Zonguldak İl Müftüsü Aşır Durgun, bazı camilerde kullanılan ezanmatik ile namaz çağrısını Diyanet İşleri Başkanlığı'nın izin vermediğini ifade etti.

Ezan okumayan imamı görevini yapmamış saydıklarını belirten Müftü Durgun "Görevini yapmayan imamlar için mevzuat ne diyorsa onu yerine getiririz" dedi.
Müftü Aşır Durgun, gazetecilerin sorularını şöyle yanıtladı:
"Diyanet işleri Başkanlığımız tarafından buna cevaz verilmiyor. Ezan okumak sünneti mertebedir, namazın sünnetlerindendir. Vakit geldiğinde canlı olarak bizzat imam tarafından ya da imamın müsaade ettiği kişiler tarafından okunur.
Namaz vaktinin girdiğini, camide cemaatle namaz kılınacağına bir davettir. Allahu Teala'nın varlığını birliğini tevhit, Hazreti Peygamberimizin ve Allah'ın kulu ve elçisi olduğunu, huzurun ve kurtuluşun namaz olduğunu ve Allah'ın büyüklüğünü bütün aleme ilan etmektir. İnsanlara namaz vaktinin girdiğini duyurmaktır, dolayısıyla bunun görevliler tarafından bizzat yapılması gerekir. Ezan okumak imamların görevlerinden biridir. Vakit girdiğinde, görevli oldukları camide ezan okumak görevleridir. Ancak bazen görevlilerimizin izinleri, hastalık zamanları veya ses tellerinde rahatsızlık oluyor. Bu hocalarımıza merkezi sistemi kullanmalarını cevaz veriyoruz. Eğer kendi ezan okuyamayacaksa merkezi sistemi açarak namaza çağrı yapması gerekir. Diyanet Başkanlığı canlı yayına cevaz veriyor. Hoca Efendi'nin, imamın ya da müezzinin bulunduğu yerde ezan matik, yani ezanın banttan okunmasına cevaz vermiyor.
Dolayısıyla uygun bir şey değildir, vatandaş açısından ezan matikten mi okundu, canlı yayından mı okundu bilemez. Ama vakti doğru olarak bildiriyorsa vatandaş namazını kılabilir.
Namazın kabulünde bir sıkıntı olmaz. Görevlisi bulunan camimizde, görevli bizzat orada iken ezan okumayarak, merkezi sistem imkanını kullanmıyorsa ve ezan matik kullanıyorsa yanlış yapmış olur. Tabiri caiz ise görevini yapmamış olur, görevini yapmamanın karşılığı da mevzuatta ne ise biz gerekeni yaparız."