Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Zonguldak'ta basın mensuplarıyla bir araya geldi. Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) tarafından düzenlenen kahvaltı programında konuşan Karaca, "Zonguldak TGF için en önemli illerden bir tanesi. Zaman zaman Zonguldak'ı ziyaret ediyoruz. Yaşanan yangın ve sel felaketleri bizleri üzdü. Anadolu basının sorunları her geçen gün artarak deva ediyor. Tasarruf tedbirleri diye bir şey çıkartıldı ancak baktığımızda evlere şenlik. Bir çok gazetelerimizi, televizyonlarımızı ve radyolarımızı mağdur etti. Görüşmeler yapıyoruz kaldırılması için uğraşıyoruz. Tabi sorunlar bunla bitmiyor. 1800 resmi ilan aşan gazetemizden yarısı kapatmak zorunda kaldı. Bu gün 100 olan televizyon sayısı 50'nin altına düştü. Uydu bedellerinin çok yüksek oluşu televizyonlarımızı zor duruma düşürmeye devam ediyor. Sorunla noktasında bir rapor hazırladık. İletişim Dairesi Başkanı Fahrettin Altın, Anadolu Basınının yok olması için elinden geleni yapıyor. Kulaklarınızı ve gözlerini kapatıyor. Kendisine sesleniyorum lütfen gözünüzü kulağınızı açın. Biz çok birşey istemedik. Resmi ilanlardaki yüzde 15 kesintinin kaldırılmasını ya da yüzde 8'e indirilmesini istedik.
53 yıldır çocukluğumda başladığım gazetemi satmak zorunda kaldım. Neden... Her ay 25 bin TL zarar ediyor. Yerel basının sıkıntıları gerçekten çok büyük..." ifadelerini kullandı.
ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA MAAŞ ALAN ÖESLEKTAŞLARIMIZ VAR
Basında en büyük sıkıntının basın çalışanlarının ücretleri olduğuna dikkat çeken Karaca, açıklamalarını şöyle sürdürdü; "İş adamları basına girmesi deniyoruz. Girsin, çalışan arkadaşlarımız hak ettikleri ücreti alsın. Bin ya da iki bin TL gibi asgari ücretin çok altında ücret alan arkadaşlarımız var. Allah meslektaşlarımıza kolaylık versin. Zonguldak basını hep dayanışma içerisinde ve bununla bir meslek örgütünüz olarak gurur duyuyoruz. Başka illerde bu birlik ve beraberliği göremiyoruz ya da çok nadir görüyoruz.
İNTERNET SİTELERİ İÇİN YASA YOLDA
İnternet siteleri bizim başımızın belası. Gerçekten bu işi çok iyi yapan arkadaşlarımız var. Ancak 300-500 TL'ye alan alıp hiç bir gazetecilik bilgisi olmayan kişilerin gazeteciliğe soyunması bizleri zor durumda bırakıyor. Bize gelen şikayetlerin yüzde 90'ı internet siteleri üzerinden gazeteci kimliği olmayan kişilerin tehdit haberleri konularında oluyor. Bununla ilgili bir yasa çıkacak gibi görünüyor. Çıkan yasa bizi rahatlatacaktır."
AKBIYIK: "YEREL BASIN ZOR DURUMDA"
Yılmaz Karaca'ya ziyaretlerinden ötürü teşekkür eden Derya Akbıyık, "Genel Başkanımız Türkiye'yi dolaşıyor. Bu gün Zonguldak'ta bizlere beraber. Bölgemiz ağır bir sel felaketi geçirdi. Bartın'ı ziyaret ettik geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Yerel basının sorunları gerçekten çok... Ama mücadelemiz de devam ediyor. Genel Başkanımızı ağırlamaktan onur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.