Zonguldak Bölge Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Önder Alkan, veterinerlerin de sağlıkta şiddet yasasına dahil olması gerektiğini söyledi.


NEDEN SAĞLIKÇILARIN YARARLANDIĞI HAKLARDAN YARARLANMIYORUZ

"Bizler de sağlık personeliyiz ve hayvandan insana geçen 280 çeşit hastalıkları önlüyoruz. Ancak sağlık personeli olarak görülmüyoruz" siteminde bulunan Önder Alkan, şunları söyledi: "Şimdi 6343 sayılı kanun 1954 yılında çıkmış ve bu kanun Türk Veteriner Birliği Odaları ve Veteriner Hekimlerin yapacağı işlere dahil kanun. 1954 yılında Zonguldak, Bartın ve Karabük Sakarya iline bağlı olarak devam ediyordu. 2008 yılında ise Zonguldak Bartın ve Karabük ayrılarak Zonguldak Bölge Veteriner Hekimleri Odası kuruldu Şu anda 290 üyemiz var ve 290 üyenin yaklaşık 200 Küsuru serbest Veteriner Hekim, devlet veteriner hekimleri odaya üye olmak zorunda değiller fakat yapacakları işlerde sorumlulukları yine 6343 sayılı kanuna uyarak veteriner hekimleri odalarının disiplinle uyumak durumundalar. Türkiye'de 56 oda var bir kısmı il, bir kısmı da bizim gibi bölge odası ve çatı kuruluşumuz olarak Ankara'da veteriner hekimleri birliğimiz var.

Veteriner hekimlerin sorunları aslında özeti sağlık sınıfı ile alakalıdır. Veterinerler doktorların veya sağlıkçıların yararlandığı birçok haktan yararlanamıyorlar. Mesela en azından, en basitinden örnek verirsek sağlıkta şiddet yasasına dahil değiliz. Yani bir doktora şiddet uygulandığında kanun işlerken bir veteriner hekime şiddet uygulandığında işlemiyor. Bu ve bunun gibi daha birçok sorunumuz var.

SAĞLIKTA ŞİDDET YASASINA DAHİL OLMAK İSTİYOTUZ..

Sağlıkta şiddet yasasına dahil değiliz ve bu da bizi tabii ki üzüyor. Biz hayvanlardan insanlara bulaşan 280 tane hastalık var ki Corona Virüs bunlardan bir tanesidir. Çünkü çıkış yeri hayvanlardandır. Tek sağlık sistemi, çiftlikten sofraya kadar olan ürünlerin tamamı veteriner hekimlerin kontrolündedir. Yani bir hayvanın veya önümüze gelen bir etin veya bir kıymanın veya bir süt ürününün çiftlikten çıkıp sofraya gelene kadar tüm aşamalarında veteriner hekim kontrolü gerekiyor ve şu anda bu meydana geliyor.

VETERİNERLER OLARAK SAĞLIK SİSTEMİNİN NERESİNDEYİZ?

Veteriner hekimi olarak bizler Tarım Bakanlığı'na bağlıyız. Tarım Bakanlığı bünyesinde çalışıyoruz. Her ilde Tarım İl Müdürlükleri var biliyorsunuz. Bizlerde serbest veteriner hekimler ve veteriner hekimlerde Tarım Bakanlığı'na bağlayız. Her ne kadar Tarım Bakanlığı'na bağlı olsak da bizler de bir sağlık personeliyiz. Bizler sağlıkçı olduğumuzu, insan sağlığı ile ilgili önemli bir yer tuttuğumuzu ve tek sağlık sistemi ile bu sisteme entegre olmamız gerektiğini, ancak böyle insanların sağlığının korunabileceğine inanıyoruz. Dolayısıyla sağlıkla ilgili sağlık çalışanları ile ilgili çıkan kanunlardan ve yönetmeliklere bizim dahil edilmemizi, yıpranmadan tutunda sağlıklı şiddete kadar talep ediyoruz.


BİZİ DE GÖRÜN ARTIK!

"Veteriner Hekimleri sağlıkta yok mu sayılıyorsunuz ötekileştiriyor musunuz?" sorusuna cevap veren Önder Alkan, "Biz direkt bu şekilde düşünmek istemiyoruz tabii ki. Türkiye'de 37.000 veteriner hekim vardır. Bu 37.000 veteriner hekimden 20 bini direkt olarak devlette çalışıyor ve devlette çalışanlar kamu veterineri hekimleri mezbahalardaki et kontrolünden salgın hastalıklarla mücadelelerde çalışıyorlar. Diğer geri kalanları serbest veteriner hekimler gıda kontrol veteriner hekimleri balıkçılıkta çalışan veteriner hekimler vesaire. Biz tabii ki bizi ötekileştirme diye bir şey düşünmüyoruz. Fakat bizim de görünmemizi istiyoruz. Sadece yani Veteriner Hekimler sağlık sektörünün neresinde ve bu çıkan yönetmeliklerden neden yararlanamıyorlar. Tabii bu bir soru işareti oluşturuyor."