2016 yılından beri hizmet veren Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Devrek Baston Uygulama ve Araştırma Merkezi, yok olmaya yüz tutmuş el sanatları kapsamında Devrek baston sanatını gelecek kuşaklara aktarmaya devam ediyor. Kültür Bakanlığı sanatçısı ve Devrek Baston Uygulama ve Araştırma Merkezi usta öğreticisi Necati Akcasu, merkezin faaliyetleri ile ilgili bilgiler verdi.

2016 yılından bu yana BEÜ Devrek Baston Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görev yapan Necati Akcasu, merkez faaliyetlerini tanıttı. Merkezin, baston geleneğini koruma ve bu kapsamda yenilikler yapma amacı olduğunu belirten Akcasu, öğrencilerle birlikte çalışmalar yürüterek Devrek Bastonunu gelecek kuşaklara aktarmayı hedeflediklerini söyledi.

Derviş Asasına Yeni Bir Soluk

Devrek ilçesinin bastonun başkenti olarak anıldığını ifade eden Akcasu, son dönemde yaptıkları asa çalışmalarıyla Devrek bastonu tarihinin iki yüz yıllık geçmişine yeni bir soluk getirdiklerini ifade etti. Akcasu, derviş asalarının üst tarafını tasarlarken Osmanlı padişahlarının sarıklarından, alt tarafını tasarlarken ise Osmanlı-Selçuklu mimarisinden esinlendiklerini ifade etti.

Bastonun tarihi hakkında bilgiler veren Akcasu, Evliya Çelebi'nin ilk yazılı belgelerinde Devrek'te baston ve çeyiz sandığı üretimi yapıldığına dair bilgiler yer aldığını belirtti. Devrek bölgesinde kızılcık ağacının yaygın bir tür olmasının baston üretimindeki etkisine de değinen Akcasu, Kızılcık ağacıyla baston işçiliği birleşince Devrek bastonunun ortaya çıktığını ifade etti.