Eve Dönüş Projesi kapsamında Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde kablo fabrikası kuran sanayici, iş insanı ZONSİAD Başkanı Nejdet Tıskaoğlu'nun Çaycuma OSB'de Elcab Kablo Fabrikasının temeli atıldı.
Temel atma törenine, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Çaycuma Kaymakamı Muharrem Coşgun, Almanya Essen Belediye Başkanı Thomas Kufen, İl Jandarma Komutanı Albay Cezmi Kılıç, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, GMİS Başkanı Hakan Yeşil, Özel İdare Genel Sekreteri Ahmet Karayılmaz, Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir, İYİ Parti İl Başkanı Yavuz Erkmen, Saadet Partisi İl Başkanı Burak Erol, Gökçebey Belediye Başkanı Vedat Öztürk, Çaydegirmeni Belediye Başkanı Satılmış Gebeş, Esnaf Odaları Birlik Başkanı Muharrem Coşkun, Almanya Çaycumalılar Derneği Başkanı Tuncay Karalıoğlu, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda iş insanı katıldı.
Açılıştan önce Nejdet Tıskaoğlu Vali Mustafa Tutulmaz'a fabrikayı gezdirdi.
Nejdet Tıskaoğlu konuşmasında kendisine destek veren ve açılışta yalnız bırakmayan herkese teşekkür etti.

Tıskaoğlu; "Bugün bizim özel günümüz. Bugün bizim düğünümüz. Elcap Kablo bu hikayeye gelene kadar bize destek veren bize yol gösteren Çaycuma'da konuşlanmamıza ve 250 kişinin çalışmasına yol veren, bu atacağımız temelden sonra 400 kişinin çalışmasına vesile olan başta Sayın Valim ve bize destek veren tüm paydaşlara teşekkür ediyorum. Sayın Valim bizim için çok kıymetli, çok özel ve değerli bir devlet büyüğümüz. Bu hikayenin burada olmasının baş mimarlarından birisi de kendisidir. Biz 'Eve Dönüş' diye bir proje başlattık. Bunu Zonguldak'ın, Türkiye'nin kurtuluşu olarak düşünüyoruz. Çünkü artık sıkışmış ekonomi ve şehirlerin Anadolu'ya gelmesi gerektiğini, Anadolu'da diğer insanlara iş ve aş olmasını düşünerek Eve Dönüş Projesini gerçekletirdik. Bu projeyi hayata geçirmek ve yeni tesisimiz ile buraya taşımaktan çok mutlu ve gururluyuz. Almanya bu projeyi çok güzel bir şekilde gerçekleştiriyor. Bizim amacımız bu. Bizden sonra başka firmalarında bu projeye katkı ve destek vermelerini temenni ediyorum.

Biz iki hafta önce Almanya Esen Belediye Başkanı Thomas Kufen ile tanıştık. Bize çok güzel bir karşılama yaptı. Almanya Çaycumalılar Dernek Başkanı Tuncay Karalıoğlu'na teşekkür ediyorum ki çok keyifli bir program ile bizi Başkanımızla buluştu. Önümüzdeki yıl Almanya'daki paydaşlar ile bir ticaret fuarı gerçekleştirmenin sözünü aldık. İnşallah bunu hayata geçirebiliriz. Bunun Essel ve Çaycuma arasında ticari bir temel atma töreni olduğunu da düşünüyorum"diye konuştu.


Essen Belediye Başkanı Thomas Kufen ise konuşmasında istihdama katkı veren Türk iş insanı ve emekçilerine teşekkür etti.
Kufen bu açılış vesile ile Almanya- Türkiye ticari ilişkilerinin daha da büyüyeceğini ifade ederek fabrikanın hayırlı olmasını diledi.
Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ilin önemli ve farklı yatırımları ile gelişmekte olduğunu belirtti. Tutulmaz; " Biz bulunduğumuz görevlerde vatandaşın daha çok iş ve aşı nasıl olabilir buna kafa yoruyoruz. Bunun meyvesini burada görüyor olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Önümüzdeki süreç Zonguldak'ın sürecidir. Yatırımcılarımız ilimize davet ediyorum. Yatırım alanlarımızın coğrafi şartlar dolayısı ile sıkıntılı olduğunu biliyoruz. Ancak yine yatırım yapılabilecek OSB'de yerlerimiz var. Gelişmekte olan ve yeni kurulacak OSB'lerimiz var. Bunlara yatırımcı kardeşlerimizi davet ederek yatırımlardan faydalanmasını özellikle tavsiye ediyorum. Çünkü gelecek yüzyıl bu bölgede parlayacak. Buna inananlar kazançlı çıkacaktır"dedi.
Essen Belediye Başkanı Thomas Kufen'e Zonguldak'ın kestane balı, Çaycuma'nın manda yoğurdu, Devrek'in bastonu, Ereğli'nin çileği hediye edildi.
Emekli din görevlisi Kenan Tunç'un yaptığı duanın ardından fabrikanın temeli atıldı.