesi, can ve mal kurtarma, ilk yardım faaliyetleri, itfaiye ile işbirliği ve organizasyon sağlanması konularında, mahalli itfaiye ve sivil savunma teşkilatlarından yararlanılarak eğitilir ve yapılan tatbikatlar ile bilgi ve becerileri artırılır. Ekip personeli ile binadaki diğer görevliler, yangın söndürme alet ve malzemelerinin nasıl kullanılacağı ve en kısa zamanda itfaiyeye nasıl ulaşılacağı konularında tatbiki eğitimden geçirilir. Binada senede en az 1 kez söndürme ve tahliye tatbikatı yapılır."

Binaların Yangından Korunması Yönetmeliğinin 130. maddesi gereği, Özel Eğitim:

"(1) (Değişik birinci cümle: 16/3/2015-2015/7401 K.) "İtfaiye eğitim birimi bulunmayan belediye itfaiye teşkilatlarının yönetici personelinin; sivil savunma konularını içeren temel eğitimleri (...) Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca, ilk yardım temel eğitimleri ise Sağlık Bakanlığınca verilir. Bu personelin her türlü eğitim giderleri, kuruluşlarınca kendi bütçelerinden karşılanır. Belediye itfaiye teşkilatının yönetici personelinin teknik eğitimleri ile diğer personelin temel ve teknik eğitimleri, kendi teşkilatlarınca yaptırılır,

"(2) (Değişik birinci cümle: 16/3/2015-2015/7401 K.) Bünyesinde itfaiye birimi bulunduran mahalli idareler ile kamu kurum ve kuruluşları ve özel kuruluşlar ile diğer yapı, bina ve işletmelerde itfaiye birimi personelinin eğitimi, kendi imkânları ile kendi kuruluşlarınca, gerekirse bünyesinde itfaiye eğitim birimi bulunan mahalli itfaiye ve il afet ve acil durum müdürlüklerinden yararlanılarak yapılır. Bu kuruluşlar, ilgili mevzuatına uygun şekilde yangın eğitimi veren özel okul, kurs ve dershanelerden eğitim hizmeti alabilirler"

Binaların Yangından Korunması Yönetmeliğinin 131. maddesi gereği, Denetim:

MADDE 131- (1) Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanıp uygulanmadığı aşağıdaki şekilde denetlenir:

a) Özel yapı, bina, tesis ve işletmeler, mahalli itfaiye teşkilatı ile bunların bağlı veya ilgili olduğu bakanlık ve kamu kurum ve kuruluşlarının müfettişi, kontrolör veya denetim elemanları tarafından denetlenir. Bina sahibi, yöneticisi ve sorumluları denetim elemanlarınca binaların arzu edilen bütün bölümlerini ve teçhizatını göstermek, istenilen bilgi ve belgeleri vermek zorundadır. Denetim sonunda eksik bulunan ve giderilmesi istenilen aksaklıklar ile talep edilen önlemlerin öngörülen uygun süre içerisinde ilgililerce yerine getirilmesi mecburidir.

b) (Değişik: 16/3/2015-2015/7401 Κ.) Kamu binaları, kurum amiri ve görevlendireceği kişi veya heyet, mülki amir veya görevlendireceği heyet, kurumun bağlı veya ilgili olduğu bakanlık, müsteşarlık, genel müdürlük veya başkanlık müfettişleri veya kontrolörleri tarafından denetlenir. Denetim yetkisini haiz kişiler, kurum, kuruluş ve müesseselerin denetim sonuç raporlarını; bağlı veya ilgili olduğu bakanlık, müsteşarlık, genel müdürlük veya başkanlıklarına gönderir, hükümlerine armirdir.

USUL ve ESASLAR:

Buna göre İl İdaresi Kanunun, Sivil Savunma Kanunu ve Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğin 129, 130 ve 131. maddeleri gereği, kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşların yangın denetimlerinin ve eğitimlerinin nasıl yapılacağı aşağıda belirtilmiştir.

A-GENEL HUSUSLAR:

1- Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik gereği; denetimler bir ay içerisinde tamamlanıp denetleme raporları dijital ortamda Valiliğimize gönderilecektir.

2- Denetimler sırasında çıkacak eksikler için kurum, kuruluş ve binaların idareci ve yöneticilerine 1 ay süre tanınacak, bu süre içerisinde eksikler tamamlanacak, eksiklikler tamamlanmazsa ilgili mevzuat gereği yasal işlem yapılacaktır.

3- Denetimlere her yıl düzenli bir şekilde devam edilecektir.

4- İlçelerimizde de Kaymakamlarımız Başkanlığında tüm kuruluşların katılımı ile toplantı yapılıp, aynı titizlikle denetimler yapılacak denetim raporları kaymakamlıklarda muhafaza edilecektir.

B-DENETİM:

1- Zonguldak Belediye Başkanlığı: Sorumluluk alanında iş yeri açma ruhsatı verdiği işyerleri, alışveriş merkezleri, iş merkezleri, yurtlar, oteller ve insan yoğunluğunun fazla olduğu yerler ile parlayıcı patlayıcı madde satan, depolayan ve üreten yerler ile akaryakıt istasyonları ve yüksek katlı konutların kaçış ve yangın merdivenleri kurulacak denetleme ekipleri ve mahalli itfaiye teşkilatı ile denetlenip, denetleme raporları Valiliğimize gönderilecektir.

2- Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi: Başta hastaneler olmak üzere sorumluluğundaki tüm binalarda yangın denetimlerini iş sağlığı uzmanı, sivil savunma uzmanı/amiri, alanına göre mühendis ve denetim elamanlarıyla, denetlemeleri tamamlayıp denetim raporları Valiliğimize gönderilecektir.

3- İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı Hizmet verdikleri kamu binalarının yangın denetimlerini iş sağlığı uzmanı, sivil savunma uzmanı/amiri ve denetim elamanlarıyla, denetlemeleri, ayrıca parlayıcı patlayıcı maddelerin denetlemeleri tamamlayıp denetim raporları Valiliğimize gönderilecektir.

4- İl Sağlık Müdürlüğü: Sağlık Müdürlüğüne bağlı kamuya ait hastane ve kampüslerde yangın denetimlerini iş sağlığı uzmanı, sivil savunma uzmanı/amiri, alanına göre mühendis ve denetim elamanlarıyla, denetlemeleri tamamlayıp denetim raporları Valiliğimize gönderilecektir.

Özel Hastane ve sağlık tesisleri denetlenirken Yönetmeliğin 131. maddesinin (b) bendi gereğince; denetleme ekiplerine ek olarak, mahalli itfaiye teşkilatından da üye alarak denetimleri tamamlayıp denetim raporları Valiliğimize gönderilecektir.

5- İl Milli Eğitim Müdürlüğü: Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı kamuya ait okul, dershane ve eğitim merkezlerinde iş sağlığı uzmanı, sivil savunma uzmanı/amiri, alanına göre mühendis ve denetim elamanlarıyla, denetlemeleri tamamlayıp denetim raporları Valiliğimize gönderilecektir.

Özel eğitim kurumu, okul ve dershaneler ve denetiminde özel yurtlar denetlenirken Yönetmeliğin 131. maddesinin (b) bendi gereğince; denetleme ekiplerine ek olarak, mahalli itfaiye teşkilatından da üye alarak denetimleri tamamlayıp denetim raporları Valiliğimize gönderilecektir.

6- Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü: Kamuya ait kredi yurtlara ve binalarda yangın denetimlerini iş sağlığı uzmanı, sivil savunma uzmanı/amiri, alanına göre mühendis ve denetim elamanlarıyla, denetlemeleri tamamlayıp denetim raporları Valiliğimize gönderilecektir.

Kredi Yurtlara bağlı özel öğrenci yurtlarını denetlenirken Yönetmeliğin 131. maddesinin (b) bendi gereğince; denetleme ekiplerine ek olarak, mahalli itfaiye teşkilatından da üye alarak denetimleri tamamlayıp denetim raporları Valiliğimize gönderilecektir.

7- İl Özel İdaresi: Sorumluluk sahasında işyeri açma ruhsatı verdiği otel, pansiyon, yurt benzin istasyonu, üretim ve imalat tesisleri ile parlayıcı patlayıcı madde üreten ve satan yerlerini iş sağlığı uzmanı, sivil savunma uzmanı/amiri, alanına göre mühendis ve denetim elamanlarıyla, denetlemeleri tamamlayıp denetim raporları Valiliğimize gönderilecektir. Ayrıca talep edilmesi halinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarına denetim sırasında mühendis desteği verecektir.

8- Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü: Sorumluluğundaki kamuya ait binaları iş sağlığı uzmanı, sivil savunma uzmanı/amiri, alanına göre mühendis ve denetim elamanlarıyla, denetlemeleri tamamlayıp denetim raporları Valiliğimize gönderilecektir. Ayrıca talep edilmesi halinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarına denetim sırasında mühendis desteği verecektir.

9- Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü: Sorumluluğundaki kamuya ait binaları iş sağlığı uzmanı, sivil savunma uzmanı/amiri, alanına göre mühendis ve denetim elamanlarıyla, denetlemeleri tamamlayıp denetim raporları Valiliğimize gönderilecektir.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün sorumluluğunda bulunan özel kurumlar denetlenirken Yönetmeliğin 131. maddesinin (b) bendi gereğince; denetleme ekiplerine ek olarak, mahalli itfaiye teşkilatından da üye alarak denetimleri tamamlayıp denetim raporları Valiliğimize gönderilecektir.

10-İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü: Sorumluluğundaki kamuya ait binaları iş sağlığı uzmanı, sivil savunma uzmanı/amiri, alanına göre mühendis ve denetim elamanlarıyla, denetlemeleri tamamlayıp denetim raporları Valiliğimize gönderilecektir.

Denetimi ve sorumluluğunda bulunan turizm belgeli oteller denetlenirken Yönetmeliğin 131. maddesinin (b) bendi gereğince; denetleme ekiplerine ek olarak, mahalli itfaiye teşkilatından da üye alarak denetimleri tamamlayıp denetim raporları Valiliğimize gönderilecektir.

11-Organize Sanayi Müdürlükleri: Organize sanayi içinde faaliyet gösteren fabrika, imalathane, üretim tesisi vb. yerlerin Yönetmeliğin 131. maddesinin (b) bendi gereğince; kendi denetleme birimlerini oluşturacak ve denetleme ekiplerine ek olarak, mahalli itfaiye teşkilatından da üye alarak denetimleri tamamlayıp denetim raporları Valiliğimize gönderilecektir.

12-Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşları: Sorumluluğundaki kamuya ait binaları iş sağlığı uzmanı, sivil savunma uzmanı/amiri, alanına göre mühendis ve denetim elamanlarıyla, denetlemeleri tamamlayıp denetim raporları Valiliğimize gönderilecektir".

Kaynak: BÜLTEN