Ramazana sayılı günler kala Diyetisyen Tuğçe ÇETİN Ramazanda beslenme nasıl olmalı, sahurda ve iftarda neler tüketmeliyiz ve ramazanda genel olarak dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Covit-19 Virüsü döneminde özellikle Ramazan ayında beslenmenin önemine dikkat çeken Diyetisyen Tuğçe Çetin, "Ramazan ayı, oruç tutanlar için beslenme düzenlerinde değişikliklerin olduğu bir aydır. Yeterli ve dengeli beslenme düzenini biz bu ayda da sürdürmeye devam etmeliyiz. Ramazan ayı boyunca sahura kalkılması gerekmektedir. Sahurda haşlanmış yumurta, peynir, süt, yoğurt, salatalık, ceviz, meyve ve ekmekten oluşan sizi tok tutacak bir öğün tercih edilebilir. Sahurda tercih edilmemesi gereken besinler ise sucuk, pastırma, salam gibi işlenmiş et ürünleri, salamura zeytin, çok yağlı ve salçalı besinlerdir. Sahurda çay, kahve gibi kafein içeren içecekler yerine su tüketilmelidir, eğer çay tüketmek isterseniz açık ve 1 bardağı geçmeyecek şekilde tüketebilirsiniz" dedi.

"İftar vaktinde orucunuzu su ile açmak hem susuzluğunuzu giderir hem de mide hacminizi küçülterek yemeklerinizi daha küçük porsiyonlarda tüketmenizi sağlar" diyen Çetin, şöyle devam etti; "İftara peynir, salatalık, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp 15-20 dakika sonra az yağlı et, sebze yemeği ve salata ile devam edebilirsiniz. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine haftada bir gün sütlü tatlılar tercih edilmelidir. İftar ile sahur arası da 1 ara öğün yapılmalı ve günde ortalama en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli ara öğün tercihinizde meyve, süt yoğurt ve kuru yemişler yer alabilir. Ramazan ayında unutulmaması gereken bir noktada; oruç sağlıklı Müslümanlara farzdır, bu nedenle kronik bir rahatsızlığı olan bireylerin mutlaka hekiminin izni dahilinde oruç tutmalıdır."