Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan bir kararname ile Filyos'a kurulması tasarlanan gübre fabrikasına büyük çaplı teşvikler verilmesini eleştirdi. Öztürk açıklamasında, "Bir gece yarısı kararnamesiyle Filyos Endüstri Bölgesi'ne yönetici şirket olarak atanan Tosyalı Holding'e, kamuoyuna yapılan tüm açıklamalara aykırı olarak, Türk Petrolleri Anonim Ortaklığından artan sahanın tamamı tahsis edildi. Türkiye Büyük Millet Meclisinde tahsis edilen alanın mülkiyetinin devriyle ilgili yasa tasarısı görüşülürken, yine bir gece yarısı kararnamesi ile aynı şirkete 'proje bazlı devlet desteği' verilmesi kararlaştırıldı. Kararnameye göre, sahibinin Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi de olduğu şirket gümrük vergisinden muaf olacak, KDV ödemeyecek, hiçbir vergi vermeyecek, sigorta pirimi yatırmayacak. Tüm bunlar yetmezmiş gibi 75 milyon lira da 'nitelikli eleman desteği' alacak." dedi.

GÜBRE FABRİKASI, KENTİMİZİN EN DEĞERLİ ALANLARI ÜZERİNDE, EKOLOJİK YIKIM YAPARAK YÜKSELİYOR

Gübre sanayinin demir-çelik, çimento, alüminyum ve elektrik üretim tesisleriyle birlikte çevresel etkisi en yüksek sektörler arasında sayıldığını söyleyen Öztürk, "Filyos Vadisi Projesinin başından beri itiraz ettiğimiz planlama ilkelerine bile aykırı şekilde kurulacak gübre fabrikası, kentimizin en değerli alanları üzerinde, ekolojik yıkım yaparak yükseliyor. Yılda 420 bin ton katı atık üretecek tesis, Filyos Irmağı'ndan 18 milyon ton gibi büyük miktarda su çekecek. Hammadde olarak kullanılacak yüz binlerce ton kükürt, fosfat, antikek, potasyum klorür gibi kimyasalların önemli bölümü Filyos Limanı'na dökme yük olarak getirilecek. Bu kimyevi tozlar rüzgarın yönüne göre kimi zaman denize taşınacak, kimi zaman da kara yönüne savrularak bölgede kimyasal kirlilik yaratacak. Ayrıca büyük kapasitelerde amonyak, fosforik asit, sülfürik asit gibi tehlikeli kimyasallar kullanacak tesis, çevre sorunlarının yanında önemli güvenlik sorunları da yaratacak." diyerek açıklamasını sürdürdü.

PEŞKEŞ ÇEKİLEN KENTİN EN DEĞERLİ TOPRAKLARI, SAVRULAN MİLYARLAR HALKIN PARASIDIR

Öztürk açıklamasını, "Sözde Filyos Endüstri Bölgesinin altyapısını ve parselasyonunu yapıp girişimcilere tahsis etmek üzere görevlendirilen şirkete, yaklaşık 250 hektarlık alanın bedava devri yetmezmiş gibi, bir de milyarlarca lira destek verilmesini peşkeşle bile açıklamak mümkün değildir. Filyos Vadisi'ne adeta çöken şirket, bölgede ekolojik yıkıma yol açacak fabrikayı bedavadan daha ucuza kuruyor. Sıfatı, makamı ne olursa olsun hiç kimsenin kamu kaynaklarını bu kadar keyfi kullanması kabul edilemez. Hepimiz biliyoruz ki, peşkeş çekilen kentin en değerli toprakları, savrulan milyarlar halkın parasıdır. Başta siyasi partiler, sivil toplum örgütleri olmak üzere tüm Zonguldaklıları duyarlı olmaya, bu haksız kararın derhal geri alınmasını talep ediyorum" diyerek tamamladı.