Salgın hastalık sürecinde insan kalabalığından uzaklaşmak ve doğayla baş başa kalmak isteyenlerin tercihi prefabrik evlerden yana oluyor. Ses ve ısı yalıtımlı, çevre dostu, uygun maliyetli ve doğal afetlere karşı dayanıklı olan bu avantajlı evler, tasarım konusunda da birçok alternatif sunuyor.

Tek veya iki katlı olarak tasarlanabilen prefabrik ev modelleri farklı kullanım amaçlarına da uygun oluyor. Makul fiyatlarla Karmod yapı sayesinde satın alabileceğiniz taşınabilir evleri, istediğiniz her alana inşa ettirebilirsiniz. Gerekli izinleri ve ruhsatı aldıktan sonra boş arsanıza veya köydeki boş yerinize inşa ettirmeniz mümkün. Özellikle şehir dışında daha fazla kullanılan prefabrik evler, kurulumu kolay ve demonte özelliği bulunan yapılardır.

Prefabrik Evlerde Yeni Dönem

Yıllardır var olan sektör, gün geçtikçe kendini yeniliyor. Mimari tasarımları konusunda her geçen gün bizi şaşırtmayı başaran yapılar, amaca yönelik tasarlanabiliyor. Villa tipi, yayla evi veya müstakil ev olarak yaptırabileceğiniz bu yapılar, özel fabrikasyon süreçlerinden geçerek en dayanıklı malzemelerle üretiliyor. Deprem ve sel gibi doğal afetlere karşı dayanıklılık göstererek güvenlik konusunda da umduğunuzdan fazlasını sağlıyor.

Pandemi ve depremin bu yılki talepleri 2 katına çıkardığını söyleyen üreticiler, artan taleple 200 milyar liralık pazarın %25 büyüdüğünü belirtti. Evlerin bahçelerine veya alınan arsalara kurulan prefabrik evlere en çok ilgi ise Marmara ve Ege bölgelerinden geliyor. Yaşanan deprem sonucu Elazığ ve Malatya gibi şehirlerde de taleplerin arttığı söyleniyor.

Prefabrik yapı modelleri, arsaların satışlarını da arttırdı. Bazı arsaların içerisine prefabrik evler yapılarak daha hızlı satış yapıldığı belirtiliyor. Özellikle son günlerde gittikçe popülerleşen prefabrik evlerin ikinci el olanları bile çok ilgi görüyor. Çiftlik evleri ve yazlık bölgelerde ilgi gören ikinci el prefabrik evler, kiralık olarak da verilebiliyor.

Salgın hastalık ve depremle birlikte taleplerin arttığını söyleyen prefabrik ev üreticisi Özcan Kılıç, ayda 3-4 satış yaparken bu satışların günümüzde 7' ye kadar çıktığını belirtiyor. "Eskiden arayanların çoğuna hiç satış yapmazken şimdi arayan her 5 kişiden 3' üne satış yapıyoruz." dedi. İstanbul'un başı çektiğini söyleyen Kılıç, özellikle Çatalca bölgesinden de yoğun talep aldıklarını söylüyor.

"Özellikle İstanbul'a yakın yerlerde prefabrik evler arsalara konuluyor ve arsanın satış hızı ve değeri artıyor. Evlerin bahçelerine de konulabilen yapılar, genellikle 2+1 olarak tercih ediliyor." ifadelerini kullanılan Özcan Kılıç, bu yapıların ömürlerinin de uzun olduğunu söylüyor.

'Prefabrik Evler Uzun Ömürlü'

Özcan Kılıç, prefabrik evlerde metrekare fiyatları 1400 TL ile 1600 TL arasında farklılık gösterdiğini ve ruhsatı alındıktan sonra evlerin kurulumunun da 20 gün içerisinde yapılabildiğini aktardı.

Ayrıca, yapılara belli aralıklarla bakımlar yapıldığı sürece ömürlerinin 60 ila 70 yıl arasında olabileceğini söyledi. Özellikle çelik prefabrike olarak bilinen Amerikan tipi evlerin dış cephelerinde siding kaplama kullanılabileceğini ekledi.

Turan Koçyiğit'e Göre Prefabrik Bilinci Artıyor

Prefabrik yapılara ilginin arttığını belirten Vefa Holding İcra Kurulu Başkanı Turan Koçyiğit, "2019 ile 2020 yılını karşılaştırdığımızda bireysel konutta %50 artış var. Marmara ve Ege bölgelerinden gelen talep ise çoğunlukta." dedi. Birçok kişinin bilgi almak için aradığını belirten Koçyiğit, 60-80 metrekare evlerin fiyat aralığının da 50 bin ile 100 bin TL arasında olduğunu söyledi.

'Talep 4 Katına Çıktı'

Avrupa'dan da talep aldıklarını belirten Koçyiğit, arayanların genellikle bilgi ve fiyat araştırması için aradıklarını söyledi. Emlak portallarına yansıyan prefabrik ev ilgisi, Hürriyet Emlak Pazarlama Direktörü Yusuf Mert Yılmaz'ın açıklamasına göre mayıs ayının son haftası 1 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Pandemi sürecinin başlamasıyla artan talep, önceki döneme göre 4' e katlandı. Yaz mevsiminin bitmesiyle taleplerde gerileme olsa da İzmir depremi bu taleplerin tekrar alevlenmesine yol açtı.

Prefabrik evler, arsalara olan talepleri de arttırdı. Hürriyet Emlak Endeksi Kasım ayı verilerine göre yazlık bölgeler başta olmak üzere birçok yerde fiyatlarda artış yaşandı. Son bir yılda Antalya'da arsa fiyatları %48, İzmir'de %29, Çanakkale'de %17 ve Muğla'da %31 arttı.

Sıfırdan prefabrik ev yaptırmak isteyenlerin yanında hazır prefabrik evlere olan ilginin de büyük olduğunu belirten Yusuf Mert Yılmaz, "Özellikle üç katlı prefabrik evlerde ve çelik prefabrik evlerde talepler arttı." dedi.