Zonguldak'ın Çaycuma İlçesine bağlı Filyos Beldesi'de faaliyet gösteren Filyos Ateş Tuğla Fabrikası, Zonguldak İl Özel İdaresi tarafından ikinci kez mühürlendi.
Ankara Bölge İdare Mahkemesi 9. İdari Dava Dairesi tarafından işyeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilen Filyos Ateş Tuğla Fabrikası 20 Mayıs 2020 tarihinde Zonguldak İl Özel İdaresi tarafından mühürlenmişti.
Ruhsatının iptal edilmesi ve fabrikanın mühürlenmesine rağmen üretimin devam etmesi üzerine Zonguldak İl Özel İdaresi ekipleri, fabrikanın çalışan diğer bölümlerini de mühürledi.
Bunun üzerine fabrika yönetimi işçileri ücretsiz izne çıkarttı. Fabrika yöneticilerinin ruhsatın iptalinden sorumlu tuttukları Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal ile yaşadıkları sorun biliniyordu.
Zonguldak İl Özel İdaresi'nin fabrikayı ikinci kez mühürlemesinin ardından, 3 Haziran Çarşamba günü bir grup işçi alkol alıp Belediye Başkanı Ömer Ünal'ın aracının önünü kesti. Ömer Ünal, araca tekme atıp kendisini tehdit eden işçiler hakkında suç duyurusunda bulundu.
İşte Mahkemenin Filyos Ateş Tuğla Fabrikası'nın işyeri açma ve çalıştırma ruhsatını iptal gerekçesi:
"Bu durumda, dava dosyasında mevcut tüm bilgi ve belgelerin ve bilirkişi raporunun birlikte değerlendirmesi sonucu, bir bölümü 1. Derecede Arkeolojik SİT alanı bir bölümü III. Derece SİT alanı içinde kalan Filyos Ateş Tuğla fabrikasının bulunduğu alanda Koruma Amaçlı İmar Planlarının bulunmadığı ve çevresinde yapılaşmanın bulunduğu da dikkate alındığında faaliyette bulunması halinde faaliyetinin biyolojik ve kimyasal yönden çevreye zarar vereceği anlaşıldığından 1. Sınıf Gayri Sıhhi Müessese olarak verilen 06/10/2017 tarih ve RHT.67.00.2017.GSM.1.4 numaralı işyeri açma ve çalıştırma ruhsatında kamu yararına ve hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır."

filyos-ates-tugla-fabrikasi-muhurlendi-artik-kirletemeyecek
Filyos Ateş Tuğla Fabrikası mühürlendi: Artık kirletemeyecek