Zonguldak, sağlıkta ne durumda.

İşte Zonguldak'ın sağlık raporu:

Sağlık Bakanlığı yaptığı bir düzenleme ile illerdeki yönetimini 3'e ayırdı. Bunlar; Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve de Kamu Hastaneleri Genel Sekreterlikleri.

Şimdi ilimizdeki sağlık yönetim yapısına şöyle bir göz atalım;

Sağlık Müdürlüğü, Dr. Bilal CİN yönetiminde uzunca bir süredir tartışılan kurumlarımızdan. Teşkilatın üçe bölünmesi ile fiilen yetkisi ve ağırlığı olmayan bir makam. Gönül isterdi ki Sağlık Müdürlüğü, yaptığı örnek uygulamalar, bilimsel çalışmalar ve de insan hayatına katkıları ile anılsın lakin öyle olmadı. Sendikanın koruması altındaki CİN, Milli Savunma ve Milli Eğitim’den sonra ülke bütçesinden en fazla ödeneğin ayrıldığı Sağlık Bakanlığı’nın nimetlerinden Zonguldak’a hiçbir katkı sağlamadı. Bölgenin en güçlü 3. Basamak Sağlık Hizmeti sunucusu olan BEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi ile diyaloga giremedi. Burada kendisinin pratisyen hekim olmasının ve de muhatap kabul edilmemesinin de faktörü büyüktür. Tıp Fakültesindeki akademik kadro zenginliği ile Genel Sekreter ve Halk Sağlığı Müdürünün Uzman Hekim olması, pratisyen hekim olan Sağlık Müdürünü sönük bırakmıştır. KPSS puanı olmamasına rağmen eşini Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde işe yerleştirmesi, yapılamayan hasta nakil organizasyonları ve de kurumun bir türlü gerçekleştirilemeyen vizyonu ile gündemde kaldı. Elde kalan tek icracı kurum olan 112 de, 2016 Uluslararası Acil Sağlık Olimpiyatlarında sonuncu olarak CİN’i hayal kırıklığına uğratmıştır. Mevcut tablo doğrultusunda 2017 beklentileri de yeşerememiştir.

Halk Sağlığı Müdürlüğü; İlde sağlık hizmeti sunumunu en geniş yelpazede gerçekleştiren kurumdur. Dr. Yusuf KAYA ile başarılı bir şekilde yürütülen halk sağlığı hizmetlerinde, sendika at koşturamadığı için kendisini hedef tahtasına oturtmuştur. Yaşanan malum süreçte kısa süreliğine görevden alınan halk sağlığı müdürü, iadei itibar ile göreve başlatılsa bile, Zonguldak bürokrasi tarihinde bir ilki gerçekleştirerek istifasını sunmuştur. Yerine göreve gelen Uzm. Dr. Fatih AKCA tanınan ve sevilen bir isimdir. Her ne kadar Genel Sekreter veya Sağlık Müdürü olmak için ismi geçti ise de, bu dönem Halk Sağlığı Müdürü olarak görevlendirilmiştir. Kendisinden beklenti çitayı yükseltmesidir. En az Yusuf KAYA kadar bakanlıkla sıcak ilişkileri olduğu ve ilimize katkı sağlayacağı beklenmektedir.

Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği; İl ve ilçelerdeki tüm hastaneler ile personel bu kuruma bağlıdır. Devasa bütçesi ile sağlığın ildeki lokomotifidir. Sık sık yaşanan yönetici değişiklikleri kurumun işleyişinin önüne geçmiştir. Son güne kadar yaşanan siyasi çekişmeler neticesi torbadan çıkan Uzm. Dr. Muharrem ERDEM tüm çevrelerde sürpriz olmuştur. 13 yıldır Ereğli’de başhekimlik yapan Erdemin, daha dün açılan yeni hastane yapılana kadar nasıl bir hastanede insanlara sağlık hizmeti verdirdiğini Ereğli halkı daha iyi bilir. Uzunca bir süre başhekimlik yapan Erdemin, KHB Zonguldak Genel Sekreterliğinde yayınladığı biyografisine bakıldığında ne demek istediğimiz daha net anlaşılabilir. Meslek hayatının üçte biri yöneticilikle geçen 32 yıllık bir hekimin biyografisinde, bir derneğin düzenlediği toplantıya katılmaktan öte bilgiler yer almalı idi. Ayrıca yayınlandığı söylenen 6 adet makaleye, her türlü aramalarımıza rağmen bir türlü ulaşamadık. İl siyaseti ile olan çekişmeler, hastane yöneticilerinin kendisini benimsememesi, Ereğli’den git gel ile uzaktan yönetim sergileyecek olması, Ereğli’den getirmeyi planladığı dar kadrolar ile ili yönetme söylemleri eksi hanesine yazılanlardır. Kendisini zor bir görev beklemekte olup, güzel bir destek almadan başarılı olamayacağı aşikardır.

Sonuç; Geçmiş olsun Zonguldak

Editör: Pusula Gazetesi