Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Erdemir'in İl Çevre Müdürlüğü'ne 600 yapı için yapı kayıt belgesi müracaatında bulunduğunu ancak yapı kayıt belgelerini Ereğli Belediyesi'ne vermediği söyledi. Zonguldak Valiliği ile İl Çevre Müdürlüğü'ne seslenen Başkan Posbıyık, "Ereğli Belediyesi olarak 600 yapı kayıt belgesini talep ediyoruz" dedi.
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Erdemir'in 600 tane yapı kayıt belgesini Ereğli Belediyesi'ne vermemek için İl Çevre Müdürlüğü'ne baskı yaptığını söyledi.
Ereğli'nin imar planlarını yapmak için yapı kayıt belgelerine ihtiyaç olduğunu söyleyen Başkan Posbıyık, şunları söyledi:
"Yapı kayıt belgelerinden bahsettim. Bütün vatandaşlar yapı kayıt belgelerini, müracaatlarını bize bildirirler, İl Çevre Müdürlüğü'ne bildirirler. İl Çevre Müdürlüğü bunların 2017'den evvel yapılıp yapılmadıklarını kontrol eder. Yanlış beyanda bulunanları da Ereğli Belediyesi'ne gönderir. İlk müracaatlar Ereğli Belediyesi'ne ve İl Çevre Müdürlüğü'ne yapılır.
Demir Çelik fabrikaları da yanlış yerlerden dolayı 600 tane yapı kayıt belgesi için İl Çevre Müdürlüğü'ne müracaat etmiş. Bunların hazırlanması için taşeron müteahhitlere milyonlarca lira para vermiş. Aynı zamanda devlete 600 tane yapı kayıt belgesinin gerçekleşmesi için harçlar yatırmış milyonlarca lira ama Erdemir bize yapı kayıt belgelerini vermiyor. İl Çevre Müdürlüğü'ne vermiş. Kanun açıkça, 'İl Çevre Müdürlükleri belediyeye verirler' diyor.
Biz, İl Çevre Müdürlüklerine müracaat ediyoruz. Bize maalesef vermiyorlar. Sayın Valime gittim, anlattım bizi haklı gördü. O da telefon etti. Müspet veya menfi bunları vermeniz lazım. Eğer vermek istemiyorsanız, vermiyorum diye yazın. Vermiyorum diye de yazamıyorlar çünkü kanunen suç islemiş olacaklar.
Ben İl Çevre Müdürlüğü'nün durumunu biliyorum. Bakanlık nezdinde Erdemir'in ne kadar baskı yaptığını çok iyi biliyorum. İl Çevre Müdürlüğü'ne giden Erdemir yetkililerinin baskı araçlarını nasıl kullandıklarını da biliyorum. Zaten, Erdemir bu haksızlıkların hepsini de bürokraside, yargıda çok etkili olduğu için yapıyor. Şu anda bizim elektrik tüketim vergilerimizi ödemiyor, emlak vergilerimizi ödemiyor, imar cezalarını ödemiyor. Her tarafta etkin olduğu için bu işlerde gayet başarılı. Ereğli halkını dışlamak için elinden gelen gayreti gösteriyor. Şimdi bir kez daha çağrıda bulunuyorum; İl Çevre Müdürlüğü'ne yazı yazdık, dedik ki; bunları bize verin. Vali bey de 'bunu verin' demişti. Aradan 15 gün geçti. İl Çevre Müdürlüğü'nden yazı geldi 'bunu bakanlığa soracağız, size ondan sonra cevap vereceğiz' dediler. Beklemeye başladık; 1,5 ay geçti. Ben eğer devlet dairesinde 15 gün cevap vermezsem Valilik beni ifadeye alır. Tenkit yazısı yazar, niye cevap vermiyorsun, diye. Ama İl Çevre Müdürlüğü 1,5 aydan beri maalesef cevap vermediği halde gayet rahat, hiç bir soruşturmaya falan da alınmıyor. Bu ayrıcılıklar bizi çok üzüyor.
Şimdi Sayın Valime de İl Çevre Müdürlüğü'ne de çağrıda bulunuyorum. Yapı kayıt belgelerini istiyoruz. "İncelendikten sonra" demesinler. İncelenme olduktan sonra 5 sene sürer bu işler ama ben imar planlarını hazırlıyorum. Ona göre müracaatların nereye yapıldığını görmem lazım. İl Çevre Müdürlüğü'ne müracaat şekliyle bana versinler, hiç bir işlem yapmayacağız. Zaten İl Çevre Müdürlüğü netice bildirilmedikten sonra herhangi bir işlem yapmamız da mümkün değil.
Eğer "vermiyoruz" diyorlarsa bürokrat olarak yapmaları gereken görevi yapsınlar. "Ben yapı kayıt belgelerini Ereğli Belediyesi'ne vermiyorum" diye İl Çevre Müdürlüğü bize yazı yazsın, o da kabulüm. Ona göre biz gerekli işlemleri yapalım. Bu son çağrımdır."