FM200 sistemleri, yangının başlangıç aşamasında otomatik devreye girer ve alevlerin yayılma ihtimalini kayda değer oranda azaltır.
FM200 Çalışma Prensibi
FM200 gazlı söndürme sistemleri, yangına hızlı ve etkin müdahaleye imkan tanır. Sistem, bu faydasını adını aldığı gazın kısa sürede ortama yayılma kabiliyetinin de katkısıyla sağlar. Peki, FM 200 sistemi tam olarak nasıl çalışır? Söz konusu sürece dair aşamaları maddeler halinde şu şekilde açıklayabilmek mümkündür:
1. Yangının Algılanması: Sistem, alevlerden yayılan ısıyı ve dumanı sensörleri aracılığıyla anında algılar. Sistemin yangını algılaması ile gazı yanan yüzeye püskürtmesi arasında geçen süre ortalama 8 saniyedir.
2. Gazın Salınımı: Sistem yangını algıladıktan hemen sonra FM200 gazının salınımı gerçekleşir. Gaz, karakteristik özelliğinin de etkisiyle borulardan hızlıca boşalıp yangın bölgesine yayılır. Bu aşamanın ardından gazın bir diğer özgün niteliği, yani yüksek düzeydeki ısı emme kabiliyeti etkisini gösterir. FM200 ortama yayıldıktan sonra faz değişimine uğrayarak alevlerden önemli miktarda termal enerji çeker.
3. Yangının Sonlandırılması: FM-200 gazı, alevlerin yayılmasına neden olan kimyasal reaksiyonu bozarak yangını sonlandırır. Üstelik bu süreç, çoğu yangın söndürme ekipmanından farklı olarak alevlerin oksijenle temasını kesmeden tamamlanır.
FM200 Bakımı
FM200 gazlı yangın söndürme sisteminin bakım süreci, genel hatlarıyla 5 aşamadan oluşur. Bu aşamalar:
● Görsel Kontroller
FM200 bakımı, genelde görsel kontrollerle başlar. Bu kapsamda ilk olarak tüplerin ve manometrelerin fiziksel durumları incelenir. Söz konusu parçalarda sorun yoksa boru tesisatı, nozullar, valfler aşınma ve tıkanıklık ihtimaline karşı kontrol edilir. Görsel kontrol süreci, gaz kaçağı testiyle sonlanır.
● Algılama ve Uyarı Sistemlerinin Kontrolü
Sistem bakım sürecinin bir sonraki aşamasında duman ve ısı dedektörlerine odaklanılır. Gerek görülmesi durumunda dedektörler temizlenip kalibre edilir. Ardından alarm sistemi özelinde sinyal ve manuel tetikleme butonu testleri gerçekleştirilir.
● FM200 Gaz Seviyesi Kontrolü
Kontrol panelinin elektrik aksamına dair bakım sürecinin devamında sistem dahilindeki gaz tüplerinin doluluk seviyelerine göz atılır. Buna ek olarak gazın kimyasal yapısında bozulma ihtimaline karşı kontrol amaçlı işlemler gerçekleştirilir. Eğer tüplerin doluluk oranı ideal seviyenin altındaysa yeniden dolum yapılır.
● Sistem Testleri
Sürecin sondan bir önceki aşaması, test süreçleridir. Kendi içerisinde iki fazdan oluşan bu aşamada, önce sistemin gaz salınımını doğru şekilde gerçekleştirip gerçekleştirmediğine dair kontroller yapılır. Sonra da elektrik kesintisine karşı tedbir amacıyla sisteme eklenen yedek güç kaynağının işlevselliği gözden geçirilir.
● Güncellemeler
Bazı FM 200 sistemleri, yazılım üzerinden kontrol edilir. Böyle bir durum mevcutsa, bakım süreci sonlandırılmadan önce gerekli yazılım güncellemeleri yapılır. Sistemdeki olası hataların ve yanlış çalışma durumlarının kontrolü içinse log kayıtları incelenebilir.
FM200 Kullanım Alanları
Sistemin adını aldığı gaz, ozon tabaksına zarar vermez ve renksizdir. FM 200 kimyasal bir gaz olmadığından, insan ve çevreye karşı zararlı unsurları içermez. Koku verme özelliğine sahip gaz, yangın söndükten sonra müdahale alanında artık bırakmaz. Dolayısıyla diğer yangın söndürücülerle özdeşleşen potansiyel zararların meydana gelme ihtimali ortadan kalkar. Bu durum, özellikle hassas materyallerin, ekipmanların ve elektronik cihazların bulunduğu alanlar için avantaj sağlar.
Sistemler, FM200 gazının kendine has özellikleri nedeniyle telefon santrallerinden müzelere, sanat galerilerinden sistem kontrol odalarına kadar birçok yerde kullanılır. FM200’ün kullanıldığı diğer yerleri; iletişim merkezleri, kütüphaneler, arşiv alanları, yanıcı sıvıların saklandığı depolar, jeneratör odaları şeklinde sıralayabilmek mümkündür.