Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle veya doğrudan Türkiye Halk Bankası kaynaklarından Hazine faiz destekli kredi kullanan ve Covid-19 salgını nedeniyle işleri zarar gören esnaf ve sanatkarların kredi taksitleri 4 Şubat'ta Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile 6 ay süreyle ertelendi.
ESNAF VE SANATKARIMIZ FAİZSİZ ERTELEME BEKLİYORDU
Erteleme kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Çaycuma Esnaf ve Sanatkarlar Oda Başkanı Hayri Kandemir; başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bakanlar kurulu üyeleri ve karara desteği bulunan herkese teşekkür etti. Kandemir, esnaf ve sanatkarın beklentisinin kredilerin faizsiz olarak ertelenmesi olduğunu da vurguladı. Başkan Kandemir, kredilerin taksitlerinin ertelenmesinin bazı yükümlülükleri bulunduğunu, esnaf ve sanatkarın bu yükümlülüklere dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.
31 ARALIK 2020'YE KADAR ALINAN KREDİLERİ KAPSIYOR
"Karara göre, esnaf ve sanatkarlarımızın Kooperatiflerimiz kefaletiyle veya doğrudan Türkiye Halk Bankası kaynaklarından 31.12.2020 ve öncesi tarihlerde kullanmış oldukları kredilerden doğan borçlarından vadesinde ödenmeyen ve banka takibine alınmamış (henüz tasfiye olunacak alacaklar kapsamına alınmayan) taksitleri ile 01.01.2021-30. 06.2021 tarihleri arası dönemde ödenmesi gereken taksitleri ertelenecektir' dedi.
ERTELEMEDEN YARARLANANLAR ÇALIŞAN SAYISINI AZALTAMAYACAK
Erteleme işlemleri, krediye tanımlı faiz oranı üzerinden faiz tahakkuk ettirilerek ve erteleme döneminde tahakkuk edecek taksit anapara ve faiz tutarlarının ertelenen taksitten sonraki taksitleri eşit olarak eklenmesi suretiyle gerçekleştirilecektir. Erteleme işlemi herhangi bir talebe gerek kalmaksızın, taksitin vadesinde ödenmemesi halinde bankaca gerçekleştirilecektir. Otomatik ödeme talimatı olanların taksitleri vadesinde bankaca tahsil edilecek olup, erteleme isteyen ancak otomatik ödeme talimatı bulunanların bu talimatlarını iptal ettirmeleri gerekmektedir dedi. Ayrıca bu karar kapsamında kredi taksitleri ertelenenlerden, erteleme dönemi boyunca çalışan sayısını azaltmayacağına dair taahhütname alınacaktır. Taahhütname ortaklara imzalatılacak ve tüm taahhütnameler 30.06.2021 tarihine kadar tamamlanarak ilgili şubeye teslim edilecektir' ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanımızın yarın için duyurduğu müjdeli haber içinde esnaf ve sanatkarlarımızı bu sıkıntılı sancılı süreçte bir nebzede olsa rahatlatacak nefes aldıracak esnaf ve sanatkarlarımızın yararına olacak haberlerinin olmasını temenni ediyoruz. Gerçekten esnafımız için kötü bir süreç rabbim hepimizin yardımcısı olsun".