Kişinin dişlerinin görünümüne verdiği öneme karşın sararmış ya da lekeli dişlere sahip olması estetik ve psikolojik açıdan bazı sorunlara yol açmaktadır. Günümüzde geliştirilen materyaller son derece pratik ve ekonomik olduğundan diş beyazlatma herkes tarafından yaptırılabilen bir uygulama haline gelmiş bulunmaktadır. Bu nedenle diş beyazlatma İstanbul ilinde diş hekimlerinin en sık uyguladığı prosedürlerin başında gelmektedir.

Bleaching olarak da bilinen diş beyazlatma çeşitli nedenlere bağlı olarak dişlerin mine ve dentin tabakasına nüfuz eden renklenmelerin giderilmesi ve dişlerin önceki tonuna göre ağartılması için uygulanır. Dişlerin doğal renkleri zaman içerisinde farklı nedenlere bağlı olarak koyulaşabilir. Diş taşı temizliği ve polisaj işlemlerinin uygulanmasıyla dişte oluşan renklenmelerin belirli ölçüde giderilmesi söz konusu olabilir. Ancak bu işlemler sonucunda giderilemeyen renklenmeler de söz konusudur. Bu tür lekelerin giderilmesi ya da dişlerin doğal renginin birkaç ton açılması istenildiğinde dişlere porselen yaptırılması ya da diğer yöntemlerin kullanılmasındansa daha etkili ve koruyucu bir yöntem olan diş beyazlatma yani bleaching prosedürü uygulanabilir.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma

Doğrudan diş hekimi muayenehanesinde ve diş hekiminin gözetiminde uygulanan diş beyazlatma yöntemine ofis tipi diş beyazlatma adı verilir. Bu prosedürde hastanın ağzında bulunan tüm yumuşak dokular ışıkla sertleşen bir bariyer kullanılarak izole edilir. Daha sonra dişlere beyazlatma jeli uygulanır ve ışıkla aktive edilmesi sağlanır. Ofis tipi diş beyazlatma dişlerde istenilen beyazlık elde edilene kadar uygulanabilecek bir prosedürdür. Böyle bir durumda bir hafta arayla iki seans yapılması mümkündür.

Ev Tipi Diş Beyazlatma

Hastanın diş hekiminin kontrolünde ancak evde kendisinin uygulayacağı diş beyazlatma yöntemine ev tipi diş beyazlatma adı verilir. Bu yöntemde diş hekimi hastanın dişlerinden ölçü alır ve alınan ölçülere göre kişiye özel olarak ince, şeffaf ve dişlerin üzerine tam oturan bir plak hazırlanır. Hasta bu plağı dişlerine takmadan önce diş hekiminin verdiği özel beyazlatma jellerini belirlenen miktarlarda plağın içerisine koymalıdır. Ev tipi diş beyazlatma işleminden etkili bir sonuç alınabilmesi için diş plakları diş hekiminin belirttiği gün boyunca ve belirtilen saatlerde takılmalıdır.

Dişlerde İstenmeyen Lekelerin Oluşma Nedenleri

Dişlerdeki lekelenmeler birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunlar arasında yaş alma, dişleri boyama özelliğine sahip yiyeceklerin ve içeceklerin tüketilmesi, eski protezler, dolgular, kaplamalar, dişe gelen travmalar sayılabilir. Dişlerin oluşum sürecinde antibiyotik ya da aşırı florid tüketimi de dişlerde renklenmeye neden olan etkenler arasındadır.

Dış Kaynaklı Renklenmeler

Dış kaynaklı renklenmeler yalnızca diş minesi yüzeyinde meydana gelir. Çay, kahve, kola, koyu renkli meyve suları, kırmızı şarap gibi içeceklerin ve şeftali, domates salçası, vişne gibi yiyeceklerin tüketilmesine diğer bir deyişle beslenmeye bağlı olarak meydana gelen bu renklenmelerde beyazlatma işlemi ile başarılı sonuçlar alınabilir.

İç Kaynaklı Renklenmeler

İç kaynaklı renklenmeler dişin mine tabakasının altında bulunan dentinde meydana gelir. Annenin gebelik döneminde kullandığı bazı antibiyotikler ile çocukluk döneminde tetrasiklin türevi ilaçlar ve aşırı florid kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Yapılan diş beyazlatma işlemleri sonucunda iç kaynaklı renklenmelerin açılması daha yavaş olur.

Yaş Almaya Bağlı Oluşan Renklenmeler

Yaş almayla birlikte dişlerdeki mine tabakası aşınır ve alttaki dentin tabakasının koyu rengini yansıtmaya başlar. Zaman içinde dişlerde iç ve dış kaynaklı renklenmeler de meydana gelebilir. Bu tür durumlarda diş beyazlatma işleminden başarılı sonuçlar alınması mümkün olmaktadır.

Kanal Tedavisi Gören Dişlerde Oluşan Renklenmeler

Kanal tedavisi görmek dişlerin canlılığını yitirmesine neden olabilir. Diş zaman içinde canlı ve parlak rengini kaybedip sararabileceği gibi dişin içerisine koyulan materyaller nedeniyle renklenmeler meydana gelebilir. Bu tür renklenmelerde diş beyazlatma ajanı pulpaya yerleştirilir ve birkaç gün bekletilir. İşlem istenilen sonuç elde edilene kadar tekrarlanabilir. Bu yöntemle özellikle ön bölgede tek başına kalan koyu renkli dişlerin beyazlatılması mümkün olur.

Uygulanan diş beyazlatma yöntemleriyle elde edilen beyazlığın kalıcılığı dişlerin yapısı, beslenme alışkanlıkları ve uygulama sonrası diş hekimi tavsiyelerine ne kadar uyulduğu gibi etkenlere bağlı olarak değişebilir. Diş beyazlatma yöntemleri 18 yaş altındaki kişilere, diş eti rahatsızlığı, kök hassasiyeti, diş çürüğü ve diş eti çekilmesi sonucu açıkta diş kök yüzeyleri olan kişilere uygulanmaz.

Diş Beyazlatma Güvenli midir?

Diş hekimi kontrolünde gerçekleştirilen diş beyazlatma işlemleri herhangi bir zarara neden olmaz. Beyazlatma sonrası florür uygulaması yapılması diş beyazlatma işleminin daha güvenli olmasını sağlar.

Diş beyazlatma jelleri dişlerde geçici hassasiyet oluşmasına neden olabilir. Soğuk ya da sıcak içeceklerle birlikte gelişebilen bu hassasiyet diş hekimi tarafından uygulanan topikal florür ile azaltılabilir. Diş hassasiyetinin azaltılması için içerisinde florür ve potasyum nitrat bulunan diş macunlarının kullanılması da tercih edilebilir.