Batı Karadeniz bölgesinin ortasında ve Güney Kuşağı içinde yer alan Devrek havzasındaki istif, kendisinden daha yaşlı birimler üzerine uyumsuz (diskordans) olarak gelen Kampaniyen(?)-Maastrihtiyen karbonatları ile başlar. Taban seviyelerinde yer yer kalın kırıntılı istifler de içeren bu birimler önce kireçtaşlarına, daha sonra da silisiklastik (kuvars ve türevlerince oluşturulmuş) türbiditlere (düzensiz akıntılarla biriktirilmiş kayaçlar) geçerler. Eosen yaşlı bu kalın türbidit istifi içerisinde volkanitler (mağmanın yeryüzünde soğumasıyla oluşan kayaçlar) de bulunmaktadır. Devrek havzası istifi Güney Kuşağın batı kesimlerindeki yaşıtları ile benzer bir stratigrafi gösterse de daha kalın ve daha derin denizel özellik taşımasıyla farklılık göstermektedir.

Devrek havzası içinde yer alan Yağmurca Köyü’nde doğu-batı doğrultusunda uzanan Gürdişe Kayaları bulundukları vadinin kenarında dik bir yükselti oluştururlar. Bölge, Alp-Himalaya Kuşağının ülkemizin kuzeyinden geçen bölümü olan Pontit Kuşağı içinde yer aldığı için sıradağlar ve vadilerin yoğun olarak görüldüğü engebeli bir topoğrafyaya sahiptir. Yağmurca Köyü sınırları içinde bulunan Gürdişe kayaları üzerinde atmosferik koşulların oluşturduğu aşınma izleri oldukça belirgin olarak görülmektedir. Kayalarının bulunduğu alanda topoğrafik eğimin yüksek olması nedeniyle aşırı erozyonuna bağlı olarak çeşitli jeomorfolojik şekiller gelişmiştir. Böylece bitki örtüsünden yoksun olan eğimli arazide yüzeysel akışlar nedeniyle çok sayıda küçük boyutlu sırt ve vadi meydana gelmiştir.

Atmosferik olaylar içinde özellikle yağışların uygun zeminlerde aşındırma ve biriktirmeleriyle oluşturdukları jeomorfolojik şekillerin görülebildiği bir lokasyon olan Yağmurca Kayalıkları, sundukları görselliğin yanı sıra, aynı zamanda atmosferik etkilerle yer şekillerinin nasıl oluştuğunun anlaşılabildiği bir bölgedir.

Söz konusu lokasyonda sedimanter kayaçların oluşturduğu tabaka dizilimleri, iki yükselti arasında akarsuların aşındırmasıyla oluşan taban ve asılı vadiler (çukurlukların), birikinti konileri ve yelpazeleri, taraça (sekiler) vb. yer şekilleri görülebilir. Yağmurca kayaları sundukları görsellikle insanların doğayla buluşabilecekleri bir alan olarak değerlendirilmeli ve bulunduğu şekliyle gelecek kuşaklara aktarılmalıdır.

Kaynak: Zonguldak Nostalji/Ali Baltaş

Kaynak: Haber Merkezi