Bir çıkış yolu arayan fırıncılar dün Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir ile görüştüler. Zonguldak'ta fırıncılık yapan Şanal Ekmek'in sahibi Şenol Şanal, yükselen maliyetler ile ekmek üretecek hallerinin kalmadığını belirterek "Devletimiz ekmeği üretip, vatandaşa 1 liradan da satabilir, ücretsizde verebilir. Devletin yapamayacağı bir işi bizim gibi sıradan esnaftan beklemesinin hakkaniyet kurulları ile bağdaşmadığını düşünüyorum" dedi.

Şenol Şenol gazetecilerin sorularını şöyle yanıtladı:
"Bu bir yanlış algı, ekmeğe gizli zam gibi bir durum söz konusu olamaz. Çünkü Türkiye'de ekmeğin fiyatını belirleyen yetkili kurumlar var ve devlet belirliyor. Ekmeğe gizli zam yapılmadı. Artan maliyetlerinin bir kısmının karşılanması anlamında ekmeğin 30 gramı azaltılmış oldu, bizim zaten gizli zam yapmaya yetkimiz yok.

Ülkemizde özellikle son 1-2 aydır çok yüksek maliyet artışları var, bu durum bizleri de rahatsız ediyor. 140-160 lira olan un 340 liralara çıktı. Bu maliyetin altında hiç kimsenin durabilmesi, ayağa kalkabilmesi mümkün değil. Vatandaş cebine girene bakıyor ama bize giren maliyet artışları o kadar yüksek ki hiç birşey yapamaz hale geldik. Meslektaşlarımızın en az günlük kullandıkları undan zararı 2 bin lira, bir o kadar da diğer işletme giderlerinden ayda 120 bin lira zararı var. Mutfakta yangın olduğu gibi fırınlarda da yangın var. Biz sadece sorunları anlatıyoruz, hiç kimsenin kaosa girmesi durumunda değiliz. Ama biz mağduruz. Meslektaşlarımızın artık üretim yapabilmekle ilgili bir imkanı ve gücü kalmadı. Biz sadece bunu anlatmak istiyoruz. Eğer bu fiyat artışları böyle devam ederse ekmeği çıkaramaz hale geleceğiz. Daha önce devletin ekmeği bu kriz döneminde üretmesinin doğru bir yol olacağını söylemiştim. Israrla yine söylüyorum, biz meslek grubunu vatandaşın önüne kötü insanlar, farklı amaçlar içindeler diye kimseye anlatmasına gerek yok. Devletimiz ekmeği üretip, vatandaşa 1 liradan da satabilir, ücretsizde verebilir. Devletin yapamayacağı bir işi bizim gibi sıradan esnaftan beklemesinin hakkaniyet kurulları ile bağdaşmadığını düşünüyorum. Ekmekte problem var, üretme kabiliyetimizi kaybettiğimiz gibi bu ekonomik sıkıntılarla denge problemimizde başladı.


Ekmekle ilgili bütün ham maddelerin serbest piyasadan alınmasına karşın maalesef fiyatı devlet tespit etmektedir. Zaten sorunda buradan kaynaklanmaktadır. 80 gram simidin, 2 buçuk liraya satılmasını uygun gören devletimiz 200 gram ekmeği halan daha 2 lirada kalmasını hangi gerekçelerle savunur, bunu nasıl söylerler bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Biz de 80 gram simit üretip 2 buçuk liradan mı satalım? Devletimiz bize ucuz un versin, biz işçilik yapalım.