Bu durum fuarlarla ve görüşmelerle de destekleniyor. Yıl bazında çok daha iyi olacağını ve tarımla da ekonomik göstergelerin yukarılara çıkacağını tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı.

'Beş yıl içinde 10. şehir olacağız'
Bölgesel kalkınmaya da değinen Tıskaoğlu, Zonguldak'ın özellikle kömür, sanayi, enerji ve demir-çeliğiyle ülke ekonomisine büyük katkılar sağladığını belirterek şunları söyledi: Zonguldak bir dönem sadece kömürle anıldığı için aslında 30 yıl kadar geriye gitti. Ancak Filyos Limanı'yla birlikte eski günlerine dönmeye başladı. Filyos, Abdülhamid Han'ın hayali ve Cumhurbaşkanımızın da büyük emek verdiği bir proje. O bölgede doğalgazın bulunması, Çaycuma'da Türk Petrol'ün genel merkez açması Zonguldak'ın çok önemli olduğunu gösteriyor zaten. Bununla birlikte kömüre bağlı bir şehir olmaktan çıkıp artık sanayi ve endüstri şehrine dönüşüyoruz. Beş yıl içerisinde de Zonguldak'ın ilk 10 şehir arasına gireceğini öngörüyoruz. Şu anda 29. şehiriz. Bu gelişme Filyos Limanı'yla birlikte yaşanacak.
'OSB'lerimiz yeterli değil'
Tüm bu gelişmeler ışığında iki yıl önce Zonguldak Sanayici ve İş İnsanları Derneği olarak bir proje başlattıklarını söyleyen Tıskaoğlu, tasarının içeriğine ilişkin bilgiler verdi. İş insanı Tıskaoğlu, dernek olarak büyük şehirlerin göçle birlikte şiştiğini, Anadolu'nun gelişmesi ve Zonguldak'ın eski günlerine dönmesi için iş insanlarının kente dönmesi gerektiğini belirterek "Eve Dönüş" projesi geliştirdiklerini söyledi. Aslında bu projeye Avrupa ülkelerinde sıklıkla rastlandığını belirten Tıskaoğlu, Zonguldak'ın daha önce göç veren değil, göç alan bir il olduğunu hatırlattı. İş insanı, bu kapsamda öncelikle kendi şirketinin bu projeye önderlik yapması gerektiğini düşündüklerini söyleyerek geçen yıl Zonguldak OSB'de ilk şirketlerini kurduklarını belirtti. Bu sayede 250'ye yakın takım arkadaşlarıyla Zonguldak'ın ekonomisine katkı sağladıklarını söyleyen Tıskaoğlu, "İstihdamdan öte insanların farklı bir yöne baktığı sırada bakış açılarını değiştirdik. İrili-ufaklı birçok firma 'Eve Dönüş' projesiyle Zonguldak'a döndü. Birçok firma da şehre dönmek istiyor. Bu aşamada tek bir sıkıntımız var OSB'lerimiz yeterli değil, yenilerinin açılması gerekiyor" dedi. OSB'lerin tek başına 'Eve Dönüş' projesi için yeterli olmadığını söyleyen Tıskaoğlu, asıl katkının Filyos Limanı'yla birlikte olacağını belirtti. Zonguldak'ın demiryolu, karayolu, havayolu ve tünelleriyle artı özellikleri olduğunu vurgulayan Nejdet Tıskaoğlu, limanla birlikte kentin cazibe merkezi olacağını söyledi.

Zonguldak'ın lokomotif sektöre ihtiyacı var'
Elcap Kablo olarak üç önemli lokasyonda şirketleri olduğunu söyleyen Tıskaoğlu, İstanbul, Zonguldak Çaycuma ve Güney Afrika'da ürettikleri kabloların 58 ülkeye edildiğini belirtirken Koç Holding iştiraklerinden Arçelik'in tek kablo tedarikçisinin Elcap Kablo olduğuna işaret etti. Firmasında 450 civarında takım arkadaşının bölgeye yeterince katkı sağlayamayabileceğine vurgu yapan Tıskaoğlu, Zonguldak'a lokomotif sanayinin gelmesi gerektiğini belirtti. Ereğli Demir-Çelik Fabrikası'nın neredeyse tüm sektörlere hizmet verdiğini belirten iş insanı Tıskaoğlu, lokomotif sektör olarak otomotiv ya da beyaz eşya sektörünün kente gelmesi halinde yan sanayinin de katkı sağlayacağını, konuyla ilgili görüşmelerin de sürdüğünü söyledi. Gerekli altyapı çalışması ve görüşmelerin ardından ellerindeki verileri yetkililerle paylaşacaklarını belirten Nejdet Tıskaoğlu, taleplerinin de kısa zamanda karşılık bulacağına inandıklarını söyledi.
Almanya'dan yatırımcı çekecekler
Önümüzdeki günlerde Almanya'nın Essen şehrinde bir zirveye katılacaklarını belirten Tıskaoğlu, iki şehir arasında ekonomik işbirliğine ilişkin görüşmeler yapacaklarını belirtti, Almanya'dan Zonguldak'a yatırımcı çekmeye çalışacaklarını ve bununla ilgili toplantılar organize edileceğine vurgu yaptı. Essen'in aynı Zonguldak gibi maden bölgesi olduğunu hatırlatan iş insanı, iki şehir arasında 'kardeşlik' ilan edilebileceğini altını çizdi. Almanya'nın en büyük 12 markasından 9'unun Essen'de bulunduğunu ifade eden Tıskaoğlu, bu anlamda Zonguldak'a da yatırım çekebileceklerini düşündüğünü anlattı.