Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bu kapsamda tüketicileri ve firmaları sahte servislere karşı korumak için "SERBİS" projesini hizmete sunduklarını duyurdu. Firmalara yol göstermek ve tüketicilerin mağduriyetlerini önlemek açısından "Garanti Belgesi", "Satış Sonrası Hizmetler" ve "Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu" yönetmelikleri düzenlendi. Bu alanda yapılan düzenlemelerle beyaz eşyadan otomobile, bilgisayardan cep telefonuna kadar 200'ü aşkın ürün grubunda satış sonrası hizmet zorunluluğu getirildi. Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden de, tüketicilerin mağduriyet yaşamamaları için SERBİS sistemini kullanmaya devam etti. Maden; "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında tüketicilerimizin ihtiyaç duyduğu alanda olduğu gibi, satış sonrası hizmetlerde de tüketicinin korunması ve bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Gerek bu amaçla gerekse firmalara yol göstermek ve tüketicilerin mağduriyetlerini önlemek açısından "Garanti Belgesi", "Satış Sonrası Hizmetler" ve "Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu" yönetmelikleri düzenlenmiştir.
Bu alanda yapılan düzenlemelerle beyaz eşyadan otomobile, bilgisayardan cep telefonuna kadar 200'ü aşkın ürün grubunda satış sonrası hizmet zorunluluğu getirilmiştir. Bu çerçevede üretici ve ithalatçılar, tüketicilere sundukları ürünler için kullanım ömrü süresince satış sonrası montaj, bakım ve onarım hizmetlerini sağlamak zorundadır.
Tüketicilerimizin bu garantilerden kaynaklı haklarını kullanabilmeleri için yetkili servislere başvurmaları gerekmektedir. Tüketicilerimizin büyük çoğunluğu yetkili servisleri internetteki arama motorları üzerinden araştırmaktadır. Bu da birçok tüketicimizin mağdur olmalarına sebep olmaktadır. Bu tür mağduriyetlerin önüne geçmek için tüketicilerimizin yetkili servislerin kendi internet sitelerine girmelidir. Çünkü bazı fırsatçılar arama motorlarında kendi isimlerini en üst sırada çıkararak yetkili servis gibi tüketicilere hizmet verdiği algısını oluşturarak, hizmetin kalitesi, aldıkları ücret, bazen içinden parça çalınması, tamir edilmemesi, hatta ürünün çalınması gibi sorunlara neden olmaktadır.
Bütün bu sorunların önüne geçilebilmesi için Bakanlığımızca SERBİS uygulaması başlatılmıştır. Sistemi firmaların kullanmaları zorunlu hale getirilerek, vatandaşlarımızın hizmetine açılmıştır. Tüketicilerimiz, üretici ve ithalatçıların tüm yetkili servis bilgilerine güvenilir bir şekilde bu platformdan ulaşabilecekler.

"Tüketicilerimizi 'www.servis.gov.tr' sitesini kullanmaya davet ediyorum"

Bakanlığımızın bu sistemi getirmekteki amacı, sadece yetkili servis bilgilerine ulaşması değil aynı zamanda mevzuatla ilgili bilgilere de ulaşabilmesidir. Bu vesile ile bütün vatandaşlarımızı Bakanlığımızın resmi 'www.servis.gov.tr' sitesini kullanmaya davet ediyorum. Mağduriyet yaşanmaması için bu sitenin kullanılmasını önemle tavsiye ediyorum.
Sağlıklı işleyen bir piyasanın temeli bilinçli tüketicidir. Bilindiği gibi mevcut uygulamada garanti belgeleri ve servis fişleri yazılı ve basılı olarak tüketicilere verilmek zorundadır. Tüketicilerimizin belgelerini uzun süre saklaması zor olmaktadır. Şimdi Bakanlığımızın bu çalışması sayesinde belgeler elektronik ortama taşınmaktadır. Artık garanti belgelerini de servis fişlerini de elektronik ortamda firmalar tüketicilerle paylaşabileceklerdir. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Bakanlığımız tüketicinin korunması ve bilinçli tüketiciler için çalışmalarına devam edecek."