Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Afyonkarahisar'da tarım sektörü temsilcileriyle buluştu. Bakan Kirişci burada yaptığı açıklamada Bartın’ı da oldukça yakından ilgilendiren Filyos bölgesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kirişci, Karadeniz'den çıkan doğal gaz ile Filyos Endüstri Bölgesi'nde 1 milyon 855 bin ton kapasiteli gübre fabrikaları kurulacağını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Afyonkarahisar'da tarım sektörü temsilcileriyle bir araya geldi.

Bakan Kirişci programda yaptığı konuşmada Bartın’ı da oldukça yakından ilgilendiren Filyos ile ilgili açıklamalarda bulunurken Filyos Endüstri Bölgesi'nde 1 milyon 855 bin ton kapasiteli gübre fabrikaları kurulacağını söyledi.

Karadeniz'den çıkan doğal gaz ile Filyos Endüstri Bölgesi'nde 1 milyon 855 bin ton kapasiteli gübre fabrikaları kurulacağını vurgulayan Kirişci, şöyle devam etti: "2023'te inşasına başlanacak olan fabrikaların, kısa sürede tamamlanması planlanmakta ve bu sayede sektöre 31,5 milyar lira sabit yatırım yapılacak. Bugünkü fiyatlarla yeni kurulacak gübre fabrikalarında üretilecek gübrenin maliyetinin 19 milyar liranın üzerinde olacağını öngörüyoruz. Kurulacak yeni tesislerle ülkemizin kurulu gübre kapasitesi yüzde 26 artarak 9 milyon tonun üzerine çıkacaktır. Kurulacak üre tesisiyle 2022 yılında yapılan 4 milyon 263 bin 896 ton gübre ithalatının yüzde 56'sını oluşturan 2 milyon 369 bin 530 ton üre gübresinde kurulu kapasite 550 bin tondan 1 milyon 131 bin tona çıkarak ithalata olan bağımlılığımız azalacaktır. Söz konusu tesislerde üretilecek gübre ülkemiz gübre tüketiminin üçte birini karşılayacak kapasitededir.”

Editör: Özlem Yıldız