Zonguldak'ın Merkez ilçesinde, Bülent Ecevit Caddesi üzerinde yapımı devam etmekte olan ve son olarak bitim tarihi 28.01.2022 (Bugün) olarak ilan edilen, Zonguldak Tapu ve Kadastro Müdürlüğü Hizmet Binası İnşaatı bitmek bilmiyor.

İhale edildiği 2014 yılında bu yana tam dört defa müteaddit değiştiren İnşaatın ne zaman tamamlanacağına ilişkin ilk resmi açıklama geçtiğimiz günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından gelmiş, Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın soru önergesini yanıtlayan Bakan Murat Kurum, inşaatının bitim tarihini 28.01.2022 olarak güncellemişti.

Bakanlığın açıkladığı son tamamlanma tarihi olan bugünde, inşaatın bitime halen çok uzak olduğunu hatırlatan CHP'li Yavuzyılmaz, "Emeğin başkentini ertelemenin başkentine çevirdiler" diyerek duruma tepki gösterdi.

İnşaatın tamamlanma seviyesinin halen %25 dolaylarında olduğunun altını çizen Milletvekili, Bakanlıkça dönülen yanıtın sadece 3 ay öncesine ait olduğunu, buna rağmen gecikmenin öngörülememiş olmasının ise devlet ciddiyetiyle bağdaşmadığını belirterek şunları söyledi:

"Zonguldak'ta yıllar önce başlatılan birçok projede olduğu gibi tapu dairesi inşaatının yaptırılma sürecinde de plansızlığın, basiretsizliğin ve öngörüsüzlüğün bütün emareleri görülüyor.

İlk ihalesi 2014 yılında yapılan, tamamlanma seviyesi halen %25 dolaylarında olan Zonguldak Tapu ve Kadastro Müdürlüğü Hizmet Binası İnşaatının ne zaman tamamlanacağına ilişkin soru önergemize Çevre Bakanlığınca verilen yanıt sadece 3 ay öncesine ait olduğunu halde, söz konusu gecikme öngörülemiyor. 400 Yataklı Devlet Hastanesi örneğinde olduğu gibi, bu yanıtlar devlet ciddiyetiyle bağdaşmadığı gibi vatandaşın aklı ile adeta alay ediliyor.

Zonguldak'ta hangi yana baksak, zamanında tamamlanamamış, açılış tarihi defalarca ertelenmiş, yıllar içinde maliyeti katbekat artmış bir inşaat görüyoruz.

Bu ve benzeri yatırımlar tamamlansa bile, ilk ihale tarihine göre maliyeti %120 oranında artan tapu dairesi inşaatı örneğinde olduğu gibi büyük kamu zararları oluşuyor.

Kamu kurumlarının hakları korunacak şekilde sözleşmeler tanzim edilmediği için ne oluşan zararlar kolay kolay tahsil ediliyor nede sorumlulardan hesap soruluyor. Sonuç olarak kaybeden hep Zonguldak oluyor.

Zonguldaklının heba edilen yıllarının ve çarçur edilen parasının hesabını 'emeğin başkentini ertelemenin başkentine çevirenlerden' sormaya devam edeceğiz."