Zonguldak'ta son günlerde tartışılan Rombaki Konağı hakkında detaylı bilgi sahibi emekli Maden Mühendisi ve Araştırmacı Yazar Ekrem Murat Zaman Pusula'ya konuştu.
Zonguldak'ın yöneticilerine destek çağrısında bulunan Zaman "Kösteklenirse bu gelişim çok yavaş ve güç başarılır" dedi.
Ekrem Murat Zaman'ın Pusula'ya yaptığı açıklama şöyle:
"Bir ülkenin ya da bir şehrin, ilerleyişi ve yükselişi için yalnızca fertlerin ruhundaki gelişim isteği yeterli değildir.
Yönetenlerin de sonsuz istek duyan fertlere destek olmaları; bu gelişimin hazırlanmasını ve kolaylaştırılmasını sağlayacak önlemler alması, düzenler oluşturması gerekir. Bireylerin, ilerleme arzuları, memurlar ve yapılan düzenlemelerle kösteklenirse bu gelişim çok yavaş ve güç başarılır.
Bir yerin tarihinin ya da tarihi özellik taşıyan endüstri yapılarının, kültüre dönüştürülmesi için, yalnız orada yaşayan fertlerin ruhunda korumam ve işlev kazandırmaya karşı sonsuz bir istek bulunması yeterli değildir.
Devletin de bu korumayı hazırlayacak ve kolaylaştıracak önlemler alması, korumaya ve işlev kazandırmaya yasal ortam yaratması, girişimlerde bulunması gerekir.
Yönetenlerin de ‘Kültür insanlarına, kent hakkı savunucularına’ destek olmaları; bu gelişimin hazırlanmasını ve kolaylaştırılmasını sağlayacak önlemler almaları, düzenler oluşturmaları gerekir.
Bireylerin, koruma ve işlev kazandırarak tarihi kültüre dönüştürme arzuları, devlet görevlileri ve yasal düzenlemelerle kösteklenirse, bu girişim çok yavaş ve çok güç başarılır. Hatta başarılamaz bile ya da sonuçsuz kalır."
ALİ KABAN’IN TALİMATIYLA KORUMA AMAÇLI PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI
63 numaralı Rombaki Ocağı sanayi ve sosyal tesisleri yukarıda anlatılanların göze batan, belirgin örneğidir.
2016 yılı öncesinde, bu üç yapı da terkedilmiş ve harabeydi.
Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın talimatıyla koruma amaçlı proje çalışmaları başlatıldı.
Derebaca’da 1910 yapımı Rombaki Lavuarı ve 1935 yapımı Üzülmez Atölyesi ile 1910 yapımı Rombaki Konağı gibi anıt yapıların 2017 yılında, önce rölevesi yapıldı.
2018 yılından sonra Üzülmez Lavuar Alanı Koruma ve Dönüşüm Projesi oldu adı. Planı panolara asıldı.
Restorasyonu, Vali Mustafa Tutulmaz döneminde Özel İdare tarafından yapıldı ve eksiklikleri peyzaj ihalesi ile 2024 yılı sonunda tamamlanması gürü kaynağıydı.
SEVİNMİŞ VE ALKIŞLAMIŞTIK
"Bir taraftan da 2024 yılında Atölye ve alan çok amaçlı kültür sanat merkezi olarak tasarlanırken, Rombaki Lavuarının ise Zonguldak Jeopark Müzesi olarak tasarımı bir firmaya yaptırıldı. Müze tasarım projesi elde…
Bir yıldır, müze tasarımının varlığına rağmen teşhir tanzim yapılamadı.
Bu kadar yatırım yapılmışken, tüm emek boşa gitmemeli, projeler tamamlanmalıdır. Tarihi, kültürü, korumayı da bir yana bırakalım! Zonguldak'ta böyle bir yere çok fazlasıyla ihtiyaç yok mu?"