Yüzyıllar boyunca çeşitli Hristiyan devletlerin egemenliğine geçtikten sonra ilk defa Emeviler`in İstanbul'u fethetme isteği ile geldikleri Anadolu'ya hakimiyeti ile Zonguldak`ta Emeviler'in hakimiyetine geçti.

Yalnız bu hakimiyet çok kısa sürdü.

10 sene kadar süren bu hakimiyet, Abbasilerin yaratığı iç isyan ile Emevileri zayıflatmasıyla Araplar bu topraklardan çekilmeye başlamıştır.

Emeviler, İstanbul'a iki üç kere saldırı düzenlemişlerdir. Fakat Bizanslıların geliştirdikleri toplar(Rum Ateşi) ile karşılık vermeleri sonucunda bu saldırıları başarısızlıkla sonuçlanmıştır.

Tarih 667 veya 680 olduğu iddiaları var,

  1. Muaviye öldükten sonra İstanbul'a kadar geldiler. Amaçları İstanbul'u ele geçirmekti.

(Emevilerin İstanbul kuşatmasını bazı tarih kaynakları çelişkili vermektedir. Bir takım kaynaklar I. Muaviye`nin komutasında İstanbul kuşatılmıştır dese de, bazı kaynaklarda 1.Yezid tarafından kuşatıldığını yazar bu durumda o zaman 667 tarihi yanlış olur.)

Zira Yezit Babasının ölümü ile 680 tarihinde halife olur ve ordunun başına geçer.

Zaten Abbasilerin de ortaya çıkması bundan sonra olur. Zira anlaşmaya göre; Halifelik babadan oğula geçmeyecekti.

I. Muaviye`nin ölümünden sonra oğlu Yezid`in Halifeliğe geçmesi ile birlikte Abbasiler buna karşı çıkar ve isyanlara başlar. BÜ isyan Emevilerin Hükümdarlığının sonunu da getirecektir.

I. Muaviye döneminde Emeviler gücüne güç katıyor.

Abbasi tehdidi de daha ortada yok!

Bu durumda Karadeniz`de Zonguldak sınırlarına kadar, Anadolu da ise İstanbul'a kadar gelmeleri gayet normal gözüküyor. Zaten bu kuşatma ve Emevilerin Anadolu'da kalması 10 sene kadar sürüyor. Demek ki 4 Halife sonrasında kendini Halife ilan eden I. Muaviye`nin ölümünden sonra oğlu 1.YEZiD`in Halifelik makamına geçmesi ile başlıyor.

Emevilerin kırılma noktası burası.

Bu durumda Zonguldak`ı fetih eden iki seçenek var. 1 Yezid 2 Muaviye`nin komutanı Sufyan İbn-i Avf

Her ne olursa olsun Zonguldak`ı ilk ele geçiren Müslüman Araplar oluyor.

İslam dünyasında zulmün ve kötülüğün sembolü olarak bilinen, Hz. Hüseyin'in katili Yezid`in halifeliği babadan oğula geçme geleneğinin de başlaması ile birlikte meydana gelen isyanlarla Emeviler, İstanbul kuşatmasından vaz geçip gerilemeye başlar. Anadolu`da ele geçirdikleri torakları giderek kaybetmişlerdir.

İlk Müslüman bir devletin Zonguldak topraklarını ele geçirme macerası da böylelikle son bulmuştur.

Bundan sonra 1075`e kadar Zonguldak Doğu Roma İmparatorluğu hakimiyetinde kaldı.

1071`de Türklerin Malazgirt Savaşı kazanması ile birlikte, Anadolu'ya giren Türkler kısa süre içinde Zonguldak`ı da hakimiyetine geçirdiler.

1075`de Selçuklular Zonguldak`ı ele geçirdiler.

Böylelikle 4 asır sonra Zonguldak tekrar Müslüman toprağının egemenliğine geçmiş oldu.

Fakat bu ilk kuşatma 3 sene kadar çok kısa sürdü.

Zonguldak yeniden Rum Devleti`nin eline geçti.

Selçukluların ikinci kuşatması ve arkasından gelen beylikler ile ilk Çobanoğluları sonra da Candaroğulları'nın egemenliğine geçen Zonguldak 1339`da Osmanlı Beyliği'nin kurucusu Osman Bey`in oğlu Orhan Bey`in komutasında Osmanlı topraklarına katılıyor.

Osman Bey ve Orhan Bey yönetiminde ki Osmanlı'nın Batı Karadeniz`e doğru yayılma sürecinde, Bartın Çayı'na kadar (bugün bile halen kullandığımız) ele geçirilen topraklara Osmanlı komutanlarının ismi verildi. Saltukova, (Sarı Saltuk Hoca Akçakoca ( Akça Koca Paşa ), Konuralp (Konur Alp Paşa )

1339`dan günümüze kadar Türklerin hakimiyetinde olan bu topraklara 1919`da Fransızlar kısa süreliğine işgal etmiş, 21 Haziran 1921`de ise şehri korkularından terk etmişlerdir.

Eğer tarihimizi iyi bilir ve aklımızı kullanırsak, bir takım siyasi oyunlara gelmeden, ilim ve bilimden şaşmadan Araplaşmadan, Türklüğün medeni vasfını gösterirsek;

"Zonguldak, belki de ebediyete kadar Türklerin eline geçmiş oldu" diyebilirim.

Editör: Pusula Gazetesi